Αγώνας δρόμου για συμφωνία Ελλάδας – δανειστών

Σε εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, παρά τα αγκάθια που έχουν ακόμα απομείνει στις διαπραγματεύσεις, εκτιμά πως είναι πιθανόν να υπάρξει συμφωνία για την επίτευξη τουλάχιστον συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (SLA) στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μάλιστα Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε σε δηλώσεις του ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία».
Τις ίδιες ώρες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωση του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» αποσαφηνίζει προς τους δανειστές ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν τώρα για μετά το 2019, θα εφαρμοστούν μόνον υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα υπάρχει ένα εγκεκριμένο σχέδιο και μέτρα για τον Ελληνικό χρέος και μάλιστα θα έχει αρχίσει η υλοποίηση του.
Πάντως τόσο ο Γερούν Ντάϊσεμπλουμ , όσο και το ΔΝΤ έχουν προσφάτως διατυπώσει την εκτίμηση , ότι πιθανά δεν θα κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων , ούτε στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου, παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Σε μια τέτοια περίπτωση , να μην κλείσει δηλαδή η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της Μάλτας, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup στα τέλη Απριλίου (στις 28 πιθανότατα) λίγα 24ωρα μετά την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου), ώστε να κλείσει τουλάχιστον η τεχνική συμφωνία και αν χρειαστεί η συνολική συμφωνία Ελλάδας και δανειστών να κλειδώσει στο Eurogroup της 22ας Μαϊου.
Η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ, φαίνεται ότι έλκει την προσοχή της Αθήνας καθώς εκεί θα συζητηθεί και το Ελληνικό ζήτημα , αλλά και η στάση και ο ρόλος που θα έχει το Ταμείο από εδώ και πέρα στο Ελληνικό Πρόγραμμα.
Το μήνυμα και οι αποσαφηνίσεις του Πρωθυπουργού με την πρόσφατη δήλωση του για το χρέος απευθύνονται και προς το ΔΝΤ και προς την Γερμανική πλευρά που όπως  τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες και διαβουλεύσεις ενόψει της ετήσιας Συνόδου του Ταμείου (21-23 Απριλίου) και για την πορεία του Ελληνικού Προγράμματος και για το χρέος και αναζητούν μια βάση για αμοιβαίο μεταξύ τους συμβιβασμό, αφού έχουν εμφανίσει αποκλίνουσες απόψεις.
Πάντως η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της Μάλτας έχει ήδη αρχίσει και τουλάχιστον για την ώρα δεν έχει διαφανεί πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλείς των Θεσμών για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις και να κλείσει συμφωνία τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων( SLA) .  
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις «κόλλησαν» στην κατανομή των μέτρων για το 2019 και για το 2020.
Γερμανία και  ΔΝΤ επιμένουν ώστε η μείωση των συντάξεων να γίνει σχεδόν εξ ολοκλήρου το 2019, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι έστω ένα μέρος του ασφαλιστικού πακέτου θα πρέπει να μετατεθεί για το 2020. Το ΔΝΤ υπαναχώρησε στην αρχική συμφωνία να «σπάσει» το συνολικό πακέτο του 2% του ΑΕΠ ώστε η μείωση των συντάξεων να αποδώσει 0,7% το 2019 και 0,3% το 2020 (και αντίστοιχα η μείωση του αφορολόγητου να αποφέρει 0,3% το 2019 και 0,7% το 2020). Απείλησε μάλιστα -με βάση τα όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές- να ξανανοίξει το εργασιακό. Έτσι, στην πραγματικότητα όλα τα θέματα αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά.

Πηγή: Αλφόνσος Βιτάλης, ΡΙΚ Αθήνα

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:24

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν τον Τίτο στην ιδιαίτερη πατρίδα του
08:30
Οι ΗΠΑ απαιτούν οι Ταλιμπάν να σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών
08:28
Πράσινο φως για αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
06:47
Ψευδοκράτος: Στα Βαρώσια διεξάγονται βελτιωτικές εργασίες ασφάλειας για τους επισκέπτες
06:20
Ουκρανία: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» (ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης)
05:35
Ουκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ
05:33
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
05:27
Ξεπέρασαν τα εκατόν, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
05:22
Το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών
05:17
21 Μαΐου
Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου
21:39
Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα με το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου
21:17
Ευρώπη-Ευλογιά πιθήκων: Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία
20:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand