Kηδεύτηκαν άλλοι 3 αγνοούμενοι

Ευθύνη στην Τουρκία για την μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό επέρριψε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μιλώντας από το βήμα της κηδείας των φονευθέντων το 1974 Νικόλα και Μαρίας Πάρπα, και της Παρασκευής Χαραλάμπους στην εκκλησία του Αγίνου Μάμμαντος στους Τρούλλους.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, παρ` όλη την καλή θέληση και την ειλικρινή βούληση της δικής μας πλευράς, οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος δεν έχουν δυστυχώς αποδώσει όσα θέλαμε και προσδοκούσαμε.
«Και αυτό με καθαρή υπαιτιότητα της άλλης πλευράς και ειδικά της Τουρκίας, που όχι  μόνο αποφεύγει να πάρει τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης,  αλλά προβάλλει και υποστηρίζει θέσεις οι οποίες κάθε άλλο παρά διευκολύνουν τη διαδικασία», τόνισε.
Ανέφερε χαρακτηριστικά την «απαράδεκτη» αξίωση της Άγκυρας για αναγνώριση στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, αλλά και τη διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων του 1960.
«Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της δικής μας πλευράς», πρόσθεσε, «είναι η επίτευξη μιας πραγματικά δίκαιης και λειτουργικής λύσης που να επανενώνει την πατρίδα μας και να τερματίζει την κατοχή, όχι να την διαιωνίζει».
«Μιας λύσης που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων, χωρίς η ασφάλεια που επιδιώκει η μια πλευρά να λειτουργεί εναντίον της ασφάλειας της άλλης πλευράς. Και χωρίς, ακόμα, να επιδιώκεται με τον μανδύα της νομιμότητας, και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο έλεγχος της Τουρκίας επί ολόκληρης της Κύπρου», συνέχισε ο κ. Φωτίου.
Παράλληλα, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι χίλιοι σχεδόν άλλοι συμπατριώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων με τους συγγενείς τους να υπομένουν το δράμα και την αγωνία, ενώ πολλοί φεύγουν από τη ζωή χωρίς να έχουν νέα για την τύχη τους.
Σημείωσε δε ότι με τα αποτελέσματα των ερευνών να μην είναι ελπιδοφόρα, καθώς το ποσοστό επιτυχίας των εκταφών φθίνει συνεχώς και υπάρχει κίνδυνος σύντομα στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο να μην υπάρχουν οστά εβρισκόμενα στη διαδικασία των επιστημονικών εξετάσεων και των ταυτοποιήσεων τους.
«Απαιτούμε από την Τουρκία να συνεργαστεί επιτέλους ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί το έργο της διερεύνησης όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων. Ο κατάλογος των ευθυνών της είναι βαρύς και ασήκωτος», είπε.
Συμπλήρωσε ότι «σε ό,τι αφορά εμάς, δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρις ότου διακριβωθούν όλες οι περιπτώσεις αγνοουμένων και δοθούν επαρκείς απαντήσεις και στοιχεία στους συγγενείς τους».
«Αυτό είναι το ελάχιστο που επιβάλλει το χρέος μας προς όλους όσους θυσιάστηκαν και μαρτύρησαν το καλοκαίρι του 1974, όπως και προς όλους τους συγγενείς που για τόσα χρόνια αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαρτίου
Καρμιώτισσα - ΕΝΠ 4-2
20:43
Ανακοινώθηκαν 273 νέα περιστατικά COVID-19 την Παρασκευή, 111 οι νοσηλευόμενοι
19:48
Εμμένει στα δυο κράτη ο Τατάρ, επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί
19:27
Σε 64 σημεία μπορείτε να εξεταστείτε αύριο, διευρυμένο ωράριο σε 17 σημεία
17:45
Ασθενής σεισμική δόνηση στην Κύπρο
17:42
Έκκληση Πάπα Φραγκίσκου να σιγήσουν τα όπλα
17:36
Ο νέος κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται στο ανθρώπινο σπέρμα, αναφέρει έρευνα
17:30
Βοήθεια από άλλες χώρες για νοσηλεία ασθενών με covid ζητά η Τσεχία
17:25
Προετοιμασία για το "ψηφιακό πράσινο πάσο” ζητά η πρόεδρος της Κομισιόν
17:15
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στις 17 Μαρτίου η υιοθέτηση της πρότασης για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό»
16:55
Επίσκεψη στο νέο περιφερειακό σταθμό Πισσουρίου,πραγματοποίησε η υπουργός Δικαιοσύνης
16:53
«Ντροπιαστική» εικόνα αποκόμισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος από δεξαμενές χοιρολυμάτων στην Κάτω Μονή
16:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand