Για τη διασφάλιση της Συμφωνίας με την Τουρκία δεσμεύεται ο Επίτροπος Αβραμόπουλος

Για τη διασφάλιση της συνέχισης και της πλήρους εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, που αποτελεί μια συμφωνία αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αποτελεσμάτων προς όφελος και των δυο πλευρών αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας προς τις τουρκικές αρχές ώστε να επιταχυνθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη των υπολειπόμενων κριτηρίων που καθορίζονται από τον χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, δεσμεύεται προς τις τουρκικές αρχές, ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, με άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Ο Επίτροπος κάνει ειδικές αναφορές στην τρομοκρατία και επικαλείται την κοινή ιστορία Ευρώπης και Τουρκίας, ενώ απευθύνει έκκληση να σταματήσει η οπισθοδρόμηση στις σχέσεις με την ΕΕ.

"Η Ευρώπη και η Τουρκία μοιράζονται πολλούς αιώνες κοινής ιστορίας, ειρήνης αλλά και συγκρούσεων. Έχουν επιβιώσει μαζί, μέσα από αυτοκρατορίες και παγκοσμίους πολέμους.  Σήμερα, οι τύχες μας παραμένουν συνυφασμένες, σε ένα περιβάλλον αστάθειας που έχει διαμορφωθεί στην κοινή μας γειτονιά, εξαιτίας αφενός των προσφυγικών ροών και αφετέρου της τρομοκρατικής βίας και του θρησκευτικού φανατισμού", αναφέρει ο  Επίτροπος.
 
Ειδικότερα ο Δ.Αβραμόπουλος σημειώνει σε σχέση με την τρομοκρατία ότι: "Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Παρίσι, Βρυξέλλες, Βερολίνο. Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα, οι πόλεις και οι περιοχές μας έχουν βιώσει την ίδια φρίκη από παρόμοιες τραγικές επιθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν σταθεί η μια στο πλευρό της άλλης στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την οποία και οι δυο καταδικάζουν απερίφραστα".
 
Αναφέρει όμως ότι "ταυτόχρονα, είναι αξιοθαύμαστη η αλληλεγγύη και η φιλοξενία που έχουν δείξει οι πολίτες της ΕΕ και της Τουρκίας υποδεχόμενοι εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διαφύγει από συγκρούσεις σε γειτονικές περιοχές και έχουν ανάγκη προστασίας. Η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη και εργάζεται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης ώστε να επανέλθει η σταθερότητα στη Συρία", λέει ο Επίτροπος.
 
Αναφερόμενος στη συμφωνία για το μεταναστευτικό ο Επίτροπος Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει ότι "την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στο ακέραιο για τη διασφάλιση της συνέχισης και της πλήρους εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, που αποτελεί μια συμφωνία αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αποτελεσμάτων προς όφελος και των δυο πλευρών. Η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη και τεχνογνωσία προς τις τουρκικές αρχές ώστε να επιταχυνθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη των υπολειπόμενων κριτηρίων που καθορίζονται από τον χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων".
 
"Σήμερα, οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας ασκούν πίεση στην εσωτερική πολιτική ατζέντα αλλά και τη συνεργασία των κρατών, κάτι που διαπιστώνουμε εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε καιρούς ραγδαίων εξελίξεων και αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης, η αβεβαιότητα μεγαλώνει και οι πολίτες μας, ανεξαρτήτως αν είναι Τούρκοι, Έλληνες, Ολλανδοί ή Γερμανοί, ζητούν άμεσες και συγκεκριμένες απαντήσεις. Πρωταρχικό μας καθήκον είναι να δώσουμε απαντήσεις στις ανησυχίες των πολιτών μας και να διασφαλίσουμε την προστασία και την ελευθερία τους. Αυτό όμως μπορούμε να το επιτύχουμε, στην πράξη και αποτελεσματικά, μόνο από κοινού, στο πλαίσιο του διαρκούς, ανοικτού και απευθείας διαλόγου, που έχουμε ιστορικά εγκαθιδρύσει, μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας", σημειώνει στο άρθρο του ο Δ.Αβραμόπουλος. 
 
"Σε περιόδους προκλήσεων και δυσκολιών, η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να θυμούνται το ισχυρό και κοινό παρελθόν τους, και να προσβλέπουν στο κοινό τους μέλλον. Οι πολίτες μας προσδοκούν διαρκή σταθερότητα και ευημερία, στη βάση των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των κανόνων των δημοκρατικών μας κοινωνιών. Οι χώρες, όμως, δεν βρίσκονται σε απομόνωση. Η σταθερότητα, η ευημερία, το κράτος δικαίου, οι ελευθερίες, που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους των σύγχρονων δημοκρατιών μας, εξασφαλίζονται μέσα από συμμαχίες και συνεργασίες μεταξύ κρατών, μεταξύ λαών", αναφέρει.
 
"Η Τουρκία και η ΕΕ πρέπει να συνεχίσουν να βλέπουν τη μεγαλύτερη εικόνα. Η Τουρκία και η ΕΕ είναι ιστορικοί εταίροι, που έχουν αντιμετωπίσει μαζί γεωπολιτικές προκλήσεις κατά το παρελθόν, και θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και στο μέλλον. Η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ και η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού, την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας, την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Σε αβέβαιους καιρούς όπως οι τωρινοί, ΕΕ και Τουρκία πρέπει να αποφύγουμε ό,τι μπορεί να υπονομεύσει τη συνεργασία μας, και να ακολουθήσουμε το δρόμο της σύνεσης, της αυτοσυγκράτησης και της προσήλωσης στο αμοιβαίο συμφέρον".

Προειδοποιεί τέλος ότι "η όποια οπισθοδρόμηση στις σχέσεις θα αποβεί μακροπρόθεσμα επιζήμια για όλους. Δεν χωράει αμφιβολία ότι η συνεργασία μας είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 19:38

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.