Μέι: Θα υπάρξει "περίοδος εφαρμογής" μετά το Brexit

Την πιο σαφή ένδειξη ότι η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών προς τη Βρετανία δε θα πάψει αμέσως μετά από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ έδωσε η Τερέζα Μέι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ιορδανία και στη Σαουδική Αραβία, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει μία "περίοδος εφαρμογής" των νέων δεδομένων, καθώς οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θα χρειάζονται "κάποια χρονική περίοδο" για να προσαρμοστούν στους νέου μεταναστευτικούς περιορισμούς. Η κα Μέι ρωτήθηκε τι θα συμβεί με τους Ευρωπαίους μετανάστες εάν όντως συμφωνηθεί μία μεταβατική περίοδος μετά από την επίτευξη της συμφωνίας επί του Brexit.
"Χρησιμοποιήσατε τη φράση μεταβατική φάση εγώ χρησιμοποιώ τη φράση περίοδος εφαρμογής. Όταν έχουμε τη συμφωνία, όταν έχουμε συμφωνήσει ποια θα είναι η νέα σχέση για το μέλλον, θα είναι αναγκαίο να υπάρξει μία περίοδος κατά την οποία επιχειρήσεις και κυβερνήσεις θα προσαρμόζουν συστήματα κ.ο.κ. ανάλογα με τη φύση της συμφωνίας. Αλλά (θα είναι) μία περίοδος κατά την οποία θα εφαρμόζεται αυτή η συμφωνία", είπε η κα Μέι.
Η Πρωθυπουργός επέμεινε ωστόσο ότι η κυβέρνησή της θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο επί της μεταναστευτικής πολιτικής: "Αυτό ακριβώς θα κάνουμε όταν βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ννωση". Παράλληλα, η Τερέζα Μέι άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι ίσως έχει και η ίδια αμφιβολία για το κατά πόσο η νέα εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί εντός της διετίας των προσεχών διαπραγματεύσεων. Η ίδια και στελέχη της κυβέρνησής της επιμένουν από την πρώτη στιγμή ότι εντός της διετίας η Βρετανία θα μπορέσει να συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους τόσο επί των όρων του διαζυγίου όσο και επί των όρων τη μελλοντικής σχέσης. Η ευρωπαϊκή πλευρά έχει απορρίψει αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Μιλώντας στο Sky News η Βρετανίδα Πρωθυπουργός αυτή τη φορά φάνηκε να κάνει λόγο για ένα περίγραμμα συμφωνίας με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση. "Είμαι σαφής ότι έως τη στιγμή κατά την οποία θα φύγουμε από την ΕΕ είναι σωστό όλοι να γνωρίζουν ποιοι θα είναι οι μελλοντικοί διακανονισμοί, η μελλοντική σχέση, αυτή η μελλοντική συνεργασία μεταξύ ημών και της ΕΕ", είπε η κα Μέι.


Γράφει ο ΘΑΝΟΣ ΓΚΑΒΟΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:12

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιουνίου
Ολοένα και πιο ανθεκτικός ο κορονοιός.Τώα και μετάλλαξη «Δέλτα συν»
09:39
Περισσότερες οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια ατόμων με κόβιτ,από τα εξιτήρια
09:21
Διπλασιασμό των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες, αναμένει ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης
09:17
Μαρία Κολιού:Η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού στην Κύπρο ξεκίνησε από τα μπαράκια των παραλιακών πόλεων
09:12
Την πραγματοποίηση δυναμικής εκστρατείας ώστε να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, προτείνει ο αντιπρόεδρος της πνευμονολογικής ετιαρείας
09:09
Ελενα Παναγιωτοπούλου:Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος θωράκισης έναντι του ιού
09:05
Στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη από σήμερα ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Ζαν Πιερ Λακρουά
08:00
Η χήρα του Τζον Μακέιν ονομάστηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πρεσβεύτρια της χώρας σε υπηρεσία του ΟΗΕ
08:00
Ελλάδα:Νέες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό από σήμερα
06:56
Ποιά η κατάσταση της υγείας των τραυματιών στη Μονή Πετράκη
06:43
Απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν πάνω από 150 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο του Τέξας που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν
06:40
Καθήκοντα Προεδρεύουσας της Δημοκρατίας θα ασκήσει σήμερα η Πρόεδρος της  Βουλής Αννίτα Δημητρίου
06:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand