Μακροοικονομικές ανισορροπίες στο επίκεντρο του ECOFIN

Τα κύρια ευρήματα της Κομισιόν όπως περιγράφονται στις κατά χώρα εκθέσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, συζήτησαν μεταξύ άλλων οι 28 Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Προεδρεύοντα Υπουργό της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, αλλά και τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Κομισιόν παρουσίασε τα ευρήματά της και ακολούθησε μια γενική συζήτηση. Κατά τον Ε.Σικλούνα, τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες σε σχέση με μεταρρυθμίσεις για το το επιχειρηματικό περιβάλλον και την απασχόληση, με την επισήμανση ότι “η κόπωση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν τα κράτη μέλη μοιράζονται τις μεταρρυθμιστικές τους εμπειρίες”.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το κύριο μήνυμα παραμένει πως τα κράτη μέλη βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης παραμένει και πως το γενικό μείγμα πολιτικής είναι αποτελεσματικό. Ωστόσο και παρά την μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η πρόοδος αυτή δεν είναι ισόρροπη μεταξύ των κρατών μελών. Ανέφερε ως παράδειγμα δε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα οποία παρέπεμψε σε πιο λεπτομερή συζήτηση που θα γίνει για την απομείωση τους στις 7 Απριλίου στη Μάλτα. Ο Β.Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι σε σχέση με ένα χρόνο πριν τα αποτελέσματα στη βάση των περσινών συστάσεων θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, ειδικά σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Όπως έγινε γνωστό το ECOFIN επεξεργάστηκε οδηγία για την εθελοντική κατάργηση του ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις (από 15% που είναι σήμερα) με στόχο να δοθεί ώθηση στην κοινή ψηφιακή αγορά. Επιπλέον οι 28 εξέτασαν οδηγία για να αντιστροφή του καθεστώτος ΦΠΑ σε συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ από την χώρα τιμολόγησης στην χώρα αποστολής, σε ότι αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές. Τα κράτη μέλη δεν έχουν καταλήξει ακόμα στην απαιτούμενη ομοφωνία για το θέμα αυτό, ενώ μερικά από αυτά ζήτησαν και περίοδο προσαρμογής 5 ετών. Η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Tέλος οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις στο επίπεδο των G20 και την επερχόμενη Σύνοδο στην Ουάσιγκτον, με την γενική αίσθηση που μετέφερε ο Ε.Σικλούνα να είναι πως το φραστικό των συμπερασμάτων για το ελεύθερο εμπόριο δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο θα ήθελε η ΕΕ.

Πηγή:ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:36

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.