Κυπριανού - Θεοχάρους στο ΡΙΚ για ενωτικό

Την εκτίμηση ότι η κρίση που προέκυψε με την διακοπή των συνομιλιών βαίνει προς εκτόνωση, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να καταστούν ουσιαστικές για να φέρουν αποτελέσματα.
Σχολιάζοντας την κριτική κομμάτων ότι το ΑΚΕΛ υπέκυψε στην αξίωση Ακιντζί για ανατροπή της απόφασης της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα, ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι αυτό θα ίσχυε εάν το κόμμα είχε αρχικά άλλη άποψη.
Από την πρώτη στιγμή, είπε, το ΑΚΕΛ είχε χαρακτηρίσει λανθασμένη την απόφαση, τονίζοντας ότι θα προκαλούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.
Σημείωσε επίσης ότι τα προβλήματα δεν επιλύονται με συνθήματα.
Τόνισε παράλληλα ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ δεν ικανοποιεί πλήρως το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό που προέχει, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε ότι η αντίδραση Ακιντζί ήταν λανθασμένη και απαράδεκτη.
Πρέπει, είπε, να δοκιμάσουμε να αφαιρέσουμε τα όποια προσχήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς, για να διαπιστώσουμε εάν τελικά έψαχνε άλλοθι για να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις.
Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ ενοχλείται από την κριτική που δέχεται από άλλα κόμματα περί σύμπλευσης με το ΔΗΣΥ, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία ενόχληση.
Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ έχει σταθερές θέσεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι άλλοι είναι που μετακινούνται και προσεγγίζουν τις θέσεις του κόμματος.

Πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύη – Ε. Θεοχάρους

Κάθε σώφρων άνθρωπος και κάθε πατριώτης είναι αντίθετος με την απόφαση της επιτροπής Παιδείας της βουλής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, η κυρία Θεοχάρους υποστήριξε ότι η εν λόγω εξέλιξη καταδεικνύει ότι υπήρξε υπακοή στην αξίωση Ακιντζί για αλλαγή της απόφασης της Βουλής.
Σημείωσε ότι ο πραγματικό λόγος της αποχώρησης Ακιντζί από τις συνομιλίες ήταν η μη αποδοχή της τουρκικής αξίωσης για παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών στους τούρκους πολίτες.
Η κυρία Θεοχάρους εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικά θα εξευρεθεί φόρμουλα με την οποία θα ικανοποιηθεί η εν λόγω τουρκική αξίωση.
Αναφερόμενη στην σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, η κυρία Θεοχάρους δήλωσε ότι θα τεθούν οι βασικές αρχές, στη βάση των οποίων θα προχωρήσει η συνεργασία όλων των πατριωτικών δυνάμεων, με στόχο την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποτροπή μίας καταστροφικής λύσης.
Τόνισε ότι οι πατριωτικές δυνάμεις πρέπει να κατέλθουν στις προεδρικές εκλογές με έναν υποψήφιο.
Η κυρία Θεοχάρους σημείωσε ότι και το δικό της όνομα βρίσκεται στο τραπέζι, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα στηρίξει όποιον υποψήφιο επιλεγεί.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:34

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο θα επισκεφθεί την Τουρκία ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας
22:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
21:57
Πρόεδρος: Ευελπιστούμε στην κάθοδό του απεσταλμένου στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν-Γνωρίζουμε τι επιδιώκουμε
20:49
Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
18:47
Υπουργός Οικονομικών: Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας
18:03
Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται το κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας-Έκτακτη συνεδρία αύριο της ΓΣ του ΟΗΕ
17:31
Μείωση παρατηρείται στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, είπε ο Χ. Ανδρέου
17:17
Κυρώσεις για χρήση ιρανικών drones στην Ουκρανία, ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ
16:47
Tμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 11/12/23
16:31
Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών
16:15
Ο Ρώσος πρόεδρος παρέστη σήμερα σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων
16:03
Η Μόσχα ζητά την απελεύθερωση ομήρων σε συνομιλίες με Παλαιστινίους
15:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand