Ηροδότου: Κατάθεση εγγράφων σχετικά με τον ψευδομάρτυρα

Με την απόφαση της δίκης εντός δίκης, που έγινε στις 23 Μαρτίου του 2017, και αφορούσε την κατάθεση αριθμού εγγράφων ως τεκμήρια κατά την κυρίως εξέταση του μάρτυρα κατηγορίας, Κώστα Παπαγεωργίου (αστυνομικού) και τα οποία η κατηγορούσα Αρχή επιχείρησε να καταθέσει, εγχείρημα το οποίο προσέκρουσε με ένσταση της η υπεράσπιση, συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας η δίκη των γονέων της Έφης Ηροδότου, Ηρόδοτου και Νίτσας Ηροδότου, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκευή αποδεικτικών στοιχείων, πλαστογραφία, χρήση πλαστών εγγράφων, ψευδορκία - δωροδοκία και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Πρόκειται για έγγραφα, τα οποία η Αστυνομία πήρε από το σπίτι του κατηγορούμενου Ηρόδοτου Ηροδότου, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εντάλματος, στις 22/02/2011 και αφορούν το σύνολο σημειώσεων και αποστενογραφημένων πρακτικών της υπόθεσης του Δικαστηρίου Λεμεσού το 2008, με κατηγορούμενη την Έφη Ηροδότου, σε σχέση με το θανατηφόρο τροχαίο, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου , στις 27 Δεκεμβρίου του 2007 στη Λεμεσό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη δικάσιμο της 10ης Μαρτίου και πριν τη διεξαγωγή της δίκης εντός δίκης ο δικηγόρος του ζεύγους Ηροδότου, Κρις Τριανταφυλλίδης, έφερε ένσταση στην κατάθεση των συγκεκριμένων εγγράφων, ισχυριζόμενος ότι το ένταλμα του δικαστηρίου εκτελέστηκε λάθος από τους αστυνομικούς.

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι οι τρεις αστυνομικοί που ανέλαβαν την εκτέλεση του συγκεκριμένου εντάλματος, προχώρησαν πιο πέρα από τις οδηγίες που έδωσε το δικαστήριο, παίρνοντας περισσότερα πράγματα από την οικία του Ηροδότου, από εκείνα που τους επέτρεπε το δικαστήριο στο ένταλμα.

Όπως ισχυρίστηκε στη συγκεκριμένη δικάσιμο ο κ. Τριανταφυλλίδης αντί οι αστυνομικοί να πάρουν τα πράγματα που τους υποδείκνυε το δικαστήριο με το ένταλμα που είχε εκδώσει, πήραν άλλα και περισσότερα, με την κατηγορούσα Αρχή να υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί είχαν λάβει νόμιμα τα συγκεκριμένα τεκμήρια από την οικία Ηροδότου.

Το δικαστήριο αποφάσισε τότε τη δίκη εντός δίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου, κατά την οποίαν κλήθηκαν οι τρεις αστυνομικοί, που εκτέλεσαν τότε το ένταλμα, και οι οποίοι πήραν τα συγκεκριμένα έγγραφα.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο, η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Γ. Πετάση – Κορφιώτη αποφάσισε ότι η παραλαβή των εγγράφων (τεκμηρίων 1 μέχρι 4 και 6) στη δίκη εντός δίκης από τα μέλη της αστυνομίας στις 22/02/2011 ήταν νόμιμη και εντός της εξουσιοδότησης που τους δόθηκε από δικαστήριο, δυνάμει του εντάλματος έρευνας.

Η κ. Πετάση επέτρεψε την κατάθεση των συγκεκριμένων εγγράφων ως τεκμήρια στην κυρίως δίκη, με το δικηγόρο υπεράσπισης να φέρει εκ νέου ένσταση, υποστηρίζοντας ότι τα τεκμήρια αυτά δεν αφορούν στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πελάτης του Ηρόδοτος Ηροδότου και ότι είναι εντελώς άσχετα με τη διαδικασία.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Κρίστια Κυθραιώτου, υποστήριξε ότι τα έγγραφα αυτά είναι σχετικά με τη διαδικασία, αφού αναφέρουν το όνομα του κυρίως μάρτυρα κατηγορίας, του Σέρβου Γκόραν Βούτζικ, ο οποίος υπενθυμίζεται είχε καταθέσει κατά τις προηγούμενες δικάσιμους και είναι το πρόσωπο που με αντάλλαγμα την εξασφάλιση εργασίας, έδωσε ψευδή μαρτυρία στη δίκη της Έφης Ηροδότου, όταν η τελευταία δικαζόταν στη Λεμεσό για το θανατηφόρο δυστύχημα.

Ο Γκόραν Βούτζικ παραδέχθηκε ότι τα όσα υποστήριξε στην πρωτόδικη διαδικασία ήταν όλα ψέματα.

Επίσης, η κ. Κυθραιώτου υποστήριξε πως τα έγγραφα που επιχειρεί να καταθέσει αναφέρονται σε πληροφορίες για την Έφη Ηροδότου, καθώς και για τη δράση κι συμπεριφορά του πατέρα της στην εν λόγω υπόθεση.

Τελικά, η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου έκρινε ότι με δεδομένες τις αναφορές της κατηγορούσας Αρχής δικαιολογείται η κατάθεση των εγγράφων/τεκμηρίων 1 μέχρι 4, μη συμπεριλαμβανομένου του 6, υποστηρίζοντας ότι τα εν λόγω έγγραφα είναι σχετικά με την παρούσα υπόθεση.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο με την απόφαση αυτή δεν προβαίνει σε αξιολόγηση της μαρτυρίας και εξαγωγής συμπερασμάτων, σε σχέση με την ενοχή ή αθωότητα των κατηγορούμενων, αφού αυτό θα γίνει στο τέλος της δίκης και αφού ακουστεί και αξιολογηθεί το σύνολο της μαρτυρίας που θα προσαχθεί.

Στη συνέχεια και μετά από την απόφαση της δίκης εντός δίκης ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του μάρτυρα Κώστα Παπαγεωργίου, ενώ 2ος μάρτυρας κατά τη σημερινή διαδικασία κλήθηκε ο κινηματογραφιστής – σκηνοθέτης Μιχάλης Αριστείδου.

Ο κ. Αριστείδου εργάστηκε στο κανάλι MTV στη Λεμεσό από το Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, ιδιοκτήτης του οποίου είναι ο Αντρέας Ηροδότου, αδερφός της Έφης Ηροδότου.

Η διαδικασία διεκόπη, για να συνεχιστεί την προσεχή Τετάρτη, 05/04/2017, στις 12:00.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:23

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Το πράσινο φως για την αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
06:47
ψευδοκράτος: Στα Βαρώσια διεξάγονται βελτιωτικές εργασίες ασφάλειας για τους επισκέπτες
06:20
Ουκρανία: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» (ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης
05:35
Ουκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ
05:33
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
05:27
Ξεπέρασαν τα εκατόν, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
05:22
Το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών
05:17
21 Μαΐου
Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου
21:39
Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα με το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου
21:17
Ευρώπη-Ευλογιά πιθήκων: Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία
20:55
ΥΠΕΞ: Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να σωθεί μόνο εάν τεθούν σε συζήτηση τα ΜΟΕ
20:27
Yπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον κατεχόμενο Κορμακίτη
20:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand