Ομόφωνα ψήφισε η Βουλή τα νομοθετήματα για πάταξη της αδήλωτης εργασίας

Η Βουλή ψήφισε ομόφωνα σε νόμο το νομοσχέδιο και ενέκρινε τους κανονισμούς για την αντιμετώπιση και την πάταξη της αδήλωτης εργασίας. Προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογία του ΔΗΣΥ με την οποία παρέχεται στο αρμόδιο τμήμα η δυνατότητα να προσλαμβάνει με σύμβαση επιθεωρητές.

Η νέα νομοθεσία διαλαμβάνει την επιβολή διοικητικών προστίμων ύψους €500 έως €10.000, ανάλογα με τον αριθμό των αδήλωτων μισθωτών και το χρονικό διάστημα για το οποίο διαπιστώνεται η παράβαση. με την οροφή των 10.000 ευρώ πρόστιμο να ισχύει μόνο για εργοδότες που απασχολούν μέχρι δέκα ασφαλισμένους μισθωτούς.

Περαιτέρω η νέα νομοθεσία διαλαμβάνει ότι το διοικητικό πρόστιμο για αυτοτελώς εργαζόμενα πρόσωπα κυμαίνεται μεταξύ €200 και €5.000, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της παράβασης. Σημειώνεται ότι οι πρόνοιες του νόμου δεν εφαρμόζονται σε νοικοκυριά που απασχολούν οικιακά εργαζόμενα πρόσωπα ή πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε μέλη του νοικοκυριού.

Η νέα νομοθεσία εισαγάγει την υποχρέωση κάθε εργοδότη να εγγράφεται ως τέτοιος το αργότερο μέχρι την προηγούμενη της ημέρας κατά την οποία αναμένει ότι θα αποκτήσει την ιδιότητα του εργοδότη και η υποχρέωση κάθε αυτοτελώς εργαζομένου να αποτείνεται για εγγραφή στο πλησιέστερο Επαρχιακό Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων το αργότερο μέχρι την ημέρα έναρξης της απασχόλησής του,

Περαιτέρω, για παροχή νομικών εργαλείων πάταξης εισάγεται το τεκμηρίου ελάχιστης περιόδου απασχόλησης, ίσης με έξι μήνες, καθώς και ελάχιστου ποσού αποδοχών αδήλωτου μισθωτού, ίσο με μιάμιση φορά το ποσό των βασικών ασφαλιστέων αποδοχών, (αντιστροφή του βάρους της απόδειξης στον εργοδότη).

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι 1 στους 4 εργαζόμενους είναι αδήλωτοι ή παράνομοι εργάτες και είπε πως σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης παράβασης, ο νόμος προβλέπει αναστολή εργασιών της επιχείρησης.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος δίνει μεταβατική περίοδο 3 μηνών μέχρι την εφαρμογή του νόμου και εντός αυτού του χρόνου μπορούν να εγγράψουν τους εργαζόμενους τους.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου ανέφερε ότι τα νομοθετήματα θα καλύψουν μια αδυναμία του συστήματος.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε τα νομοθετήματα που ψηφίζονται αποτελούν άμεση αναγκαιότητα καθώς είναι εξαιρετικά ψηλά τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας.

Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να εισαχθούν και πιο αυστηρές ποινές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη νέα νομοθεσία θα σταματήσει η αφαίμαξη του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι θα μπορούσαν υπάρξουν εξαιρέσεις για βιοτεχνίες μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο ΤΚΑ, καθώς η αδήλωτη εργασία συνιστά αφαίμαξη του Ταμείου και εκμετάλλευση ανθρώπων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλίας είπε ότι απαιτείται να στελεχωθεί το τμήμα με ικανούς επιθεωρητές για να διενεργούν τους έλεγχους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Η Γερμανία σκόρπισε 4-2 την Πορτογαλία
20:58
Αλβανία: Το κλειδί της πόλης των Τιράνων στον Κ. Μπακογιάννη
20:57
Τένις: Στη δεύτερη θέση η Κύπρος και βλέπει... πλέι-οφ για άνοδο
20:54
Στα 62 τα νέα περιστατικά κορωνοϊού – 44 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια
20:52
Mάχη με τις φλόγες στην Ασγάτα
19:25
Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’
18:46
Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα των Βρετανών
18:41
Η ξηρασία που πλήττει τη Συρία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
18:23
Η Ουγγαρία έμεινε όρθια απέναντι στη Γαλλία και μπορεί να ελπίζει
18:14
Βραζιλία-κορονοϊός : Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από την Covid-19 η χώρα
18:14
Μπιτς-βόλει: Στους «16» του πανελληνίου πρωταθήματος οι Σιαπάνης και Σαββίδης
17:57
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν
17:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand