ΥΠΠ Ευρώπης και Μεσογείου συζητούν στη Λ/σία τη διασφάλιση της Δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης

Διάσκεψη Υπουργών Παιδείας με θέμα τη «Διασφάλιση της δημοκρατίας μέσω της Εκπαίδευσης», διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στις 22 και 23 Μαρτίου 2017. 

Η Διάσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και αποτελεί μια από τις εμβληματικές διασκέψεις της Κυπριακής Προεδρίας γενικά. Η μεγάλη σημασία της διάσκεψης έγκειται τόσο στο περιεχόμενό της, όσο και στην σύνθεση των συμμετεχόντων.   
Η Διάσκεψη, της οποίας θα προεδρεύσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστας Καδής, θα φέρει μαζί Υπουργούς Παιδείας από  τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της  Ευρώπης καθώς και Υπουργούς  Παιδείας των χωρών της Νότιας Μεσογείου. Στη Διάσκεψη θα συμμετέχουν, επίσης, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Gabriella Gragoni και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Tibor Navracsics.  Θέματα συζήτησης θα αποτελέσουν οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα τα εκπαιδευτικά συστήματα: Η καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και η ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στην τρομοκρατία, η δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και η ανάπτυξη του σεβασμού στη διαφορετικότητα είναι τα κυριότερα απ’ αυτά.
 Η Κύπρος συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του προγράμματος της Διάσκεψης με βασική μέριμνα την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής καθώς και της ποικιλίας των απόψεων. Στη Διάσκεψη θα συμμετέχουν περίπου 200 σύνεδροι εκ των οποίων πέραν των δεκαπέντε θα είναι Υπουργοί, Υφυπουργοί και Προϊστάμενοι Διεθνών Οργανισμών. Ταυτόχρονα, έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε η Διάσκεψη στη Λευκωσία να αποτελέσει ευκαιρία για όλους τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων χωρών να πραγματοποιήσουν στο περιθώριό της διμερείς επαφές. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κώστας Καδής, θα πραγματοποιήσει, σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και των χωρών της Νότιας Μεσογείου ενώ προγραμματίζεται να υπογραφεί και Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της Παιδείας.
 Στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία», κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Διάσκεψης, θα φιλοξενηθούν εικαστικές δημιουργίες Κύπριων μαθητών, συμπεριλαμβανομένου του βραβευμένου έργου «Μετανάστες», που προωθούν την ισότητα και τον σεβασμό, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της ρητορικής του μίσους του Συμβουλίου της Ευρώπης.   Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά της Κύπρου αποδεικνύουν ότι δεν είναι παθητικοί δέκτες των όσων συμβαίνουν στον κόσμο γύρω τους, αντίθετα, έχουν λόγο, άποψη και ευαισθησίες, τις οποίες εκφράζουν δυναμικά και μοναδικά, δηλώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία τους στην Κυπριακή Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: ΥΠΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:37

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Υπ. Υγείας: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των οροθετικών που βιώνει άγχος - Καθήκον να τους προστατεύσουμε
15:25
Συνεχείς οι μετασεισμικές δονήσεις στο Ηράκλειο
15:15
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 28 Σεπτεμβρίου 2021
15:09
Ατομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των ΠΕΠ δεν καλούνται για εφεδρεία στην Ε.Φ. διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία
14:58
Διχάζουν την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τρία σημαντικά νομοσχέδια
14:50
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά σε περιοχή της κοινότητας Δρούσειας
14:48
Δίνει τα πάντα για κάνει δικό της τον Ματίας Ντε Λιχτ η Τσέλσι
14:47
Προϊόντα με επικίνδυνες χημικές ουσίες έχουν εντοπισθεί στην Ευρωπαϊκή αγορά
14:37
Βαθαίνει η κρίση με τα καύσιμα στη Βρετανία - Ανησυχίες και για επάρκεια τροφίμων τα Χριστούγεννα
14:34
Ισπανία: Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα άρχισε να εκλύει ξανά λάβα
14:27
Συναντώνται το βράδυ στο Παρίσι Κ. Μητσοτάκης και Ε. Μακρόν
14:20
Σεισμός Κρήτη: 65χρονος ο νεκρός στο Αρκαλοχώρι - 20 οι τραυματίες (video)
14:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand