Ρωσία:Η επίσκεψη Λαβρόφ θα ενδυνάμωσει την συνεργασία Ρωσίας-Κύπρου

Η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο θα συμβάλει αδιαμφισβήτητα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας και στο να έλθουν οι χώρες μας και οι λαοί μας πιο κοντά, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κ. Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία μεταξύ 18 και 20 Μαϊου και θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις με τις οποίες ολοκληρώνεται η Κυπριακή Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σημειώνεται, εξάλλου, πως το πρόγραμμα του κ. Λαβρόφ στη Λευκωσία περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. 

«Αυτές οι διμερείς συνομιλίες θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα διμερών, διεθνών και περιφερειακών θεμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στον ενδο-κοινοτικό διάλογο ως μέρους της διαδικασίας για λύση του Κυπριακού. Οι συνομιλίες θα περιλαμβάνουν επίσης ανταλλαγή απόψεων επί των προοπτικών για τη συνεργασία της Ρωσίας με την ΕΕ και μια συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία», προστίθεται.
 
Επιπρόσθετα αναφέρεται πως οι ρωσο-κυπριακές σχέσεις είναι παραδοσιακά φιλικές και έχουν αναπτυχθεί σε ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, το οποίο αντικατοπτρίζεται στο υψηλό επίπεδο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών.
 
«Η Ρωσία και η Κυπριακή Δημοκρατία μοιράζονται κοινές ή παρόμοιες θέσεις πάνω σε πολλά θέματα. Και οι δυο χώρες υποστηρίζουν μια γρήγορη  επάνοδο σε εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας – ΕΕ, ενδυνάμωση του κεντρικού ρόλου των ΗΕ στις διεθνείς σχέσεις ως του παγκόσμιου οργανισμού για υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας, και συλλογικές απαντήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα στις σύγχρονες απειλές, όπως η διεθνής τρομοκρατία, το διασυνοριακό έγκλημα και η διακίνηση ναρκωτικών», προστίθεται.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και τα μέτρα με τα οποία απάντησε η Ρωσία έχουν οδηγήσει σε πτώση σε ότι αφορά την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, αλλά συνεχίζουμε να ψάχνουμε τρόπους για μετριασμό αυτής της κατάστασης. Η ρωσο-κυπριακή Διακυβερνητική Επιτροπή για  Οικονομική Συνεργασία, που πραγματοποίησε την όγδοή της συνάντηση τον Απρίλιο του 2016 στη Μόσχα, και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο για Συνεργασία με την Κύπρο είχαν μια αξιοσημείωτη συμβολή σε αυτή την εργασία», προστίθεται.
 
Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως οι οικονομικοί δεσμοί είναι μεταξύ των κύριων τομέων διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου, προσθέτοντας πως η Κύπρος αποτελεί ένα από τα κύρια κανάλια για έλευση ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία και ηγείται των χωρών που επενδύουν στη Ρωσία.
 
«Το διμερές εμπόριο μειώθηκε κατά 2,5% το 2016, σε σύγκριση με το 2015, πέφτοντας στα 295,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ρωσικές εξαγωγές στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 15,9% στα 282,8 εκατομμύρια δολάρια, και οι κυπριακές εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 78,5% και έφθασαν στα 12,7 εκατομμύρια δολάρια", προστίθεται.
 
Σημειώνεται επίσης πως "το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 34,1% στα 56,2 εκατομμύρια δολάρια κατά τους δυο πρώτους μήνες του 2017, οι ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37,8% και έφθασαν στα 55 εκατομμύρια δολάρια, και οι εισαγωγές από την Κύπρο μειώθηκαν κατά 39,5% και έφθασαν στο 1,2 εκατομμύριο δολάρια".
 
Τέλος αναφέρεται πως 800 χιλιάδες Ρώσοι επισκέφθηκαν την Κύπρο το 2016.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:29

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία των υπερεθνικιστών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
21:32
64 νέα περιστατικά COVID-19 την Τρίτη, κανένας θάνατος
21:17
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη
21:14
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Τερματισμός περιόδου υποβολής ενστάσεων για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους
18:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand