ΥΠΠ: Πρότυπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης η Κύπρος

Η Κύπρος θεωρείται ως πρότυπο χώρας στα θέματα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.

Όπως είπε, η Κύπρος υποδείχθηκε μεταξύ 65 χωρών από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών (UNECE) ως η χώρα που θα τεθεί επικεφαλής για τα θέματα της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη μέσα στην επόμενη περίοδο.

Ο Υπουργός ενημέρωσε σήμερα την κοινή συνεδρία των Επιτροπών Παιδείας και Περιβάλλοντος για τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ανέφερε ότι το γεγονός πως η Κύπρος θα κληθεί να αναλάβει το συντονισμό και την προεδρία της UNECE «είναι πάρα πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα τιμητικό».

Παράλληλα, ανέφερε ότι προβλέπεται η δημιουργία μονάδας στο Υπουργείο Παιδείας, για τα θέματα της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία θα στελεχωθεί άμεσα.

«Η Κύπρος μπορεί να αισθάνεται περήφανη για τις δράσεις που αναπτύσσει στα θέματα της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη» είπε ο κ. Καδής.

Έκανε ακόμη λόγο για «πρωτοποριακές δράσεις» που αναγνωρίζονται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Μεταξύ άλλων, είπε ότι έχουν εκσυγχρονιστεί τα αναλυτικά προγράμματα σε σχέση με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, έχει διαμορφωθεί μια σειρά από προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ λειτουργεί ένα δίκτυο με Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

«Για όλες αυτές τις πρωτοποριακές δράσεις, η Κύπρος θεωρείται ως πρότυπο χώρας με καλές πρακτικές στα θέματα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» ενώ άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, «θεωρούν την Κύπρο ως πρότυπο και παίρνουν από τη δική μας τεχνογνωσία» πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος οργάνωσε πρόσφατα με επιτυχία τη Μεσογειακή Ειάσκεψη για την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Την υλοποίηση του σχεδίου δράσης εποπτεύει διεθνής επιτροπή, της οποίας ηγείται ο Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Καδή «είναι πάρα πολύ τιμητικό για την Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε από την πλευρά του ότι οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τον εθνικό σχεδιασμό, ενώ πρόσθεσε ότι «επιτέλους, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η αόριστη προσέγγιση της προστασίας του περιβάλλοντος τίθεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής».

Είπε ακόμη ότι με το νοικοκύρεμα των ενεργειών στον τομέα αυτό, όλες οι κινήσεις προσανατολίζονται στην αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος, κυρίως μέσα από την εκπαίδευση.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:12

Τελευταιες Ειδησεις

20 Ιουνίου
«Ποδηλατώ με …ουσία τη ζωή», εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών στην Λάρνακα
12:56
Οργανώσεις και Σύνδεσμοι διαφωνούν με το προωθούμενο νομικό πλαίσιο για την ενιαία εκπαίδευση
12:50
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων η σημερινή
12:35
Επτά πρώτες θέσεις κατέλαβε η Κύπρος στην πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων
12:25
Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα
12:22
Αφγανιστάν: Δεσμευμένοι στις ειρηνευτικές συνομιλίες δήλωσαν οι Ταλιμπάν
11:52
Διάρρηξη δύο κατοικιών σε Τάλα και Πέγεια
11:21
Θέμα χρόνου η διχοτόμηση εάν δεν εγκαταλείψει η Τουρκία τις αξιώσεις της, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
11:19
Εκατοντάδες καταγγελίες για δάφορες τροχαίες παραβάσεις
10:41
Το ζεύγος Μπάιντεν ανακοίνωσε τον θάνατο του «πρώτου σκύλου» Τσαμπ
10:14
Μακραίνει διεθνώς ο κατάλογος των θυμάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού
09:48
Σημαντικές επαφές αύριο του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο
09:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand