Ενδιαφέρουσα βλέπει την πρόταση Αναστασιάδη ο Κοτζάς

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει την λύση του Κυπριακού, αρκεί και η άλλη πλευρά να συνεργαστεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι φθάσαμε σε σημείο που πρέπει να δοκιμαστούν όλοι. Με το να αποφεύγεται η συζήτηση σε ουσιώδη θέματα, πρόσθεσε, αποδεικνύεται ότι δεν θέλουν να κάμουν βήμα μπροστά εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπέβαλε μιά πρόταση για να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, ότι επιδιώκει λύση. Αλλά, πρόσθεσε, η λύση δεν επιτυγχάνεται εάν επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και μένουμε στις διαφορές που έχουμε.Η τουρκική πλευρά, είπε, μιλά για διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων και διερωτήθηκε ποιος είναι αυτός που αρνείτο μέχρι σήμερα να αγγίξουμε το εδαφικό ή τις εγγυήσεις, θέλοντας ν αφήσει τα δύο θέματα για το τέλος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την άλλη πλευρά, αν όντως εννοεί και θέλει λύση, να εργαστεί ουσιαστικά ώστε να γίνει νέα διάσκεψη στην Γενεύη. Είπε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας του Έσπεν Μπάρθ Αίντα και στην συνέχεια θα δώσει στην δημοσιότητα την πρόταση που υπέβαλε. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, να συνεχιστεί η ακατανόητη στάση και ιδιαίτερα οι εχθρικές δηλώσεις της άλλης πλευράς.

Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η πρόταση Αναστασιάδη προβλέπει ότι θα πρέπει να συζητηθούν και να κλειδώσουν πρώτα τα θέματα της ασφάλειας και των Εγγυήσεων και μετά να συζητηθεί το Εδαφικό. Είμαστε, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζάς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για την πρόταση που υπέβαλε χθες στις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε, συζητήσαμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο προώθησης λύσης στο Κυπριακό, ιδιαίτερα όσον αφορά την εξωτερική πτυχή του προβλήματος που συνδέεται με την Ελλάδα.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Πέτρος Καραγιάννης:Επιτακτική η αυστηρή επιτήρηση στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας
09:50
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στο Ιράν, το αποτέλεσμα αναμένεται σήμερα
09:33
Παγκόσμια, χιλιάδες τα κρούσματα κορωνοϊού και οι θάνατοι
09:00
Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Αστυνομία για το τριήμερο του Κατακλυσμού
08:39
Eλλάδα:Επαναλειτουργούν από σήμερα οι παιδότοποι, τα λούνα παρκ και οι υπηρεσίες ευεξίας
08:06
Θανατηφόρο δυστύχημα στη Νήσου.Θύμα της ασφάλτου ο Ραφαήλ Γρηγορίου, 22 ετών από τα Λατσιά
07:31
Πού να εξεταστείτε δωρεάν σήμερα Σάβββατο
06:51
Νέα χαλάρωση των περιορισμών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε
06:44
Μία δόση των εμβολίων της Pfizer ή της AstraZeneca μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά 75%
06:36
Αποκαθίσταται από τις 28 Ιουνίου η αεροπορική σύνδεση Κύπρου-Ρωσίας
06:30
18 Ιουνίου
Επαναλειτουργούν οι κατασκηνωτικοί χώροι του Τμήματος Δασών
21:45
Υπό 8ημερη κράτηση 35χρονος για εμπρησμό κτηρίου στη Λευκωσία
21:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand