Παραγωγική η συνάντηση Γιούνκερ - Ακιντζί λέει η Κομισιόν

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επαναβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξη της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής για τη συνάντηση του κ. Γιούνκερ με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ήταν μια παραγωγική συνάντηση κατά την οποία Γιούνκερ και Ακιντζί συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Επίσης, όπως αναφέρεται, συμφώνησαν να συνεχίσουν να είναι σε τακτική επαφή.

Η συνάντηση κράτησε μισή ώρα. Νωρίτερα ο κ. Ακιντζί συνομίλησε και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε τα εξής:

"Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση, με τον Γενικό Γραμματέα χθες και με την Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σήμερα, με αμοιβαία κατανόηση σε όλες τις συναντήσεις. Όπως ξέρετε είμαστε έτοιμοι να επανεκινήσουμε τις συνομιλίες μας για την Κύπρο μετά από όλα όσα συνέβησαν. Ελπίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα οριοθετήσουν το δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την Τρίτη και δεν έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ευχέρεια χρόνου για να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας, διότι η χρονιά του 2017 περιέχει πολλά ρίσκα".

Παραθέτοντας τα ρίσκα του 2017, δήλωσε: "το ένα το ζήτημα των υδρογονανθράκων, το άλλο είναι οι επικείμενες εκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη αρχίσει, μπορούμε να το δούμε, τους επόμενους μήνες πρέπει να ορίσουμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο ώστε, να προχωρήσουμε με τις λεπτομέρειες. Μπορούμε να το κάνουμε; Αν δουλέψουμε σκληρά και συνεχίσουμε με αποφασιστηκότητα και βούληση υπάρχει τρόπος, αν όμως θέλεις να προχωρήσεις σε λύση δεν μπορείς να πάρεις όλα αυτά που θέλεις. Θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός".

"Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε", είπε και συμπλήρωσε "και με ένα τρόπο που οι αρχές που θέλετε να δείτε να ενσωματώνονται σε αυτή τη λύση θα παραμείνουν".

"Μέσα στη λύση θέλουμε να δούμε ότι η ασφάλειά μας είναι καλυμμένη, ότι η πολιτική μας ισότητα είναι καλυμμένη, ότι οι ελευθερίες μας και τα στοιχεία που οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικά θα είναι εκεί", ανέφερε. "Τότε θα είναι δυνατόν για προτείνω τη συμφωνία στο λαό μου και ο Νίκος Αναστασιάδης στο δικό του λάο. Χρειάζεται να δουλέψουμε με ένα τέτοιο τρόπο και να έχουμε τα Ηνωμένα Έθνη να παρεμβαίνουν παραπάνω μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων ώστε να κλείσουμε τα κενά. Όχι διαμεσολάβηση, όχι επίσημη παρουσίαση προτάσεων από τα ΗΕ, δεν εννοώ αυτό. αλλά μπορούν να βοηθήσουν να συμφωνήσουμε".

Τέλος αναφερόμενος στο Τουρκικό δημοψήφισμα ο Μ.Ακιντζί είπε: "δεν έχει να κάνει τίποτα με τις διεθνείς συνομιλίες, πάντα με κατηγορούν ότι προσπαθώ να καθυστερήσω λόγω αυτού, δεν είναι αλήθεια, δεν ήταν ποτέ αλήθεια. Είναι ξεχωριστό ζήτημα, είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και αυτοί θα αποφασίσουν. Η διαπραγματεύσεις της Κύπρου δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν για άλλους λόγους και ελπίζουμε ότι αυτοί οι λόγοι δεν θα συνεχίσουν να μας μπλοκάρουν και στη επόμενη φάση", κατέληξε.

Γράφει ο ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:11

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.