ΠτΔ: Χειριζόμαστε τα θέματα του καρκίνου με υπευθυνότητα

Η Κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα του καρκίνου με υπευθυνότητα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πλέον οικογένεια που να μην κληθεί να αντιμετωπίσει αυτή την ασθένεια - περίπου 3.500 συμπολίτες μας διαβιούν με τον καρκίνο, αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο και τον αντιμετωπίζουν ως ακόμη μια χρόνια ασθένεια.

Σε ομιλία του στην 42η Πορεία Χριστοδούλας 2017 στην Λευκωσία, που ανέγνωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως με στόχο την ευαισθητοποίηση για το θέμα και ταυτόχρονα δεικνύοντας την δέσμευσή μας να προωθήσουμε μια συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση του καρκίνου στη χώρα μας, η Πρώτη Κυρία υπέγραψε πρόσφατα στο Παρίσι, τη Χάρτα των Παρισίων, σε μια εκδήλωση όπου εορτάστηκε η 17η επέτειος από της έκδοσης της Χάρτας.

Η ανάγκη, σημείωσε, να βρούμε λύσεις που να είναι τόσο ρεαλιστικές όσο και εφικτές, απαιτεί στοχευμένες, συστηματικές και συλλογικές δράσεις. Και δεν είναι λίγα τα επιτεύγματα που καταφέραμε με σκληρή δουλειά και συλλογικότητα.

“Η εισαγωγή του εμβολίου κατά του ιού HPV, που προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η απόφασή μας για δημιουργία ακτινοθεραπευτικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, είναι μόνο κάποια παραδείγματα”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ο καρκίνος δεν επιφέρει μόνο σωματικές ταλαιπωρίες αλλά και ψυχοκοινωνικές - η απώλεια της σιγουριάς, τα αισθήματα του φόβου, οι έγνοιες και το άγχος συνοδεύουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Κάθε ασθενής είναι όμως μοναδικός.

Αυτή, σημείωσε, είναι η φιλοσοφία που διέπει την «Αροδαφνούσα»: Μια ολιστική αντιμετώπιση που εστιάζει στις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Η «Αροδαφνούσα», συνέχισε, είναι ένα σύγχρονο αναρρωτήριο, που πέρα από ανακουφιστική φροντίδα προσφέρει διάφορα προγράμματα επανένταξης. Τα πλεονεκτήματα αυτής της φροντίδας είναι εκπληκτικά, καθώς είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι προσφέρουν εκτός από ποιότητα και παράταση ζωής.

Οι καιροί όμως, σημείωσε, είναι δύσκολοι και για να εξακολουθήσει η παροχή των ιδίων ποιοτικών υπηρεσιών χρειάζεται η δική μας συμβολή, πιο πολύ από ποτέ άλλοτε.

Ανέφερε ότι η Πορεία Χριστοδούλας έχει καθιερωθεί από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο για να καλύψει αυτή την ανάγκη, ως μια εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο σημερινός πολίτης έχει την ανάγκη, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, να στηρίζεται και να στηρίζει τον συνάνθρωπό του.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η «Αροδαφνούσα» αποτελεί σήμερα ένα μοναδικό κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας και πρέπει όλοι μαζί να το προσέχουμε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η σημερινή μέρα αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο για την κυπριακή κοινωνία. Είναι ένα σύμβολο αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή –μια λαμπρή νίκη της ζωής ενάντια στον καρκίνο.

Η Χριστοδούλα, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, σημείωσε, μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, διεκδικώντας το δικαίωμα να λάβει τη θεραπεία της, μια ανακουφιστική θεραπεία χωρίς φόβο, πόνο και με αξιοπρέπεια, έχασε τη ζωή της.

Η πορεία αυτή εις μνήμην της, συνέχισε, πραγματοποιείται από το 1976 κάθε χρόνο και στόχο έχει την οικονομική στήριξη της Αροδαφνούσας, του δικού μας αναρρωτηρίου, που προσφέρει ανακουφιστική φροντίδα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως παρηγορητική φροντίδα την ενεργό συνολική φροντίδα των ασθενών, των οποίων η ασθένεια δεν ανταποκρίνεται στη θεραπευτική αγωγή. Ο έλεγχος του πόνου και άλλων συμπτωμάτων όπως ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων, είναι υψίστης σημασίας. Ο στόχος της παρηγορητικής φροντίδας είναι η επίτευξη της καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με την καινοτόμο προσέγγιση της ολιστικής φροντίδας του πάσχοντος, ο ασθενής θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός κριτής της σωματικής και ψυχολογικής του κατάστασης.

