Παραγωγική η συνάντηση Γιούνκερ - Ακιντζί λέει η Κομισιόν

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επαναβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξη της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής για τη συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ήταν μια παραγωγική συνάντηση κατά την οποία Γιούνκερ και Ακιντζί συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Επίσης, όπως αναφέρεται, συμφώνησαν να συνεχίσουν να είναι σε τακτική επαφή.

Η συνάντηση κράτησε μισή ώρα. Νωρίτερα ο κ. Ακιντζί συνομίλησε και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε τα εξής:

"Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση, με τον Γενικό Γραμματέα χθες και με την Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σήμερα, με αμοιβαία κατανόηση σε όλες τις συναντήσεις. Όπως ξέρετε είμαστε έτοιμοι να επανεκινήσουμε τις συνομιλίες μας για την Κύπρο μετά από όλα όσα συνέβησαν. Ελπίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα οριοθετήσουν το δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την Τρίτη και δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ευχέρεια χρόνου για να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας, διότι η χρονιά του 2017 περιέχει πολλά ρίσκα".

Παραθέτοντας τα ρίσκα του 2017, δήλωσε: "το ένα το ζήτημα των υδρογονανθράκων, το άλλο είναι οι επικείμενες εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη αρχίσει, μπορούμε να το δούμε, τους επόμενους μήνες πρέπει να ορίσουμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο ώστε, να προχωρήσουμε με τις λεπτομέρειες. Μπορούμε να το κάνουμε; Αν δουλέψουμε σκληρά και συνεχίσουμε με αποφασιστηκότητα και βούληση υπάρχει τρόπος, αν όμως θέλεις να προχωρήσεις σε λύση δεν μπορείς να πάρεις όλα αυτά που θέλεις. Θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός".

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε", είπε και συμπλήρωσε "και με ένα τρόπο που οι αρχές που θέλετε να δείτε να ενσωματώνονται σε αυτή τη λύση θα παραμείνουν".

"Μέσα στη λύση θέλουμε να δούμε ότι η ασφάλειά μας είναι καλυμμένη, ότι η πολιτική μας ισότητα είναι καλυμμένη, ότι οι ελευθερίες μας και τα στοιχεία που οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικά θα είναι εκεί", ανέφερε. "Τότε θα είναι δυνατόν για προτείνω τη συμφωνία στο λαό μου και ο Νίκος Αναστασιάδης στο δικό του λάο. Χρειάζεται να δουλέψουμε με ένα τέτοιο τρόπο και να έχουμε τα Ηνωμένα Έθνη να παρεμβαίνουν παραπάνω μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων ώστε να κλείσουμε τα κενά. Όχι διαμεσολάβηση, όχι επίσημη παρουσίαση προτάσεων από τα ΗΕ, δεν εννοώ αυτό. αλλά μπορούν να βοηθήσουν να συμφωνήσουμε".

Τέλος αναφερόμενος στο Τουρκικό δημοψήφισμα ο Μ.Ακιντζί είπε: "δεν έχει να κάνει τίποτα με τις διεθνείς συνομιλίες, πάντα με κατηγορούν ότι προσπαθώ να καθυστερήσω λόγω αυτού, δεν είναι αλήθεια, δεν ήταν ποτέ αλήθεια. Είναι ξεχωριστό ζήτημα, είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και αυτοί θα αποφασίσουν. Η διαπραγματεύσεις της Κύπρου δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν για άλλους λόγους και ελπίζουμε ότι αυτοί οι λόγοι δεν θα συνεχίσουν να μας μπλοκάρουν και στη επόμενη φάση", κατέληξε.

Γράφει ο ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:11

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand