Αστυνομική έρευνα στον ΟΠΑΠ διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας

Στο μικροσκόπιο των ποινικών ανακριτών τίθενται οι λογαριασμοί του ΟΠΑΠ Κύπρου μετά την άρνηση του Οργανισμού να δώσει στοιχεία προς έλεγχο στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Οπως αναφέρθηκε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όταν η Γενική Λογίστρια, απευθύνθηκε στον ΟΠΑΠ ζητώντας στοιχεία, ο Οργανισμός απαίτησε την υπογραφή σύμβασης εμπιστευτικότητας. Η Γενική Λογίστρια ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος γνωμάτευσε ότι δεν πρέπει να υπογραφεί τέτοια σύμβαση και την συμβούλευσε να επιστρέψει στον ΟΠΑΠ απαιτώντας τα στοιχεία που χρειάζεται. Όταν ο ΟΠΑΠ αρνήθηκε εκ νέου, τότε ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε ποινική έρευνα, η οποία έχει στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο τα στοιχεία που δόθηκαν μέχρι σήμερα στο κράτος για τον υπολογισμό των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων του ΟΠΑΠ, είναι σωστά ή όχι και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.
Η όλη διερεύνηση ξεκίνησε ύστερα από έκθεση που ετοίμασε ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος σε συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής τον περασμένο Νοέμβριο είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία του κράτους με τον ΟΠΑΠ απαράδεκτη, ανισοβαρή και παράνομη.
Είχε ακόμη καλέσει το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με την ερμηνεία κάποιων από τους όρους της συμφωνίας που κατά τον Γενικό Ελεγκτή ερμηνεύονταν λανθασμένα υπέρ του ΟΠΑΠ.
Η επιτροπή Οικονομικών εξετάζει εναρμονιστικό νομοσχέδιο αναφορικά με τη ρύθμιση του πλαισίου διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών, για το οποίο η κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από τις ευρωπαϊκές αρχές, λόγω καθυστέρησης στην εναρμόνιση με τις πρόνοιες σχετικής οδηγίας.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ότι το θέμα της συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ και οι παρατηρήσεις του γενικού ελεγκτή θα συζητηθούν εκ νέου σε επόμενη συνεδρία στην οποία θα κληθούν να παραστούν εκπρόσωποι του ΟΠΑΠ και των εταιρειών στοιχημάτων.

Πηγή: Νίκος Σχίζας, ΡΙΚ βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:51

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand