Καζάνι που βράζει η κατάσταση στο λιμάνι Λεμεσού

Τον ισχυρισμό ότι κάποιοι υπάλληλοι των αχθοφόρων είχαν προβεί σε βανδαλισμούς σε μηχανήματα στο λιμάνι Λεμεσού, επανέλαβε ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η πληροφόρηση που είχε από τον οικονομικό διευθυντή της Αρχής Λιμένων, από τον οποίο ζήτησε να διερευνήσει το θέμα.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο κύριος Δημητριάδης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την εταιρεία για τις όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται.
Σημείωσε επίσης ότι έχουν ήδη σταλεί σχετικές επιστολές στην εταιρεία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αντιμετωπισθούν αμέσως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.
Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε, είναι να εξυπηρετούνται τα πλοία και το εσωτερικό εμπόριο.
Σύμφωνα με τον Μάριο Δημητριάδη, η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο όπως, εντός 30 ημερών, αυξηθεί η παραγωγικότητά της κατά χίλια εμπορευματοκιβώτια την ημέρα.

Ο γενικός γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους κατηγόρησε τον κύριο Δημητριάδη για απαράδεκτες συκοφαντίες σε βάρος των αχθοφόρων. Σχολιάζοντας στο Τρίτο τις καταγγελίες του κυρίου Δημητριάδη περί δολιοφθοράς σε εξοπλισμό του λιμανιού Λεμεσού, ο κύριος Διομήδους είπε ότι είναι ντροπή για έναν υπουργό να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις.
Τα έκανε μαντάρα, πρόσθεσε, και έπρεπε να είχε τη μαγκιά και την ευθιξία να υποβάλει επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι να κατασυκοφαντεί τους αχθοφόρους.
Κάλεσε παράλληλα τον υπουργό Μεταφορών, αν έχει συγκεκριμένα στοιχεία να τα καταθέσει μαζί με ονόματα εκείνων τους οποίους κατηγορεί και όχι να συκοφαντεί, όπως είπε, συνολικά 60 πρώην υπαλλήλους της Αρχής Λιμένων, που τώρα βρίσκονται στην ανεργία.
Ο κύρος Διομήδους ανέφερε ότι τα εν λόγω μηχανήματα ήταν πεπαλαιωμένα, προσθέτοντας ότι το κράτος δαπάνησε 28 εκατομμύρια ευρώ για να τα εξασφαλίσει.

Την έντονη αντίδραση του πρώην εκπροσώπου των αχθοφόρων στο Λιμάνι Λεμεσού Ανδρέα Πραστίτη προκάλεσε η δήλωση του Γενικού Γραμματέα της ΔΕΟΚ Διομήδη Διομήδους ότι τα μηχανήματα που παραδόθηκαν στην εταιρεία Γιούρογκεϊτ ήταν παλιοσιδερικά.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Πραστίτης κατηγόρησε τον κύριο Διομήδους ότι ψεύδεται.
Τα μηχανήματα, είπε, συντηρούνταν κανονικά, προσθέτοντας πως παρά το ότι τα μηχανήματα δεν ήταν καινούργια, βρίσκονταν σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Ο κύριος Πραστίτης ανέφερε επίσης ότι τα εν λόγω μηχανήματα τα αγόρασε η Αρχή Λιμένων από τους αχθοφόρους στις 7 Αυγουστου του 2015.

Σε ανακοίνωση της επίσης η ΠΕΟ αναφέρει ότι κατέρρευσαν σαν  χάρτινος πύργος και τα δύο επιχειρήματα που προέβαλαν οι κυβερνώντες και όσοι στήριξαν την πρότασή τους για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού. «Καταρχήν ο ισχυρισμός ότι οι ιδιώτες μπορεί να κάνουν καλύτερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση αποδείχθηκε μύθος αφού από την ημέρα που ανέλαβε ο ιδιωτικός τομέας οι ζημιές είναι τεράστιες για την κυπριακή οικονομία και υπολογίζεται ότι χάνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ καθημερινά. Κατά δεύτερον, ο ισχυρισμός ότι οι ιδιώτες θα αύξαναν τον κύκλο εργασιών ούτε καν πλησιάζει την πραγματικότητα αφού αντί να αυξήσουν διώχνουν τα πλοία από το λιμάνι Λεμεσού.
Η προσφυγή δε στην ατεκμηρίωτη επίρριψη ευθυνών σε υπαλλήλους της ΑΛΚ ή στην καταλληλότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού, που εν πάση περιπτώση είχαν όλη την ευχέρεια να ελέγξουν, να εποπτεύσουν και να συντονιστούν με όλες τις υπηρεσίες πριν αναλάβουν οι ιδιώτες, είναι εκ του πονηρού και καταδικαστέα.
Οι εξελίξεις στο λιμάνι θα πρέπει να κάνουν όσους αποφάσισαν να δώσουν στους ιδιώτες ένα τόσο στρατηγικής σημασίας τομέα της οικονομίας και όσους με τη ψήφο τους επισφράγισαν αυτή την πολιτική να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να καθησυχάζει το λαό αφού τα δεδομένα δεν αλλάζουν ούτε οι επιδιώξεις των ιδιωτών να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη διαφοροποιούνται».
Η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ θεωρεί πως η εμπειρία αυτή θα πρέπει να προβληματίσει όλους και πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι ώστε να απαλλαγούμε από τους ιδιώτες και να επανέλθει η διαχείριση ενός τόσο νευραλγικού τομέα στο δημόσιο.
Αντί να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις πρέπει οι υπεύθυνοι να παραδεχτούν τα λάθη τους και να κάνουν τις αναγκαίες κινήσεις για να προστατευτεί η οικονομία του τόπου και το δημόσιο συμφέρον. Θα πρέπει επιτέλους αυτοί που πήραν τις αποφάσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απολογηθούν στον Κυπριακό λαό.

 

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Ελλάδα: Αυστηρότερα μέτρα από αύριο στις μετακινήσεις
19:09
Το Βερολίνο στέλνει φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης
19:03
Σαράντα νέοι θάνατοι και 2702 νέα κρούσματα κορωνοιού στην Ελλάδα
18:42
Γαλλία-κορονοϊός: Πιθανή χαλάρωση των περιορισμών από τα μέσα Απριλίου
18:06
«Ελαφρώς βελτιωμένη» η υγεία του Πρίγκιπα Φίλιππου, αλλά με πόνους
17:46
Κλήρωση για αγορά υπηρεσιών από 260 ανέργους που θα συνδράμουν τους ελέγχους για COVID-19
17:12
Υπό αστυνομικό κλοιό θα βρεθεί αύριο η Λεμεσός, ενόψει της Τσικνοπέμπτης
16:49
Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Δένδια για τον σεισμό στην Ελασσόνα
16:22
Πιέσεις για ταχύτερη άρση του lockdown στη Βρετανία λόγω καλύτερων του αναμενόμενου δεικτών
16:16
Υπουργικό: Επίδομα σε εκπαιδευτικούς Επιμορφωτικών και Συνεργάτες Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης
15:56
Η Ελένη Θεοχάρους ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης για τις βουλευτικές εκλογές
15:54
Ντεμίρ: Η Άγκυρα δεν επιδιώκει απαραιτήτως να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35
15:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand