Moody's: Πολλαπλά τραπεζικά οφέλη λόγω ακινήτων

Πολλαπλά οφέλη για τις κυπριακές τράπεζες θα σηματοδοτήσει μια ενδεχόμενη συνέχιση της ανάκαμψης των τιμών ακινήτων στην Κύπρο.

Αυτό εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody`s με αφορμή την πρώτη άνοδο του Δείκτη Τιμών Κατοικιών ύστερα από επτά χρόνια.
Ο δείκτης τιμών κατοικιών, που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα, κατέδειξε την πρώτη άνοδο (0,1% σε τριμηνιαία βάση) από το 2010. Ο Δείκτης παραμένει ωστόσο 32% κάτω από το ιστορικό ψηλό το 2008, ενώ σε ετήσια βάση, ο Δείκτης παρουσίασε πτώση 1,3%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης από το 2010.
Σύμφωνα με τον οίκο, παρόλο που οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους, μια διατηρήσιμη ανάκαμψη στις τιμές των διαμερισμάτων και των κατοικιών κρίνεται θετική γιατί βελτιώσει την ποιότητα την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.
«Η ανάκαμψη των τιμών της ακίνητης περιουσίας θα στηρίξει τον τομέα των κατασκευών, θα δώσει κίνητρα σε όσους, ενώ μπορούν, στρατηγικά επιλέγουν να μην αποπληρώνουν τα δάνειά τους και θα επιτρέψει στις τράπεζες να `ξεφορτώσουν` την ακίνητη περιουσία που έχουν αποκτήσει μέσω της ανταλλαγής χρέους έναντι περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει ο Moody`s στο οικονομικό του δελτίο «Moody`s Credit Outlook».
Ο οίκος αναμένει ότι οι τιμές των ακινήτων θα σταθεροποιηθούν τα επόμενα τρίμηνα με τη ζήτηση να αυξάνεται σταδιακά. Το 2016 οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν σε 7.063 σε σχέση με 21.245 το 2007, όπως σημειώνεται.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι παρόλο που η βελτιούμενη οικονομική δραστηριότητα θα στηρίξει την εγχώρια ζήτηση, εντούτοις το υψηλό χρέος των νοικοκυριών θα συνεχίζει να περιορίζει την αύξηση της ζήτησης.
Παράλληλα, ο Moody`s εκτιμά ότι η βελτίωση της αγοράς ακινήτων, αν και θα βοηθήσει και τις τρεις μεγάλες εγχώριες τράπεζες, εντούτοις θα βοηθήσει περισσότερο την Τράπεζα Κύπρου και την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.