ΠτΔ: Εύχομαι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων να οδηγήσει σε συγκλίσεις

Τέσσερις συναντήσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακκιντζί έχουν ορισθεί κατά τη σημερινή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Οπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 20 Απριλίου, ενώ αύριο θα αρχίσουν συναντήσεις οι δύο διαπραγματευτές, προκειμένου να ετοιμάσουν προτάσεις για το διάλογο.
 Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας και ότι θα γίνεται ελεύθερη συζήτηση για όλα τα κεφάλαια.
 Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το ζήτημα σύγκλησης νέας διάσκεψης στη Γενεύη σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το οποίο, όπως ανέφερε, θέλει να συζητήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, υπό την έννοια ότι θα υπάρξει πρόοδος σε τέτοιο βαθμό που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση της διάσκεψης, η οποία δεν πρέπει να είναι υπό προϋποθέσεις όπως τις θέτει η Τουρκία αλλά ως αποτέλεσμα του ελεύθερου διαλόγου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
 Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν τίθεται θέμα χρονοδιαγραμμάτων, ούτε αναβαθμισμένος ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η λύση εξαρτάται από την πραγματική βούληση και τις θέσεις που θα καταθέτουν οι δύο πλευρές.
 Ερωτηθείς αν ο Ακκιντζί έχει θέσει θέμα φυσικού αερίου, απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό να τίθεται σε αμφισβήτηση η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στον κυπριακό λαό.
 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, σε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ευχήθηκε ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να φέρει τις δύο πλευρές σε συγκλίσεις που οδηγούν σε λύση του Κυπριακού.
 Συγκλίσεις, συνέχισε, οι οποίες θα πρέπει να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και που θα δημιουργούν ένα κράτος λειτουργικό το οποίο δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες κανενός.

Σύνταξη: Ανδρέας Κωνσταντίνου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:07

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε άσκηση για κατάσβεση μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Μαχαιρά (ΦΩΤΟ)
15:39
Έτοιμη η Δημοκρατία να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα κατεχόμενα
15:31
Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα ασφάλειας, δήλωσε η ΓΓ του ΚΣ ΟΑΣΕ
15:20
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών η ηθοποιός Λέτα Πασχούλα
15:10
Σειρά μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ
14:47
Εκτός ελέγχου φωτιά στα κατεχόμενα Πάναγρα, οδεύει προς το δάσος
14:41
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς
14:35
ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να αναχαιτισθεί, αν δράσουμε τώρα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
14:25
Υπουργικό Συμβούλιο: Τέρμα οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας
14:18
Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας – Ενας τραυματίας
14:00
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τα ΜΟΕ και τις νέες τουρκικές προκλήσεις ζητούν οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών
13:50
Σιζόπουλος: ​Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υποβαθμίζουν το κυπριακό σε δικοινοτικό πρόβλημα και απενοχοποιούν την Τουρκία
13:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand