Μεταναστευτικό, άσυλο και τρομοκρατία στο Συμβούλιο των ΥΠΕΣ της ΕΕ

H ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, το μεταναστευτικό, αλλά το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.


Με παρέμβασή του ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το θέμα της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσης, επεσήμανε ότι η Κύπρος χαιρετίζει την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ανανεωμένου Σχεδίου Δράσης και της Σύστασης για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των επιστροφών, στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Διακήρυξης της Μάλτας.

Τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει πλήρως την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων για την ενίσχυση της πολιτικής επιστροφής και επανεισδοχής της ΕΕ, κυρίως μέσω της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τρίτες χώρες κλειδιά σε όλους τους τομείς που άπτονται της συνεκτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης.

Επεσήμανε δε ότι οι συμφωνίες και γενικά η συνεργασία με τρίτες χώρες θα πρέπει να εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις για όλα τα Κράτη Μέλη, παραπέμποντας στην Τουρκία, η οποία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής με την Κύπρο.

Επιπρόσθετα, εξήρε τη σημασία της ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών και σε αυτό το πλαίσιο την περαιτέρω εξέταση της δημιουργίας ενός αποθετηρίου αδειών διαμονής, το οποίο θα δίδει την αναγκαία πληροφόρηση στα Κράτη Μέλη κατά πόσο ένας μετανάστης δικαιούται να διαμένει στο έδαφος άλλου Κράτους Μέλους ή εάν έχει μετακινηθεί παράνομα.

Στήριξε τέλος, τη συμπερίληψη των καταδικαστικών αποφάσεων για ποινικά αδικήματα ώστε να υποβοηθείται η επιστροφή των υπηκόων με βεβαρημένο ποινικό μητρώο.


Oι 28 Υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης για την πρόοδο των εργασιών σε σχέση με νέα πρόταση της Επιτροπής για την σύσταση ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και άδειας ταξιδίου, καθώς επίσης και την Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εισόδου για καταγραφή των υπηκόων τρίτων χωρών.


Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, η Βρετανίδα Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους της για το πρόσφατο τρομοκρατικό κτύπημα στο Λονδίνο, για το οποίο επεσήμανε πως έλαβε χώρα με τη χρήση μέσων της καθημερινής ζωής όπως ένα αυτοκίνητο, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την πρόληψη και προστασία από τέτοιου είδους κτυπήματα.

Εξήγησε ότι πρόκειται για τη νέα αναδυόμενη μορφή τρομοκρατίας από μοναχικούς λύκους που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και προβαίνουν σε αυτά τα κτυπήματα επιστρέφοντας στο ευρωπαϊκό έδαφος και σημείωσε, το περιστατικό κατέδειξε τους κινδύνους από την επιστροφή αλλοδαπών μαχητών από τα εδάφη της Συρίας, μετά την κατάρρευση του ισλαμικού κράτους και την ανάγκη για λήψη μέτρων για έλεγχο της δράσης των ατόμων αυτών με σκοπό τον περιορισμό του φαινομένου.

Συνεχίζοντας, παρουσίασε τα μέτρα που λήφθηκαν από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και τόνισε την ανάγκη για την εφαρμογή από όλα τα Κράτη Μέλη, πρόσθετων μέτρων, περιλαμβανομένων των αποτελεσματικών ελέγχων στα αεροδρόμια για εντοπισμό τέτοιων μαχητών, αλλά και την εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων αποριζοσπαστικοποίησης και επανένταξης των επιστρεφόντων μαχητών στις τοπικές κοινωνίες.

Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνεται ότι η Κύπρος συμμετέχει στην εφαρμογή μέτρων για αποτελεσματικό έλεγχο στα αεροδρόμια, καθώς επίσης και στην υλοποίηση προγραμμάτων αποριζοσπαστικοποίησης σύμφωνα με στρατηγικά σχέδια δράσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:28

Τελευταιες Ειδησεις

07 Οκτωβρίου
Στα ημιτελικά του Αστάνα Open ο Τσιτσιπάς
14:26
ΑΠΟΕΛ: Καλωσόρισε τον Μιλόγεβιτς
14:23
«Οι συζυγοί μας συνεννοούνται καλά. Εμείς όχι», ανέφερε ο Ερντογάν για τις σχέσεις του με τον Μακρόν
14:17
Τα συμπεράσματα από την πανδημία συζήτησαν ειδικοί σε συνάντηση υψηλού επιπέδου για την Υγεία
14:01
Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους καρκινοπαθείς περιοχής Astrasol
13:37
Δήμος Αμμοχώστου: Ζήτησε συναντήσεις με τους πρέσβεις των 5 Μονίμων Μελών του ΣΑ του ΟΗΕ για τις νέες έκνομες ενέργειες στο Βαρώσι
13:34
Συμφωνία για παρουσία αποστολής της ΕΕ στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
13:23
Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό κατέρχονται την Κυριακή γυναίκες υπαξιωματικοί της ΕΦ
12:46
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα απαντά με αυτοπεποίθηση όταν προκαλείται
12:44
Στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία για την ενεργειακή ασφάλεια προανήγγειλε η Βρετανία
12:32
Αυστραλία: Αυστραλοί επιστήμονες θέλουν να καλλιεργήσουν φυτά στη Σελήνη ως το 2025
12:05
Ολοκληρώθηκε η 9η Υπουργική Σύνοδος για το Περιβάλλον
11:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand