Ελλάδα: Προετοιμάζονται για κάθε πιθανή κατάσταση

Σενάρια για όλες τις πιθανές καταστάσεις επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας νέας εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις.

Παρά την συμφωνία πλαίσιο στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών στη συνεδρίαση της Μάλτας, στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να προετοιμαστούν για κάθε πιθανή κατάσταση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης πέρα από τις 22 Μαΐου.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, οι εξελίξεις θα «τρέξουν» προς την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA) μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών. Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι οι διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνόδου θα καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Στόχος παραμένει το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαΐου προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και το ύψος των πλεονασμάτων, στην βάση των αποφάσεων οι οποίες θα ληφθούν στην Ουάσιγκτον. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η συζήτηση θα διευκολυνθεί και από την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ στις 20 Απριλίου για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016, το οποίο αναμένεται να είναι ίσως και πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος ήταν για 0,5% του ΑΕΠ.

Παρόλα αυτά, στην κυβέρνηση εξετάζουν και το ενδεχόμενο μιας νέας εμπλοκής η οποία θα μπορούσε να προκληθεί είτε από μια ακόμα άρνηση του ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, είτε από νέες απαιτήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν την τελευταία στιγμή. Έμπειρα στελέχη τα οποία γνωρίζουν τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι εμπλοκή θα μπορούσε να προκύψει ακόμα και από τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

Όπως εξηγούν,  η υπεραπόδοση των στόχων θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αντιστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας αναφορικά με τη διευθέτηση του χρέους. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχοντας αυτή τη φορά ως δικαιολογία ότι η επίτευξη υψηλού πλεονάσματος από το 2016 αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους του 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη ρύθμιση του χρέους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε νέες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος του Eurogroup στις 22 Μαΐου Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση συνεχίζει να διαχειρίζεται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να καλύψει τις αποπληρωμές των ομολόγων τον Ιούλιο, εφόσον έως τότε δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές και εκταμίευση δόσης, προκαλώντας βέβαια ασφυξία στους ιδιώτες εξαιτίας της καθυστέρησης της αποπληρωμής των οφειλόμενων του Δημοσίου.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση αν και προετοιμάζουν σχέδια για κάθε πιθανό σενάριο συνεχίζουν να κινούνται με βάση το θετικό σενάριο το οποίο προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 22 Μαΐου.

 Πηγή:TheHuffingtonPost

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:07

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Βομβαρδισμός Ισραήλ σε Συρία - 36 νεκροί
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.