Στη δημοσιότητα επιστολές ΓΕ προς ΥΠΟΙΚ και Ακέλ

Ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε στις οκτώ Μαΐου στον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, με την οποία απαντά σημείο προς σημείο στα ερωτήματα σε σχέση με το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι κατέχουν κομματικό αξίωμα.

Ο κύριος Κληρίδης ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν εμποδίζεται η έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον υπαλλήλου για αδίκημα που διαπράχθηκε στο παρελθόν, στη βάση νομοθετικής πρόνοιας, η οποία τροποποιήθηκε με μεταγενέστερο νόμο.
 Αναφέρει, επίσης, ότι οι αρμόδιες αρχές δύνανται να εξετάζουν και εγκρίνουν ή απορρίπτουν αιτήματα με βάση τον Νόμο, αλλά δεν δύνανται με την εφαρμογή νέου νόμου να νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων και αναδρομικά παρανομία, εγκρίνοντας αιτήματα για συμμόρφωση προς το νόμο.
 Εάν, προσθέτει, καταγγελθεί στην αρμόδια αρχή ή υποπέσει στην αντίληψή της ότι δημόσιος υπάλληλος δυνατόν να έχει διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα, αυτής της φύσεως, οφείλει να μεριμνήσει αμέσως να διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα.
 Ο Γενικός Εισαγγελέας επισημαίνει ότι αναγνωρίζει τις δυσχέρειες και επιπλοκές οι οποίες δυνατόν να προκληθούν από την εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας.  Υποδεικνύει, ωστόσο, ότι οι οποιεσδήποτε δυσχέρειες και πρακτικές δυσκολίες προκαλούνται, δεν οφείλονται σε καμιά περίπτωση στον ίδιο το νόμο ή στον τρόπο ερμηνείας του, αλλά καθαρά στο γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές επί σειρά ετών παραγνώριζαν και δεν εφάρμοζαν τις νομοθετικές πρόνοιες, με αποτέλεσμα την συσσώρευση ποικίλων προβλημάτων, τα οποία σήμερα καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Σε επιστολή τους εξάλλου προς το Ακέλ  για το θέμα του Υπαρχηγού της Αστυνομίας ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι, από το μαρτυρικό υλικό που έχει συλλεχθεί, κρίθηκε ότι στοιχειοθετείτο και δικαιολογείτο η έναρξη ποινικής δίωξης εναντίον του τέως υπαρχηγού.

Ο κύριος Κληρίδης απέστειλε απαντητική επιστολή στο γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, για την απόφαση παύσης του Ανδρέα Κυριάκου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 Υπογραμμίζει ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και για παραβίαση του περί κανονισμών ασφαλείας διαβαθμισμένων πληροφοριών εγγράφων και υλικού νόμου σε σχέση με τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της Ιντερπόλ και της Αστυνομίας και για παραβίαση και διαρροή υπηρεσιακού εγγράφου για πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στη Δύναμη.
 Επιπρόσθετα, ο Κώστας Κληρίδης υπογραμμίζει στην επιστολή του, ότι αδυνατεί να δει την όποια αναλογία ανάμεσα στην περίπτωση του τέως Υπαρχηγού και της περίπτωσης των φερόμενων δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης σε καθημερινή εφημερίδα.

Ανταπαντώντας στο Γενικό Εισαγγελέα, ο Άντρος Κυπριανού υπογραμμίζει ότι σέβεται το περιεχόμενο της απάντησής του.
 Διερωτάται, ωστόσο, κατά πόσον δεν ενοχλεί το γεγονός ότι για μια καταγγελία που αφορά ένοπλες ασκήσεις και για την οποία ο Υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει ότι συνεχίζεται η έρευνα, να αφήνεται να διαρρεύσει προς τα Μέσα Ενημέρωσης συνειδητά, όπως αναφέρει, ποιος είναι ο επικεφαλής των ερευνών.
 Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ υπενθυμίζει στον Γενικό Εισαγγελέα ότι στην απόφασή του, υπέδειξε ότι υπήρχε παρανομία, αλλά δεν προχώρησε σε διώξεις επειδή έκρινε πως η νομοθεσία δεν ήταν γνωστή στους παρανομούντες.
 Θεωρώ, αναφέρει, ο Άντρος Κυπριανού ότι η συγκεκριμένη διαρροή θα έπρεπε να σας ενοχλεί και για λόγους προστασίας της έρευνας και για λόγους προστασίας του ατόμου που διεξάγει την έρευνα.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:28

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand