Ενδιαφέρουσα βλέπει την πρόταση Αναστασιάδη ο Κοτζάς

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει την λύση του Κυπριακού, αρκεί και η άλλη πλευρά να συνεργαστεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι φθάσαμε σε σημείο που πρέπει να δοκιμαστούν όλοι. Με το να αποφεύγεται η συζήτηση σε ουσιώδη θέματα, πρόσθεσε, αποδεικνύεται ότι δεν θέλουν να κάμουν βήμα μπροστά εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπέβαλε μιά πρόταση για να αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, ότι επιδιώκει λύση. Αλλά, πρόσθεσε, η λύση δεν επιτυγχάνεται εάν επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας και μένουμε στις διαφορές που έχουμε.Η τουρκική πλευρά, είπε, μιλά για διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων και διερωτήθηκε ποιος είναι αυτός που αρνείτο μέχρι σήμερα να αγγίξουμε το εδαφικό ή τις εγγυήσεις, θέλοντας ν αφήσει τα δύο θέματα για το τέλος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε την άλλη πλευρά, αν όντως εννοεί και θέλει λύση, να εργαστεί ουσιαστικά ώστε να γίνει νέα διάσκεψη στην Γενεύη. Είπε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας του Έσπεν Μπάρθ Αίντα και στην συνέχεια θα δώσει στην δημοσιότητα την πρόταση που υπέβαλε. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, να συνεχιστεί η ακατανόητη στάση και ιδιαίτερα οι εχθρικές δηλώσεις της άλλης πλευράς.

Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι η πρόταση Αναστασιάδη προβλέπει ότι θα πρέπει να συζητηθούν και να κλειδώσουν πρώτα τα θέματα της ασφάλειας και των Εγγυήσεων και μετά να συζητηθεί το Εδαφικό. Είμαστε, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζάς δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για την πρόταση που υπέβαλε χθες στις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε, συζητήσαμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο προώθησης λύσης στο Κυπριακό, ιδιαίτερα όσον αφορά την εξωτερική πτυχή του προβλήματος που συνδέεται με την Ελλάδα.

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:28

Τελευταιες Ειδησεις

19 Ιουνίου
Mάχη με τις φλόγες στην Ασγάτα
19:25
Τατάρ: Επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο αν γίνει αποδεκτό ‘ίσο διεθνές στάτους’
18:46
Τουρισμός: Προς άρση η καραντίνα των Βρετανών
18:41
Η ξηρασία που πλήττει τη Συρία θα επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
18:23
Η Ουγγαρία έμεινε όρθια απέναντι στη Γαλλία και μπορεί να ελπίζει
18:14
Βραζιλία-κορονοϊός : Μια "ανάσα" από τους 500.000 θανάτους από την Covid-19 η χώρα
18:14
Μπιτς-βόλει: Στους «16» του πανελληνίου πρωταθήματος οι Σιαπάνης και Σαββίδης
17:57
Ο Ερντογάν συνεχάρη τον Εμπραχίμ Ραϊσί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν
17:37
Κορονοϊός: 394 κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και 20 νέοι θάνατοι
17:34
Νέες χαλαρώσεις για εστίαση
16:26
Τα σημεία για rapid test την Κυριακή 19/6
16:07
Ο Απόλλωνας συμφώνησε με τον Αμίν Καμάς
15:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand