Τεχνικά εύκολες, πολιτικά δύσκολες οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Ακόμα είναι τεχνικά πολύ εύκολο να κλείσει η αξιολόγηση, δηλώνει στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος, αλλά επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την όποια απόφαση είναι πολιτικό, δείχνοντας προς την Ελληνική πλευρά.

Ο Αξιωματούχος επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να αποφασιστούν άμεσα οι προϋποθέσεις επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, η δε τρόικα, εξηγεί μπορεί να ολοκληρώσει την τεχνική συγγραφή της συμφωνία εξαιρετικά γρήγορα, όμως “οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία”. Για όλες τις εξελίξεις σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα θα ενημερωθεί εν συντομία και το Eurogroup την Παρασκευή.

Το Eurogroup θα διεξαχθεί από τις 9 ως τις 12 και δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσει παραπάνω, λόγω του πολύ σφιχτού προγράμματος της μέρας, εξήγησε ο αξιωματούχος.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα και τις επικείμενες συζητήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή στη Μάλτα.

“Σε σχέση με την Ελλάδα θα γίνει μια ανασκόπηση της προόδους, αν μπορώ να το πω, σε σχέση με την 2η αξιολόγηση του προγράμματος. Υπάρχει σημαντικής πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ πριν ένα μήνα. Aκόμα εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να κλείσει τεχνικά η αξιολόγηση, αλλά η παρούσα καθυστέρηση οφείλεται σε πολιτικά δύσκολα ζητήματα: το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, την αγορά εργασίας και το ενεργειακό που πίστευα, αλλά όπως ξέρετε αν δεν κλείσουν όλα, τίποτα δεν είναι σίγουρο”, είπε ο αξιωματούχος.  

“Οι προϋποθέσεις για να γυρίσουν γρήγορα τα στελέχη της τρόικας μπορούν να συμφωνηθούν άμεσα, όμως, οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει μετά να ληφθούν είναι δύσκολες”, σημειώνει. “Το τεχνικό κομμάτι όμως μπορεί να κλείσει γρήγορα”, εξηγεί.  

Σε σχέση με τα περιθώρια που υπάρχουν, ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι “ο χρόνος είναι προβληματικός”, σημείωσε όμως ότι “οι διακοπές του Πάσχα δεν μας αφορούν” και επεσήμανε ότι  “την επόμενη μετά  βδομάδα όλοι θα πάνε στην Ουάσιγκτον,
πολλοί νομίζουν ότι εκεί μπορούν να γίνουν κάθε είδους συζητήσεις αλλά αυτά τα λένε αυτοί που δεν είναι εκεί. Δεν μπορείς να κάνεις εκεί ότι συζητήσεις θέλεις, οι συναντήσεις είναι πολύ σφιχτά και αυστηρά καθορισμένες”.

Πολύ καλά πήγε το PPS, πολύ μικρή ανακοίνωση του πως πήγε, απλά αναφορά, χωρίς πολύ σοβαρά ζητήματα.

Επιπλέον ο κοινοτικός αξιωματούχος επεξήγησε με λεπτομέρειες τους λόγους για τους οποίους είναι επιτακτική η ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως είπε, “
“δεν άλλαξαν οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωσή της”.

“Είναι σπέκουλα να συνδέουμε τη αξιολόγηση με τις εκλογές που συμβαίνουν εδώ και εκεί  τον Οκτώβρη, όπως επίσης είναι σπέκουλα να μιλάμε για προσπάθεια συλλογής μετρητών  για τις πληρωμές τον Ιούλιο”, αναφέρει.

“Θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική , φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη”, τόνισε. “Ένας λογιστής μπορεί να κάνει εικασίες για το πως θα βρει τα λεφτά, αλλά αυτό θα ήταν η στενόμυαλη λογική ενός λογιστή, διότι δεν θα λάμβανε υπόψιν τις οικονομικές εξελίξεις. Είναι αντιπαραγωγική αυτή η σπέκουλα”, σημειώνει. “Η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή”.


Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι το παρόν σενάριο για την ανάπτυξη στέκει , αλλά “αν υπάρξει καθυστέρηση τότε θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα”. “Πρέπει να φέρουμε άμεσα πίσω τη βεβαιότητα”, στην ελληνική οικονομία είπε.  


Τέλος σε σχέση με την έλευση Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες για συζητήσεις είπε “πως θα έχουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις. θα δούμε τι θα βγει. Είναι ένα σημαντικό βήμα για να τα λύσουμε”.

Τέλος ξεκαθάρισε πέραν πάσας αμφισβητήσεως ότι νέες απαιτήσεις της τρόικας δεν υπάρχουν, ενώ δεν θέλησε να κάνει πρόγνωση για το πως θα εκτελεστεί η διασπορά των μέτρων μετά το 2018.

Γράφει: ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:13

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουνίου
ΠτΔ: Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κατήφορο μιας απρεπούς συμπεριφοράς
20:37
Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών
19:40
Τουλάχιστον δύο νεκροί και 20 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Ουκρανίας
19:30
Στο ΑΠΟΕΛ και ο Χριστοδούλου
19:01
Δένδιας: Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή
18:48
Τατάρ: Βιώσιμη συμφωνία μόνο με τη λεγόμενη ισοδυναμία των δύο ίσων πλευρών
17:53
Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία ευθύνεται για το ότι ο πύραυλος έπεσε πάνω σε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο
17:24
Χάλκινο μετάλλιο και στο μπάντμιντον στους Μεσογειακούς της Αλγερίας
17:09
Τζέικ Σάλιβαν: Πολύ πιθανή μια συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
16:24
Ανάκληση τροφίμου από την κυπριακή αγορά στο οποίο ανιχνεύθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας
15:55
Σε κρίσιμη κατάσταση καταδρομέας ΣΥΟΠ έπειτα από τραυματισμό του σε άσκηση
15:37
Επιβεβαίωση - Τέλος ο Κωστένογλου από την Εθνική
15:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand