Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες υποχρεώσεις της στο θέμα των αγνοουμένων

Το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της απέναντι στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας σε αντιπροσωπεία της διακομματικής ομάδας για την Κύπρο στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τους Βρετανούς βουλευτές για τα σοβαρά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες για επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων.
Ο κ. Φωτίου υπογράμμισε την ανάγκη αποκατάστασης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των αγνοουμένων όσο και των οικογενειών τους, τα οποία παραβιάζονται κατάφωρα από την Τουρκία εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.
Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο και τις ευθύνες που έχει η Τουρκία, τόσο στη δημιουργία όσο και στη μη επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι, επιτέλους η χώρα αυτή θα πρέπει να συνεργαστεί ουσιαστικά και με ειλικρίνεια.
Επεσήμανε ακόμη ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς η Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες και υποχρεώσεις της απέναντι στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των αγνοουμένων, όπως και στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και άλλων Διεθνών Οργανισμών.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, έχει πολιτική, ηθική και νομική υποχρέωση να παράσχει όλες τις πληροφορίες που κατέχει για την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από τα αρχεία που διατηρεί και ειδικά για τους μαζικούς τάφους που δημιουργήθηκαν από τα πεδία των μαχών από τις περισυλλογές των νεκρών, καθώς και για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους πρωτογενείς χώρους ταφής.
Όπως είπε ο κ. Φωτίου στους συνομιλητές του, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και οι περισσότεροι συγγενείς ολοκληρώνουν τον κύκλο της ζωής τους όπως επίσης και οι μάρτυρες και επείγει η επίλυση του ζητήματος χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο οι οικογένειες των αγνοουμένων να αναμένουν τόσες δεκαετίες να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων και ζήτησε από τους Βρετανούς βουλευτές να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε η κατοχική δύναμη να συνεργαστεί ουσιαστικά και να παράσχει επιτέλους όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που αφορούν την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το θέμα που αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, ειδικά αυτές που αφορούν στην άσκηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων.
Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι η πλήρης αποκατάσταση και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, μιας λύσης που να επανενώνει τη χώρα και να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό.

Από πλευράς τους οι Βρετανοί βουλευτές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την ενημέρωση της οποίας έτυχαν και διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και να παράσχουν στήριξη για επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που ταλανίζουν χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο, καθώς επίσης και για τη λύση του πολιτικού προβλήματος προς όφελος του κυπριακού λαού.
Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι θα προβούν σε ενέργειες ώστε να παραχωρηθούν οι οποιεσδήποτε πληροφορίες υπάρχουν σε αρχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, και επίσης ότι θα προβούν σε άλλες ενέργειες εντός του Βρετανικού Κοινοβουλίου για στήριξη των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:25

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.