ΕΚ: Καθορίστηκαν οι κόκκινες γραμμές ενόψει Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (516 υπέρ, 133 κατά, 50 αποχές) το ψήφισμα που είχε υποβληθεί με προτάσεις για τις «κόκκινες γραμμές» που πρέπει να τηρήσουν οι ευρωβουλευτές ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Το ψήφισμα ορίζει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία θα πρέπει να διεξαχθούν σταδιακά, δηλαδή αρχικά να συμφωνηθούν οι όροι του διαζυγίου και έπειτα να αρχίσει η συζήτηση για τη μελλοντική εμπορική σχέση. Αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι αντίθετο με την επιθυμία της βρετανικής πλευράς, που τάσσεται υπέρ των παράλληλων διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Στρασβούργου, είπε ότι η σταδιακή και μη παράλληλη διαπραγμάτευση είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων, απορρίπτοντας ισχυρισμούς ότι η ΕΕ επιδιώκει να «τιμωρήσει» τη Βρετανία.

Στο ψήφισμα τονίζεται επίσης ότι η Βρετανία θα πρέπει να τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ μέχρι την οριστική έξοδό της, καθώς και ότι η μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που θα ακολουθήσει την υλοποίηση του Brexit το 2019 δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρία χρόνια.

Σημειώνεται επίσης ότι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στις συνομιλίες.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι ως μη μέλος της ΕΕ η Βρετανία δεν μπορεί να λάβει μία καλύτερη ή έστω ισότιμη συμφωνία ως προς τη συνεργασία της με την ΕΕ σε σύγκριση με τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν τα κράτη-μέλη.

Γράφει ο ΘΑΝΟΣ ΓΚΑΒΟΣ

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ευρωκοινοβουλίου Γκι Φερχόφσταντ δήλωσε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές δεν προσδιόρισαν το ακριβές ποσό που θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία έναντι τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεών της πριν βγει από την ΕΕ, καθώς αυτό θα προκύψει «εύκολα» εφόσον συμφωνηθεί κατ’ αρχήν ο τρόπος υπολογισμού του.

Η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλάμβανε στιγμές έντασης, με κορυφαία την αντίδραση στην τοποθέτηση του Νάιτζελ Φάρατζ, πρωτεργάτη του Brexit, ότι οι Ευρωπαίοι συμπεριφέρονται ως «μαφία» που θεωρεί ότι κρατά όμηρο τη Βρετανία μην επιτρέποντας την εύκολη έξοδό της από την ΕΕ.

Κληθείς από τον Πρόεδρο του σώματος Αντόνιο Ταγιάνι να ανακαλέσει τον «απαράδεκτο» χαρακτηρισμό, ο Βρετανός ευρωβουλευτής είπε ότι θα χρησιμοποιήσει αντί του όρου «μαφία» τη λέξη «γκάνγκστερ».

Ένταση προκλήθηκε και μετά από τη δήλωση του κ. Φερχόφσταντ ότι η Βρετανία θα ζητήσει στο μέλλον να επανενταχθεί στην ΕΕ όταν η επόμενη γενιά «δει τι πραγματικά είναι το Brexit: ένας σκυλοκαυγάς στο Συντηρητικό Κόμμα που ξέφυγε από τον έλεγχο, ένα χάσιμο χρόνου, μία σπατάλη ενέργειας, μία ανοησία».

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:12

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.