Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης των ηγετών

Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε πολλούς τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία, οι επιστήμες, η παιδεία, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών των τριών χωρών Νίκου Αναστασιάδη, Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των τριών ηγετών ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση που ξεπέρασε τη μια ώρα και με την υπογραφή της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης.

Κύριο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης των περιφερειακών ζητημάτων ήταν και το Κυπριακό με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ να εκφράζουν τη στήριξη τους στη παρούσα διαδικασία των συνομιλιών και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τους ενημερώνει για τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και να τους ευχαριστεί για τη στήριξη. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την δέσμευση του να εργαστεί άοκνα για την επίτευξη μιας λύσης, δίκαιης και βιώσιμης που θα είναι προς όφελος του λαού της Κύπρου.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για επίλυση του Κυπριακού. Προσπάθειες, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, που δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από την Κύπρο.
 Ευχήθηκε παράλληλα όπως υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας και να σημειωθεί θετική εξέλιξη στη νέα διάσκεψη για την Κύπρο, στη Γενεύη, στις 28 Ιουνίου.
 Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι βασικό θέμα της συνάντησης ήταν και ενεργειακά ζητήματα, τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλες οι δυνατότητες που ανοίγονται σε αυτόν τον τομέα δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης των τριών χωρών.
 Πρόσθεσε ότι η εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και του Ισραήλ και η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, δίνουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική όχι μόνο για τις τρεις χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της νοτι-ανατολικής Μεσογείου.
 Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης  τόνισε ότι στόχος της τρίτης τριμερούς συνάντησης Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ είχε ως στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας τους.
Φιλοσοφία της συνεργασίας τόνισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων με συλλογική εργασία σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου για το κυπριακό που αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης.
Ενημέρωσε ιδιαίτερα όπως είπε για τα διαμειφθέντα στην συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Εξήρε τη στήριξη που παρέχουν Ελλάδα και Ισραήλ στη διαδικασία για λύση του κυπριακού.
Ανέφερε ότι επαναβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι θα εργαστεί άοκνα για λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα δημιουργεί ένα ασφαλές μέλλον αρκεί να υπάρχει η βούληση και της τουρκικής πλευράς.
Αναφερόμενος στα θέματα που απασχόλησαν την τριμερή ο πρόεδρος επισήμανε την διεύρυνση της συνεργασίας στην ενέργεια στην έρευνα και στην καινοτομία.
Είπε οτι συμφωνήθηκε να διεξαχθεί το Δεκέμβριο συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα θέμα διασποράς των τριών χωρών και την προώθηση των κοινών επιδιώξεων.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι Λευκωσία και Αθήνα παραμένουν σταθερά δεσμευμένες στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα θέματα της ενέργειας επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις των ηγετών του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.
Τόνισε ότι συζητήθηκε ειδικότερα το ζήτημα της παραγωγής και της μεταφοράς ηλεκτρικου ρεύματος αλλά και η υλοποίηση του αγωγού Eastmed που όπως είπε, θα επιφέρει επανάσταση στα ενεργειακά.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε επίσης ότι ένα άλλο κομμάτι ενέργειας και ίσως το σημαντικότερο, είναι αυτό της ικανότητας του νου και συγκεκριμένα ικανότητα της καινοτομίας.
Επισήμανε πως σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η ανταλλαγή φοιτητών με στόχο να σφυρηλατηθεί η κουλτούρα της καινοτομίας.
Ο κύριος Νετανιάχου χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το παρελθόν, το παρών αλλά και το μέλλον του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι η συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί μία φυσική εξέλιξη.
Ανυπομονώ είπε, για την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, προσθέτοντας πως είναι συναρπαστικό το ότι οι τριμερείς συναντήσεις πραγματοποιούνται τελικά όχι μία φορά τον χρόνο, αλλά κάθε έξι μήνες.
Νέα Τριμερής, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το τελευταίο τρίμηνου αυτού του έτους.

Πηγή: ΡΙΚ, ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:49

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand