Πρώτη παγκύπρια αθλητιατρική ημερίδα

Πραγματοποιήθηκε, στο Ολυμπιακό Μέγαρο στη Λευκωσία, η 1η Παγκύπρια Αθλητιατρική Ημερίδα Γυμναστών, από την Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γυμναστών Κύπρου. Υποστηρικτής της Ημερίδας ήταν το POWERADE, το επίσημο αθλητικό ποτό των μεγαλύτερων αθλητικών διοργανώσεων.

Μετά το καλωσόρισμα  από τον πρόεδρο της Αθλητιατρικής  Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Ανδρέα Τάνο, χαιρέτισαν την διοργάνωση της Ημερίδας ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, κύριος Ντίνος Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, κύριος Κλεάνθης Γεωργιάδης.

Πέντε καταξιωμένοι στον τομέα τους ομιλητές, ανέπτυξαν θέματα όπως: η «Συνταγογράφηση της άσκησης και η εκτέλεση της από Γυμναστές», «Η Άσκηση σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις»,  τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού έργου για το αν «Τα γονίδια κάνουν τους πρωταθλητές», την διερεύνηση του ερωτήματος «Ο Πρωταθλητής Γεννιέται ή Γίνεται ;» και την «Αναπλήρωση υγρών και Ηλεκτρολυτών στην άσκηση».

Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τόσο με την αριθμητική της προσέλευση, όσο και με την ικανοποίηση των συμμετεχόντων αναφορικά με το επιστημονικό περιεχόμενο.

Από τον Δρ. Ν. Χριστοδούλου, επεξηγήθηκαν τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ανεπαρκούς Σωματικής Δραστηριότητας και το πως οι γιατροί σε συνεργασία με τους γυμναστές το αντιμετωπίζουν με επιστημονικά σωστό τρόπο. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η διαδικασία συνταγογράφησης της άσκησης, δηλαδή η παραπομπή του ατόμου από το γιατρό στο γυμναστή με την έκδοση αναλυτικής συνταγής, ειδικά φτιαγμένης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και υιοθετημένης από κάθε εθνική Αθλητιατρική εταιρεία για τους γιατρούς της χώρας.

Ο Δρ. Ευ. Νικολαΐδης μιλώντας για την «Άσκηση σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις», εξήγησε πως παρά τα ήδη γνωστά οφέλη της άσκησης στην πρόληψη ή/και την θεραπεία  πλήθους καταστάσεων και ασθενειών στον γενικό πληθυσμό, η άσκηση δεν έχει διαδοθεί όσο θα έπρεπε. Προϋποθέτει κατάλληλη αξιολόγηση πριν την αρχική συνταγογράφηση και περιοδική επαναξιολόγηση μεταγενέστερα για αυξομειώσεις ή μεταβολές της φύσης ή/και της έντασής της.  Συζητήθηκε ο τρόπος αξιολόγησης και διερεύνησης τέτοιων ασθενών πριν την έναρξη ενός προγράμματος, καθώς επίσης τα σημεία που πρέπει να προσέρχονται κατά την διάρκειά του, με την ελπίδα να διαδοθεί η πρακτική τόσο ανάμεσα στους ιατρούς όσο και στους γυμναστές- εκτελεστές τέτοιων συστάσεων προς τους ασθενείς.

Ενδιαφέρον  προκάλεσε και η παρουσίαση του  ερευνητικού έργου της Δρ. Εβελίνας Γεωργιάδου «Τα γονίδια κάνουν τους πρωταθλητές;» και τα συμπεράσματα αυτού πως, παρόλο που γονιδιακοί παράγοντες δεν μπορούν να αποκλειστούν σαν πιθανοί συντελεστές της ανώτερης αερόβιας ικανότητας των δρομέων της Κένυας και της Αιθιοπίας, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως και περιβαλλοντικοί παράγοντες – όπως η γεωγραφική καταγωγή των αθλητών -  έχουν σημαντική συνεισφορά στο φαινόμενο.

Ο Δρ. Μ. Μιχαηλίδης ανέπτυξε πως ο Αθλητισμός Υψηλών Επιδόσεων προϋποθέτει την επίτευξη κορυφαίων βιολογικών προπονητικών προσαρμογών, σε συνδυασμό  με την ύπαρξη κατάλληλων σωματομετρικών και ψυχοκινητικών χαρακτηριστικών, πάνω σε ένα ευνοϊκό Γενετικό Πλαίσιο. Ως εκ τούτου, η επίτευξη υψηλών επιδόσεων δεν είναι εφικτή από όλους, καθότι οι βιολογικές ορίζουσες θέτουν ένα ανώτατο όριο στην Αθλητική Απόδοση, το οποίο είναι προκαθορισμένο από γενετικούς παράγοντες.

Μετά από  κάθε άσκηση, απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού είναι η αναπλήρωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών. Η κυρία Έλλη Χατζηλουκά ανάφερε χαρακτηριστικά, ότι μετά το τέλος της άσκησης, για να επανέλθει η υδατική ισορροπία, θα πρέπει να καταναλωθεί τουλάχιστον 125% της απώλειας των υγρών, έτσι ώστε να επανέλθει η υδατική ισορροπία μέσα στις επόμενες 3-6 ώρες. Επίσης, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στο πώς επιτυγχάνεται αυτή η αναπλήρωση και ποιοι κατάλληλοι προπαρασκευασμένοι συνδυασμοί μπορούν να επιταχθούν για τον σκοπό αυτό.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:11

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
Ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν επιθυμεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ
21:52
Τζο Μπάιντεν και Ερντογάν θα συνομιλήσουν αύριο στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη
21:04
Ο ΓΓ του ΑΛΕΛ υπογράμμισε εκ νέου τη σταθερή εναντίωση του Κόμματος στη διχοτόμηση και τη προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
20:27
Έφτασαν το απόγευμα στην Κύπρο τα δύο νέα μισθωμένα αεροπλάνα τύπου Air Tractor
20:11
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποίησαν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας
19:24
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η τριήμερη σύνοδος του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο στη Μαδρίτη
18:52
ΗΠΑ: Πενήντα παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν χθες νεκροί μέσα σε αποθηκευτικό χώρο φορτηγού
18:17
Κιλιτσντάρογλου: ''Αντί ο Ταγίπ Ερντογάν να πει "δεν αναγνωρίζω τον Νίκο Αναστασιάδη", θα φάει στο ίδιο τραπέζι μαζί του"
17:59
To Μεσογειακό Χωριό υποδέχτηκε την αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής
17:34
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 19 Οκτωβρίου 2023 προανήγγειλε η Στέρτζιον
17:11
Η Επιτροπή Προσφύγων ολοκλήρωσε την συζήτηση νομοσχεδίου για την είσπραξη του τέλους 0.4% επί των αγοραπωλησιών ακινήτων και μετοχών εταιριών με ακίνητα
16:31
Μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ενημερώθηκαν για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου
15:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand