Απρίλιο η 1η φάση αποκατάστασης του Αγίου Παντελεήμονα

Τέλος Απριλίου αναμένεται παράδοση της πρώτης φάσης συντήρησης και αποκατάστασης στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, στην κατεχόμενη Μύρτου, ανακοίνωσε ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τάκης Χατζηδημητρίου μετά τη σχετική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι παρά τις αρνητικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, η Τεχνική Επιτροπή συνεχίζει “ακάθεκτη”.

Είναι μια δημιουργική περίοδος για την τεχνική επιτροπή, συνέχισε προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες δηλώνουν τη στήριξή τους στο έργο της Επιτροπής.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά είπε ότι η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία θα ζητείται η στήριξη της Τεχνικής Επιτροπής με υποδομές και προσωπικό.

Σε δήλωση που ακολούθησε τη συνεδρία, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως ενημέρωσε την Επιτροπή για την ίδια την τεχνική επιτροπή και πώς αυτή εργάζεται με όρους εντολής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εθελοντική βάση και για το έργο της.

Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι από τα έργα συντήρησης – αναστήλωσης που ξεχωρίζουν είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στο Λευκόνικο, σημειώνοντας ότι οι εργασίες συντήρησης φέρνουν στην επιφάνεια νέα ιστορικά στοιχεία στο μνημείο.

Ανέφερε επίσης πως το μεγαλύτερο έργο που συνδέεται πολύ με την ιστορία της Ορθοδοξίας στην Κύπρο είναι Άγιος Παντελεήμονας.

Ο Άγιος Παντελεήμονας και ο Απόστολος Ανδρέας διαγράφουν τον άξονα στον οποίο στηρίζεται η εργασία της Τεχνικής Επιτροπής, από όπου διακλαδώνεται σε άλλους χώρους που συνδέουν και δίνουν πολιτιστική ενότητα σε ολόκληρη την Κύπρο, είπε.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε περαιτέρω ότι ο Άγιος Παντελεήμονας βρίσκεται σε ένα τελικό στάδιο συντήρησης της πρώτης φάσης. Είπε ότι και στον Άγιο Παντελεήμονα βρέθηκαν καινούργια στοιχεία για την ιστορία του κτίσματος και πως έχει στηριχθεί το μοναστήρι και όλο το μοναστηριακό σύμπλεγμα.

Ελπίζουμε ότι σε δεύτερο στάδιο, με κατάλληλη συνεργασία και με εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων, θα καταστεί δυνατή η πλήρης αποκατάσταση του ιστορικού μοναστηρίου που αποτέλεσε και την έδρα της Μητρόπολης Κερύνειας, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ελπίζουμε πως θα έχουμε τη δυνατότητα να το παραλάβουμε μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι το κόστος της πρώτης φάσης συντήρησης του Αγίου Παντελεήμονα ανήλθε στις 766.099 ευρώ.

Είπε επίσης ότι η Τεχνική Επιτροπή μέχρι τώρα έχει πάρει από χρηματοδοτήσεις της ΕΕ 11,7 ευρώ, αναφέροντας ότι για τον Απόστολο Ανδρέα υπάρχει χωριστό ταμείο με εισφορές από την Εκκλησία και το ΕΦΚΑΒ.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι δεν άρχισε συζήτηση για τη 2η φάση για τη συντήρηση του Αγίου Παντελεήμονα, προσθέτοντας ότι θα συζητηθεί όταν εξευρεθεί το κονδύλι που απαιτείται.

Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε τέλος ότι πολλά έργα δόθηκαν σε μελετητές και αναμένεται ότι θα γίνεται πιο εμφανής η δράση και η αποτελεσματικότητας της σε σημαντικούς χώρους για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν ικανοποίηση για το έργο της Τεχνικής Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για στήριξη της Επιτροπής με υποδομές και γραμματέα.

Ανέφερε επίσης ότι η Τεχνική Επιτροπή λειτουργεί χωρίς γραφείο, χωρίς γραμματέα.

Είπε ακόμα ότι “θα καλούσαμε την Τεχνική Επιτροπή όπως στην πορεία προώθησης των όποιων έργων στήριξης και συντήρησης να συνεργάζεται με τις τοπικές και τις εκκλησιαστικές Αρχές.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:37

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.