Η ανάγκη, σημείωσε, για την εισαγωγή της ανακουφιστικής φροντίδας σε όλα τα στρατηγικά σχέδια που αφορούν στα χρόνια νοσήματα έχει κατοχυρωθεί από την ΕΕ.

Η Κύπρος, συνέχισε, υιοθετώντας την προτεινόμενη δράση, ανέπτυξε το δικό της Στρατηγικό Σχέδιο Αντιμετώπισης για τον καρκίνο και περιέλαβε ως 3ο άξονα την Ανακουφιστική Φροντίδα.

“Αλλά τα πράγματα συνεχώς εξελίσσονται. Με την έκδοση του Ευρωπαϊκού Οδηγού για την ποιότητα των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων, η ανακουφιστική φροντίδα φαίνεται πλέον να θεωρείται ύψιστη προτεραιότητα. Αυτήν ακριβώς την εξέχουσα θέση της ανακουφιστικής φροντίδας καλείται να αναδείξει η Εθνική Επιτροπή Καρκίνου, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της Εθνικής Στρατηγικής, πάνω στην οποία εργάζεται σήμερα. Μέχρι στιγμής, την ανακουφιστική φροντίδα την αναλαμβάνουν αποκλειστικά οι ΜΚΟ, είτε ως κατ’ οίκον φροντίδα, είτε με το μοναδικό μας αναρρωτήριο, την «Αροδαφνούσα»”, πρόσθεσε.

Σε προσωπική του επέμβαση, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης είπε ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ως Πολιτεία καρπωνόμεθα τους καρπούς των υπηρεσιών των εθελοντών μας, όπως είναι ο Αντικαρκινικός όπως είναι ο ΠΑΣΥΚΑΦ και άλλες σημαντικές οργανώσεις, οι οποίες όμως δεν πρέπει να συμπληρώνουν το έλλειμμα που υπάρχει από πλευράς της Πολιτείας.

Πρέπει να δίνεται το παν από την Πολιτεία, σημείωσε, και υπέρτερα να συνεισφέρουν οι εθελοντές.

“Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν εισαχθεί επιτέλους στην χώρα μας το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Και σας παρακαλώ εσείς που έχετε τις ευαισθησίες σας για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, πιέστε για την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Ο Αντικαρκινικός δεν χρειάζεται ποτέ να διεκδικεί και να ταλαιπωρείται νυχθημερόν το Διοικητικό του Συμβούλιο για να καταφέρει να μαζέψει τα χρήματα του. Θα τα εισπράττει από το Ταμείο του Γενικού Σχεδίου Υγείας”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Αδάμος Αδάμου είπε ότι “είναι με μεγάλη χαρά που ανακοινώνουμε ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο του σχεδιασμού επέκτασης της ‘Αροδαφνούσας’, όπου προβλέπεται η φιλοξενία σχεδόν διπλάσιου αριθμού καρκινοπαθών.

Επίσης, πρόσθεσε, ένας από τους επόμενους στόχους μας είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες μετατροπές ώστε το “Ευαγόρειο” Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας στην Λεμεσό, να έχει την δυνατότητα 24ωρης περίθαλψης όπως και στην “Αροδαφνούσα’”.

Ο Εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου Χάρης Παγκαρέ κάλεσε όλους να στηρίζουν το έργο του αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου που παραμένει πιστός, όπως σημείωσε, στον αγώνα κατά του καρκίνου. “Ολοι μας ο καθένας από την δική του θέση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στα θέματα του καρκίνου είτε αυτή είναι ενημέρωση του κόσμου, η πρόληψη ακόμα και η θεραπεία”, πρόσθεσε.

Η πορεία ξεκίνησε από το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας “Αροδαφνούσα” και κατέληξε στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:09

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.