Οι τοποθετήσεις των κομμάτων για την αποχώρηση Ακκιντζί

ΔΗΣΥ

Για φθηνές δικαιολογίες, που δεν διαθέτουν ούτε βάση, ούτε ουσιαστικό περιεχόμενο, έκανε ο λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Μιλούσε ενώπιον των πρεσβευτών, των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στους οποίους παρέθεσε γεύμα.
Ο κύριος Νεοφύτου εξέφρασε τη λύπη του, για την αποχώρηση Ακιντζί από τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν θεωρούμε ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να λάβει τέτοιες διαστάσεις.
Για εμάς, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, η σημερινή εξέλιξη, δεν αποτελεί το τέλος των διαπραγματεύσεων. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε άλλο σημείο της ομιλία του, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την αξίωση της Τουρκίας, για μόνιμη παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων.
Κατήγγειλε επίσης την Τουρκία, ότι με την εμμονή της για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Τούρκους πολίτες, ως μέρος της λύσης, επιχειρεί να παρακάμψει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

 

ΑΚΕΛ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε από την πρώτη στιγμή να παραδεχθεί ότι η απόφαση της Βουλής ήταν λανθασμένη, όχι απλώς άκαιρη, και να βρει τρόπους να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.
Αντί ο πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη σημερινή συνάντηση να επικεντρωθεί στο πώς θα εκτονωθεί η κρίση, πρόσθεσε ο Αντρος Κυπριανού, δυστυχώς ξεκίνησε, έστω και έμμεσα, το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.
Αυτό που προέχει τώρα, είπε, είναι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου για επίτευξη λύσης βασισμένης σε αρχές.
Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε επίσης ότι στις διαπραγματεύσεις θα φανούν οι πραγματικές προσθέσεις, σημειώνοντας πως αν η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη, τότε θα μείνει εκτεθειμένη.
Αν αντιθέτως οι συνομιλίες διακοπούν, κατέληξε, το Κυπριακό θα παραμένει άλυτο και οι ευθύνες πολύ πιθανόν να επιρριφθούν και στη δική μας πλευρά.

 

ΔΗΚΟ

Δυστυχώς, ο Μουσταφά Ακκιντζί απέδειξε σήμερα, για ακόμα μια φορά, ότι ενεργεί ως φερέφωνο και εντεταλμένος της Τουρκίας αντί ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, τονίζει το ΔΗΚΟ.
 Σε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη συμπεριφορά και τις ενέργειες του Μουσταφά Ακκιντζί, το ΔΗΚΟ υπογραμμίζει ότι η νέα εξέλιξη επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την ανάγκη χάραξης νέας συλλογικής και συνολικής στρατηγικής που θα θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
 Μιας στρατηγικής, προσθέτει, που θα δημιουργεί πολιτικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα αποτρέπει τον κύριο Ακκιντζί από τα να νιώθει ή να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένος «συμπρόεδρος».

 

ΕΔΕΚ

Η σημερινή στάση και συμπεριφορά του Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαιώνει την πλήρη ευθυγράμμιση του με την πολιτική τη Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει σε  ανακοινωση της η ΕΔΕΚ.
Είναι προφανής η προσπάθεια για επιβράδυνση των συνομιλιών, προσθέτει  η ΕΔΕΚ με απώτερους στόχους είτε την αποφυγή κατάθεσης προτάσεων για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού, είτε για άσκηση πρόσθετης πίεσης στην πλευρά μας για περαιτέρω υποχώρησεις.
Η ΕΔΕΚ καλεί σε αυτοκριτική, όσους φρόντισαν όλο το προηγούμενο διάστημα να εξωραΐσουν τον εκπρόσωπο της κατοχής και να τον επενδύουν με «καλοπροαίρετη στάση» καθώς επίσης και όσοι «μοιράζονταν κοινά οράματα» μαζί του για την επίλυση του Κυπριακού.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ιταμή, αυθάδη, προκλητική και θρασύδειλη χαρακτηρίζει το κίνημα Αλληλεγγύη την απαίτηση του  Μουσταφά Ακιντζι  της ψευδοβουλής και της Τουρκίας για την ανάκληση απόφασης της Βουλής σχετικά με το ενωτικό  δημοψήφισμα
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος  Γιάννη Σελινόπουλος καταδεικνύεται  ότι άμεση στόχευση της Τουρκίας είναι ο αφελληνισμός της Κύπρου και η απαγκίστρωση από τις συνομιλίες.
Όχι διότι προσθεσε ο κύριος Σελινόπουλος έχει περιέλθει σε δεινή θέση όπως διατείνονται οι ημέτεροι θαυμαστές του Ερντογάν.
Αλλά διότι η ίδια η Τουρκία τόνισε κρίνει πως δεν μπορεί να κερδίσει αυτή την στιγμή τις 4 βασικές ελευθερίες των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους πολίτες στην Κύπρο».

 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Απαράδεκτη και προκληπτική χαρακτήρισε την αποχώρηση του Μουσταφά Ακκιντζί από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.
Τόνισε ότι ο κύριος Ακκιντζί, αποχώρησε από τις συνομιλίες για ευτελή λόγο και χωρίς ουσιαστική αιτία.
Ο κύριος Περδίκης κάλεσε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ενωση, να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, για να επαναφέρουν στην τάξη τον Μουσταφά Ακκιντζί και την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

 

ΕΛΑΜ

Ως πρόσχημα για αποχώρηση απο τις συνομιλίες εκτιμά το ΕΛΑΜ οτι χρησιμοποιήθηκε απο τον Μουσταφά Ακκιντζί η τροπολογία του του Κινήματός για ολιγόλεπτη αναφορά στα σχολεία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα.
Το ΕΛΑΜ απευθυνόμενο σε όσους, όπως αναφέρει, έχει κυριεύσει πανικός απο την εξέλιξη αυτή, ερωτά κατα πόσον είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν και να υποκύψουν στις εντολές του Ακκιντζί, ο οποίος απαιτεί να παρέμβει στις αποφάσεις της Βουλής και στην Παιδεία.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής, Φίλιππος Φιλίππου, Ρολάνδος Σκέττος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:10

Τελευταιες Ειδησεις

15 Οκτωβρίου
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αμερικανικό αντιτορπιλικό προσπάθησε να παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα
21:52
Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong
21:51
ΗΠΑ: Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αναρρώνει στο νοσοκομείο από μια λοίμωξη
21:49
Υπό την αντιτρομοκρατική οι έρευνες για τ η δολοφονία του Βρετανού βουλευτή σερ Ντέιβιντ Έιμες
21:07
Σύστημα πληρωμών στο μετρό της Μόσχας με βάση αναγνώριση προσώπου
20:36
Την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης σε ΕΕ και Κύπρο, συζήτησε η Γιόχανσον στην Τουρκία
20:32
142 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Παρασκευή, κανένας θάνατος
19:57
Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ-Ελλάδας για τον στρατηγικό διάλογο, αναφορά και σε Κύπρο
19:29
Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε στην ΕΕ το Σχέδιο Δημοσιονομικού Προγράμματος 2022
18:57
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Τάλα
18:31
Κέρδη παρουσίασε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία πτώση
18:28
Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Τάλα, ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand