Στην Κύπρο ένας στους τέσσερις είναι υπερτασικός

Στην Κύπρο τα στοιχεία καταδεικνύουν πως η νόσος της υπέρτασης προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, αφού 1 στους 4 είναι υπερτασικός, ενώ το ποσοστό αυξάνεται σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς 1 στους 2 παρουσιάζει υψηλή αρτηριακή πίεση, λέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Υπέρτασης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης, Δρ. Φίλιππος Στυλιανού, χαρακτήρισε την υπέρταση «σιωπηλό δολοφόνο», καθώς όπως εξήγησε δεν γίνεται αισθητή και δεν προκαλεί ενοχλήματα.«Από υπέρταση», επεσήμανε ο Δρ. Στυλιανού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «πάσχει περίπου το 25% του κυπριακού πληθυσμού και από αυτούς ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει, με αποτέλεσμα να μην ρυθμίζει την πίεση του. Παγκόσμια μόνο το 15 - 20% των υπερτασικών ρυθμίζει την πίεση του».

Προειδοποίησε πως η υπέρταση εξελίσσεται σε επιδημία και ο κίνδυνος είναι εμφανής, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η αρτηριακή πίεση τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών, όπως η στεφανιαία νόσος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Σχολιάζοντας ο Δρ. Στυλιανού τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο οικογενειακό ιστορικό, στην παχυσαρκία, στην κατανάλωση αλατιού, στην ανθυγιεινή διατροφή, στην απουσία σωματικής άσκησης, στην κατάχρηση αλκοόλ, στο κάπνισμα, καθώς και στο σακχαρώδη διαβήτη και στις  παθήσεις του θυρεοειδούς.Ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του την Εκστρατεία Διαφώτισης, τόνισε στο χαιρετισμό του τον οποίο ανέγνωσε ο Δρ. Χρυσόστομος Ζηντίλης Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ότι το Υπουργείο Υγείας στηρίζει την εκστρατεία ενημέρωσης και τις προσπάθειες της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης για διαφώτιση του κοινού.

Το Υπουργείο Υγείας πρόσθεσε, έχοντας ως στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα αστικά και αγροτικά κέντρα υγείας, όπου γίνεται η αναγνώριση των υπερτασικών ατόμων, η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής και η παροχή οδηγιών για αντιμετώπιση της υπέρτασης.Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, παρουσίασε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα οποία καταδεικνύουν ότι ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως πάσχει από υπέρταση.

«Ο αριθμός αυτός», επεσήμανε, «αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Η υπέρταση είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας και υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς».Εκ μέρους της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, η Δρ. Ήρα Ηρακλέους, σημείωσε ότι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της αυξημένης αρτηριακής πίεσης σημαίνει λιγότερα στεφανιαία επεισόδια, λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια, λιγότερα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας, μείωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας, αλλά και μείωση της δαπάνης υγείας.

«Στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 20 ετών έχουν υπέρταση και από αυτούς περίπου οι μισοί την έχουν υπό έλεγχο, ενώ 7 στους 10 που παθαίνουν το πρώτο καρδιακό επεισόδιο, 7 στους 10 με καρδιακή ανεπάρκεια και 8 στους 10 με εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Στην Κύπρο πρόσθεσε, μεμονωμένα δεδομένα ανεβάζουν το ποσοστό υπέρτασης σε άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο στο 73% και σε άτομα με στεφανιαία νόσο στο 62%», είπε.Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, τόνισε ότι ο Δήμος Λευκωσίας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στηρίζει την Εκστρατεία Διαφώτισης του κοινού για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, γιατί νοιάζεται για τους δημότες του, όπως και ευρύτερα για όλους τους ανθρώπους.

Πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Εταιρείας Υπέρτασης για συνεχή ενημέρωση σε ευρύ κοινωνικό επίπεδο, ώστε να γνωρίζουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι τους παράγοντες κινδύνου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προλαμβάνουν την υπέρταση».

Ο Νίκος Χρηστίδης, Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, που είναι ο χορηγός όλων των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης, τόνισε ότι η εταιρεία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, στηρίζει και συμμετέχει και φέτος στην Εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προστασίας των πολιτών από  αυτή τη σοβαρή και ύπουλη ασθένεια.Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Ευαισθητοποίησης, την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, από τις 16:00 έως τις 19:00, η Κυπριακή Εταιρεία Υπέρτασης αναλαμβάνει Εκστρατεία Διαφώτισης του κοινού με τη στήριξη της Medochemie, στα εμπορικά κέντρα The Mall of Cyprus στη Λευκωσία, My Mall Λεμεσού, Kings Avenue Mall στην Πάφο και στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται από καρδιολόγους για τις επιπλοκές που προκαλεί στην υγεία η υψηλή αρτηριακή πίεση και θα υποβάλλονται σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:29

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.