Μεταρρυθμίσεις στα θέματα αγροτικής πολιτικής της ΕΕ εισηγήθηκε ο Ν. Κουγιάλης

Τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με ταυτόχρονη ενίσχυση του πυλώνα των επενδύσεων και των στοχευμένων ενισχύσεων, διαπραγματεύτηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νικόλαος Κουγιάλης, στο σημερινό Συμβούλιο των 28 Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός ζήτησε από τους ομολόγους τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρησης περιφερειακών κρίσεων, αλλά και τη απλοποίηση του μηχανισμού ελέγχου των εκταρικών ενισχύσεων, οι οποίες με τη σημερινή τους μορφή αποτρέπουν τους αγρότες να τις ζητούν, λόγων των διαφόρων προστίμων.

Συγκεκριμένα ο Ν.Κουγιάλης, μετά το πέρας του Συμβουλίου δήλωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες: “σε αυτό το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, συζητήσαμε τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Ως Κύπρος έχουμε θέσει ως προτεραιότητα μας τη δημιουργία ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, όχι μόνο πανευρωπαϊκών, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και μικρότερων περιφερειακών κρίσεων ειδικότερα σε κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις λόγω των κλιματικών αλλαγών, αλλά και κυρίως των γεωγραφικών περιορισμών".

Συμπλήρωσε δε πως "πέραν τούτου έχουμε ζητήσει όπως η Νέα ΚΑΠ, την οποία θα μεταρρυθμίσουμε, πρέπει να έχει ενισχυμένο προϋπολογισμό και ταυτόχρονα πρέπει να ενισχυθεί και ο δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ, που είναι αυτός των επενδύσεων και των στοχευμένων ενισχύσεων, διότι είναι αυτός ο πυλώνας ο οποίος θα κληθεί να απορροφήσει   όλο το βάρος αυτής της μεταρρύθμισης".

"Τέλος μαζί με δέκα άλλα κράτη, μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή, όπως απλοποιήσει το σύστημα ελέγχων για τις εκταρικές και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που παρέχονται σήμερα, διότι  δυστυχώς έχουμε πνίξει του αγρότες μας με τεράστιες υποχρεώσεις, που πολλές φορές προτιμούν να μην ζητούν αυτές τις ενισχύσεις, γιατί δέχονται μεγάλα penalties”, κατέληξε ο Υπουργός Γεωργίας.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:50

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Πράσινο φως για αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
06:47
Ψευδοκράτος: Στα Βαρώσια διεξάγονται βελτιωτικές εργασίες ασφάλειας για τους επισκέπτες
06:20
Ουκρανία: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» (ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης)
05:35
Ουκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ
05:33
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
05:27
Ξεπέρασαν τα εκατόν, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
05:22
Το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών
05:17
21 Μαΐου
Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου
21:39
Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα με το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου
21:17
Ευρώπη-Ευλογιά πιθήκων: Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία
20:55
ΥΠΕΞ: Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να σωθεί μόνο εάν τεθούν σε συζήτηση τα ΜΟΕ
20:27
Yπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον κατεχόμενο Κορμακίτη
20:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand