Χαμός στη Βουλή για τα ενοίκια των κυβερνητικών γραφείων


Πράματα και θάματα αποκαλύφθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, για τα ενοίκια που πληρώνει το κράτος για κυβερνητικά γραφεία.

Καταγγέλθηκαν φωτογραφικές προσφορές και καταβολή εξωφρενικά υψηλών ενοικίων. Η Επιτροπή Ελέγχου κάλεσε τον αρμόδιο φορέα για ενοικιάσεις κρατικών κτιρίων, να στείλει αμέσως όλες τις συμφωνίες, στο Τμήμα Φορολογίας, για να διαπιστωθεί αν οι ενοικιαστές έχουν φορολογικούς φακέλους και πληρώνουν τους φόρους τους.

Κατά την συνεδρία ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατέθεσε σειρά παραδειγμάτων από την έκθεση του.

    Το Τμήμα πολιτικής αεροπορίας ζήτησε προσφορές για γραφεία, τα οποία θα έπρεπε να είναι σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Προεδρικό Μέγαρο, να κτίστηκαν μετά το 2000 και να διαθέτουν 84 θέσεις στάθμευσης. Υποβλήθηκαν δύο προσφορά και η πρώτη απορρίφθηκε γιατί το κτίριο ήταν πριν το 2000. Ωστόσο υπογράφηκε σύμβαση για γραφεία με 54 θέσεις στάθμευσης, δηλαδή εκτός προσφορών. Σε ερώτηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, γιατί δεν τηρήθηκαν οι όροι, έλαβε την απάντηση ότι δεν ήταν δεσμευτικοί οι όροι. Ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε ότι θα μπορούσαν να υποβάλλουν και άλλοι προσφορές, αν γνώριζαν ότι δεν ήταν δεσμευτικοί οι όροι. Ακόμη στο έγγραφο της συμφωνίας, υπήρχε υπογραφή χωρίς όνομα και χωρίς έγγραφο εξουσιοδότησης από την εταιρία. Σε παρατήρηση του Γενικού Ελεγκτή το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, επεσήμανε ότι αν χρειαστεί θα αναζητήσουν το άτομο που υπέγραψε.
    Σε γραφειακό συγκρότημα στην Λακατάμια, ενοικιάστηκαν κάποιοι όροφοι με ενοίκιο 11 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για το τμήμα κοινωνικής ευημερίας, ενώ για άλλους ορόφους για την πολιτική άμυνα, το ενοίκιο είναι 5.49 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το κτίριο ενοικιάζεται από εταιρία, η οποία ανήκει στην οικογένεια του Δημοτικού Γραμματέα του Δήμου Λακατάμιας. Το κτίριο δεν έχει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης.
    Το Υπουργείο Άμυνας ενοικίασε ενιαίο χώρο 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων προς 10 ευρώ το τετραγωνικό δηλαδή 800 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και με συμβόλαιο 5 ετών. Ο Γενικός Ελεγκτής ενέκρινε την ενοικίαση όχι όμως και την εισήγηση για να εγκατασταθεί κέντρο διαχείρισης, το οποίο θα στοίχιζε 4 εκ. ευρώ. Εισηγήθηκε να προκηρυχθούν προσφορές για ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου σε κρατική γη και να πληρώνει το κράτος στον ιδιώτη που θα αναλάβει την ανέγερση 800 χιλιάδες το χρόνο, ώστε στο τέλος το κτίριο να παραμείνει στο κράτος.
    Το κτηματολόγιο σήμερα στεγάζεται σε τρία κτίρια με ενοίκιο 6 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ζητά να ενοικιάσει νέα γραφεία επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή με ενοίκιο 13,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ζητήθηκαν 10 χώροι στάθμευσης για τον κόσμο και 80 για τους υπάλληλους. Επισημαίνουν ότι τα υφιστάμενα κτίρια είναι επικίνδυνα λόγω στατικών προβλημάτων και είναι γεμάτα ποντικούς. Η Επιτροπή Ελέγχου κάλεσε τους τεχνοκράτες του Κτηματολογίου, να προσκομίσουν έκθεση από το τμήμα υγειονομείου για τους ποντικούς και έκθεση για την στατικότατη.
    Πριν την έναρξη της συνεδρίας η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδη, ζήτησε αναβολή λόγω απουσίας του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών, αίτημα το οποία απέρριψε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας. Υπήρξαν διαπληκτισμοί, διακοπή της συνεδρίας για μερικά λεπτά και εξήλθε από την αίθουσα ο Γενικός Ελεγκτής και οι άλλοι τεχνοκράτες. Ακολούθησε ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη και η συνεδρία συνεχίστηκε.

Γράφει: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΑΡΗΣ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:35

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.