Συνάντηση Αναστασιάδη - Κοτζιά με στόχο οριστικοποίηση του εγγράφου

Με στόχο την οριστικοποίηση του κοινού εγγράφου για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, εντείνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό, ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο, στις 28 Ιουνίου, στη Γενεύη.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με την Ελλάδα και το Ισραήλ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε απόψε με τον Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, για ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό ενεργειών. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ΡΙΚ στην ελληνική συμπρωτεύουσα Στέλλα Μιχαήλ, η συνάντηση με τον κύριο Κοτζιά μπορεί να χαρακτηριστεί και προπομπός των διαβουλεύσεων που θα έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στις 22 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απεσταλμένη του ΡΙΚ μετέδωσε επίσης ότι, την Τρίτη, στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει το Κυπριακό με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Αϊντα. Δεν αποκλείεται ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού να πραγματοποιήσει και επαφές στην Αγκυρα. Οι τουρκικές προθέσεις, ενόψει της Γενεύης, εκτιμάται ότι θα διαφανούν στις συζητήσεις που θα έχει τη Δευτέρα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Η ομογνωμία Αθηνών – Λευκωσίας είναι δεδομένη είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Θεσσαλονίκη, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, και ερωτηθείς για τη συνάντηση, ο Πρόεδρος είπε ότι «όντως ήταν μια δημιουργική συνάντηση εν συνεχεία πρωινής με τον Πρωθυπουργό και με τον κ. Κοτζιά και έχουμε μελετήσει το πώς αντιμετωπίζουμε τα διάφορα σενάρια που μπορεί να προκύψουν ενόψει της Γενεύης».
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ μετά από συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί, ότι είμαστε προετοιμασμένοι για να μείνουμε για μερικές βδομάδες στη Γενεύη, ο Πρόεδρος είπε «για διακοπές; Μακάρι να είναι δημιουργική η συνάντηση και δεν χρειάζονται βδομάδες».
Ερωτηθείς αν το κοινό έγγραφο θα πρέπει να είναι συμφωνημένο ή όχι, ο Πρόεδρος είπε ότι «είτε είναι κοινό είτε δεν είναι κοινό. Συνεπώς θα πρέπει να είναι και συμφωνημένο. Αύριο θα έχω συνάντηση με τον κ. Άιντε, να δω τι θα μεταφέρει και αναλόγως θα είναι και η αντίδραση η δική μας. Αυτά όλα είναι που συζητήσαμε και με τον πρωθυπουργό και με τον Υπουργό Εξωτερικών».
Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «είναι πάντα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ και για τον δημιουργικό τρόπο που συζητάμε κάθε φορά την κοινή μας πολιτική στα μεγάλα θέματα τα γνωστά».
Ερωτηθείς αν υπάρχει ομογνωμία Αθηνών – Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «αυτό να θεωρείται δεδομένο» και ο κ. Κοτζιάς απάντησε «πάντα».

Πηγή: ΡΙΚ , ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:49

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές (Βίντεο)
13:00
Αννίτα: Ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός σημαίνει δυνατή Κύπρος στην Ευρώπη
12:55
Πυρκαγιά το πρωί στο δάσος της Παρεκκλησιάς
12:32
Η Άγκυρα αρνήθηκε να παραστεί στην εκδήλωση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
12:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
12:27
ΔΗΠΑ: Η Ευρώπη είναι το οξυγόνο για την Κύπρο
12:17
Στη Νομική Υπηρεσία για τη σύμβαση το Υπουργείο Μεταφορών
12:14
Τη στήριξη των πολιτών ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
11:53
Χρίστου: Στις Ευρωεκλογές το ΕΛΑΜ έχει ραντεβού με την ιστορία και το μέλλον
11:41
Βολτ Κύπρου: Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου και της Ευρώπης
11:35
Ευθύνες στο υπουργείο Μεταφορών αποδίδει η Kition Ocean Holdings
11:33
Ρωσία: Πυρκαγιά στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιφέρειας Σμολένσκ
11:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.