Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες υποχρεώσεις της στο θέμα των αγνοουμένων

Το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της απέναντι στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας σε αντιπροσωπεία της διακομματικής ομάδας για την Κύπρο στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους Βρετανούς βουλευτές για τα σοβαρά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες για επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων.
Ο κ. Φωτίου υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των αγνοουμένων όσο και των οικογενειών τους, τα οποία παραβιάζονται κατάφωρα από την Τουρκία εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.
Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο και τις ευθύνες που έχει η Τουρκία, τόσο στη δημιουργία όσο και στη μη επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι, επιτέλους η χώρα αυτή θα πρέπει να συνεργαστεί ουσιαστικά και με ειλικρίνεια.
Επεσήμανε ακόμη ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της απέναντι στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων, όπως και στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και άλλων Διεθνών Οργανισμών.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, έχει πολιτική, ηθική και νομική υποχρέωση να παράσχει όλες τις πληροφορίες που κατέχει για την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από τα αρχεία που διατηρεί και ειδικά για τους μαζικούς τάφους που δημιουργήθηκαν από τα πεδία των μαχών από τις περισυλλογές των νεκρών, καθώς και για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.
Όπως είπε ο κ. Φωτίου στους συνομιλητές του, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και οι περισσότεροι συγγενείς ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους όπως επίσης και οι μάρτυρες και επείγει η επίλυση του ζητήματος χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο οι οικογένειες των αγνοουμένων να αναμένουν τόσες δεκαετίες να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων και ζήτησε από τους Βρετανούς βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η κατοχική δύναμη να συνεργαστεί ουσιαστικά και να παράσχει επιτέλους όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αφορούν την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το θέμα που αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, ειδικά αυτές που αφορούν στην άσκηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.
Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι η πλήρης αποκατάσταση και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, μιας λύσης που να επανενώνει τη χώρα και να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό.

Από πλευράς τους οι Βρετανοί βουλευτές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την ενημέρωση της οποίας έτυχαν και διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και να παράσχουν στήριξη για επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που ταλανίζουν χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο, καθώς επίσης και για τη λύση του πολιτικού προβλήματος προς όφελος του κυπριακού λαού.
Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι θα προβούν σε ενέργειες ώστε να παραχωρηθούν οι οποιεσδήποτε πληροφορίες υπάρχουν σε αρχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, και επίσης ότι θα προβούν σε άλλες ενέργειες εντός του Βρετανικού Κοινοβουλίου για στήριξη των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Φεβρουαρίου
Eurostat: στο 46,6% του ΑΕΠ της ΕΕ στο 40% του ΑΕΠ της Κύπρου οι συνολικές κρατικές δαπάνες το 2019
11:13
Μισέλ προς Στόλντερμπεργκ: Σημαντικός ο ρόλος του ΝΑΤΟ για αποκατάσταση των δεσμών ΕΕ -ΗΠΑ
10:46
Μ.Υ: Βροχές, τοπικές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται από τη Δευτέρα
10:32
Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει το 50% του πληθυσμού
10:22
ΗΠΑ-Σ. Αραβία: Σε θετικό κλίμα η πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν με τον βασιλιά Σαλμάν
10:06
Λεμεσός:Απόπειρα απαγωγής τεσσάρων παιδιών διερευνά η αστυνομία
09:55
Β.Σιλβέστρος: Μεγάλες συρροές κρουσμάτων τόσο στη Λεμεσό, όσο και στη Λευκωσία
09:35
Υπουργός Υγείας:Η κατάσταση όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου είναι οριακή
09:25
Καλαθόσφαιρα: Ο Κεραυνός επιβλήθηκε στο ντέρμπι κορυφής
09:16
ΦΟΥΤΣΑΛ: Η Ομόνοια επικράτησε στο ντέρμπι "αιωνίων"
09:14
Με το ΑΕΛ-ΑΕΚ κάνει πρεμιέρα η 2η φάση του πρωταθλήματος Cyta
09:08
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ: Τα εισιτήρια για τους "16" - Παραμένει στην 15η θέση της ΟΥΕΦΑ η Κύπρος
09:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand