Τσαβούσογλου: Αν οι ΕΚ επιθυμούν λύση να εγκαταλείψουν το όνειρο της Ένωσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τόσο η Άγκυρα όσο και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Μιλώντας σε συνέδριο Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών στην επαρχία της Αττάλειας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και πάλι στην απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.
Υποστηρίζοντας ότι Τουρκία και Τουρκοκύπριοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για μια διευθέτηση στην Κύπρο, ο κύριος Τσαβούσογλου είπε ότι, αν οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν λύση, πρέπει να εγκαταλείψουν το όνειρο της ένωσης.
Είπε ότι το πλαίσιο λύσης είναι ξεκάθαρο, λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι οφείλουν να σεβαστούν τις βασικές αρχές της πολιτικής ισότητας και της διζωνικότητας.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι άρχισαν να διαφοροποιούν τις δηλώσεις τους, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές.

Άρθρο στην "Ουάσιγκτον Τάιμς"
Εξάλλου σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς", ο κύριος Τσαβούσογλου  υποστηρίζει ότι στην Κύπρο υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν δύο λαοί, με διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμούς και εθνότητες.
Υποστηρίζει ότι πρέπει να επιτυγχάνεται ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που σημαίνει, όπως αναφέρει, ότι οι Τούρκοι υπήκοοι θα τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης με τους Έλληνες υπηκόους, αποκλειστικά στο νησί.
Σημειώνει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να είναι πολιτικά ισότιμες και να μην μπορεί η μια πλευρά να κυριαρχεί επί της άλλης ή να την αφομοιώσει ως μια απλή μειονότητα. Επιπρόσθετα, υποστηρίζει ότι η εξουσία πρέπει να διαμοιραστεί σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό συνεταιρισμό, επαναλαμβάνοντας τα περί λύσης που να εδράζεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Τμήμα Ειδήσεων Ραδιοφώνου ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:37

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουνίου
Ένας θάνατος και 42 νέα περιστατικά κορονοϊού
21:32
Επαναρχίζει ο αγώνας Δανία-Φιλανδία
21:12
Σε 79 τα σημεία δειγματοληψίας της Κυριακής για rapid test
21:12
Ουαλία - Ελβετία 1-1
20:55
Η Αίγυπτος θα στείλει στο διάστημα δύο δορυφόρους το 2022
20:53
Δύο συλλήψεις στη Λάρνακα για κατοχή 1 κιλού κοκαΐνης
20:39
Θεσσαλονίκη: Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας μετά την κακοκαιρία
20:33
Κατερρευσε ο Έρικσεν, στο Δανία-Φιλανδία. Διεκόπη το ματς
20:11
Τζουμχουριέτ:Την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-400 στα κατεχόμενα πρότεινε στις ΗΠΑ η Άγκυρα
19:45
Ο Τζόνσον προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit
18:57
Κυπριακό στη συζήτηση Τζόνσον -Γκουτέρες στο περιθώριο του G7
18:18
Yπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά- Είχε απειλήσει κατοικίες
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand