Εγκρίθηκε το Πλαίσιο της Δημοσιονομικής Διαχείρισης

Το Πλαίσιο της Δημοσιονομικής Διαχείρισης 2018-2020 ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.


Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας του σώματος πως πρόκειται για το Πλαίσιο που καθορίζει τις παραμέτρους, τα όρια για τον προϋπολογισμό του 2018 και για την επόμενη τριετία.

Ανέφερε πως η εκτίμηση και ο σχεδιασμός για το 2018 προβλέπει δημόσια έσοδα 7,44 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,6%, δημόσιες δαπάνες 7,36 δισ. δηλαδή αυξημένα κατά 2,9%. Οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έχουν καθοριστεί και θα είναι στα 6,3 δισ., αυξημένες κατά 150 εκατομμύρια, σε σχέση με τον φετινό προϋπολογισμό, πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως τα δημόσια έσοδα συνεχίζουν να καταγράφουν μια ανοδική πορεία, αυξάνονται, λόγω της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας, των ψηλών ρυθμών ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά φορολογίες.  Επεσήμανε ακόμη πως η μείωση των φορολογιών έχει δώσει επιπρόσθετη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Ανέφερε επίσης πως η αύξηση των δημοσίων δαπανών που έχει αποφασιστεί κινείται με απόλυτο τρόπο εντός των αποδεκτών ορίων, δηλαδή και το 2018 θα έχουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό με πολύ ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα και με συνέχιση της πτωτικής πορείας του δημόσιου χρέους που θα φθάσει το 2018 κάτω από το 100%.

«Απαντούμε με αυτό τον τρόπο και προς όσους είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, ανησυχούσαν ή προέβλεπαν ή κινδυνολογούσαν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό», επεσήμανε.

Ανέφερε πως "όχι μόνο το 2017 αλλά και το 2018 έχουμε καθορίσει τα όρια ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού".

Σημείωσε πως «αυτή η υπεύθυνη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών όχι μόνο δεν περιορίζει, αποτρέπει, αλλά αντιθέτως επιτρέπει με βιώσιμο τρόπο την προώθηση και νέων πολιτικών αλλά και νέων σημαντικών αναπτυξιακών έργων».

Πρόσθεσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα, εγκαινιάζοντας τη διαδικασία του κρατικού προϋπολογισμού, την ένταξη σε αυτόν κάποιων πολύ σημαντικών έργων ανάπτυξης: του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς, στη βάση του νέου σχεδιασμού, του δρόμου Λεμεσού – Σαϊττά (Α’ φάση) και του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Λευκωσίας (Α’ φάση).

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως πρόκειται για έργα αναφοράς που για δεκαετίες ήταν σε εκκρεμότητα.

«Ακόμη και τους καιρούς που είχαμε τα μεγάλα ελλείμματα, που δαπανούσαμε λεφτά που δεν είχαμε, αυτά τα έργα δεν είχαν ενταχθεί στον προϋπολογισμό. Εντάσσονται τώρα. Θα ξεκινήσουν με τον νέο προϋπολογισμό χωρίς καθόλου να ξεφεύγουμε από τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», είπε.

Πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί επίσης η χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής στο Πανεπιστήμιο που ενισχύουν σημαντικά τις υποδομές έρευνας για τη χώρα μας, θα συνεχιστούν και σε ένα μεγάλο βαθμό θα ολοκληρωθούν τα έργα ανά τις επαρχίες που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ξεκινήσουν τα επιπρόσθετα έργα για ενεργειακές υποδομές στην περιοχή Βασιλικού, υδατικά έργα, αλλά και σημαντικές υποδομές στον τομέα της υγείας και της παιδείας.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «παραμένουμε προσηλωμένοι σε ένα υπεύθυνο δημοσιονομικό σχεδιασμό, ο οποίος κατ’ ακρίβεια επιτρέπει την προώθηση πολύ σημαντικών έργων ανάπτυξης, έργων υποδομής, που η οικονομία μας έχει ανάγκη».

Είπε επίσης πως το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα του δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΔΝΤ.

«Αυτό που διαφαίνεται είναι πως το κόστος για ένα σημαντικό μέρος του δανεισμού από το ΔΝΤ ύψους 280 εκ. είναι υψηλότερο από το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις διεθνείς αγορές, ένα κόστος το οποίο έχει μειωθεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα λόγω και των καλύτερων επιδόσεων και αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης

Σημείωσε πως υπάρχει μια διαφορά της τάξης του 0,5% και πως «συνεπώς υπάρχει λογική για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανεισμού που έχουμε εισπράξει από το ΔΝΤ, στα πλαίσια του προγράμματος».

Ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο τον εξουσιοδότησε να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για να εξασφαλιστεί η συναίνεσή τους ούτως ώστε να υπάρξει πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που λάβαμε από το ΔΝΤ.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «όποια και εάν είναι η απόφαση της Βουλής όσον αφορά τις συνεισφορές (για το ΓεΣΥ) θα εφαρμοστεί» και το Υπουργείο Οικονομικών θα τη λάβει υπόψη και θα καταρτίζει το δημοσιονομικό του σχεδιασμό με αυτό ως δεδομένο.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:29

Τελευταιες Ειδησεις

23 Ιουνίου
Τουλάχιστον 41 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα συν» στο Ηνωμένο Βασίλειο
17:58
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Ομόδους – Ποταμιού
17:41
Κορoνοϊός - Ελλάδα: 520 κρούσματα, 14 θάνατοι, 271 διασωληνωμένοι
17:30
Συμφωνία δανείου μέχρι €200 εκ. από ΕΤΕπ για χρηματοδότηση ΜμΕ, υπογράφει Παρασκευή ο ΥΠΟΙΚ
17:10
Οι Τ/κ έχουν ανάγκη μια πολιτική που θα τους εντάξει στη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΚΔ
16:59
ΕΕ: Συρροή υποψηφίων για να γίνουν ευρωπαίοι αστροναύτες
16:42
Αύριο για πρώτη φορά γυναίκα θα ασκήσει στην Κύπρο καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας
16:30
Διαψεύδει η Βρετανία τα περί προειδοποιητικών πυρών κατά αντιτορπιλικού από ρωσικό πλοίο
16:24
Σημεία δειγματοληψίας για rapid test την Πέμπτη
16:15
Αποτράπηκε απόπειρα σαμποτάζ σε κτίριο του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν
16:03
Δρ.Καραγιάννης: Η συμβουλευτική επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών κατά του κορονοϊού
15:57
Δεν θα δεχθούμε την κηδεμονία της Τουρκίας δηλώνει το ΡΤΚ στα κατεχόμενα
15:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand