Και Κυπριακό στις συνομιλίες Γκουτέρες στην Τουρκία

Σημαντική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Τουρκία, εκφράζοντας τη θέση ότι αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο και της επιθυμίας του ΓΓ του ΟΗΕ να έχει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και στα άλλα θέματα που απασχολούν τα Ηνωμένα `Εθνη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως σίγουρα το Κυπριακό θα είναι ένα από τα δύο θέματα που θα κυριαρχήσουν των συζητήσεων του ΓΓ του ΟΗΕ στην `Αγκυρα, σημειώνοντας πως η κυπριακή Κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και τον ίδιο τον ΓΓ. "Ευελπιστούμε ότι από τις εκεί επαφές του (στην Τουρκία) θα υπάρξουν τέτοιου είδους αποτελέσματα που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια της διαδικασίας", ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Κληθείς να πει αν πιστεύει πως η Τουρκία θα είναι πιο ευέλικτη στις θέσεις της μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου στη χώρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "υπάρχουν εκτιμήσεις (που λένε) να μην αναμένεται από πλευράς Τουρκίας η όποια κίνηση πριν το δημοψήφισμα σε σχέση με τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα" και "υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων, όπως μεταφέρονται μέσα και από τις επαφές του (Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ) κ. `Ειντε, ότι το δημοψήφισμα δεν επηρεάζει καθόλου τις εξελίξεις στο Κυπριακό".

"Αντιλαμβάνεστε ότι η σοβαρότητα με την οποία απαιτείται να προσεγγίζουμε τις συνομιλίες δεν μας επιτρέπει – και αυτό κάνουμε – να στηριζόμαστε σε εκτιμήσεις. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα πραγματικά δεδομένα και όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", είπε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ενώ ο κ. Ακιντζί δήλωσε το αντίθετο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "εκείνο που έγινε χθες είναι ότι ο κ. Ακιντζί έθεσε επιτακτικά το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να το συζητήσει. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμώ, που έγινε και η αναφορά του κ. Ακιντζί χθες ότι η συνάντηση δεν ήταν καλή".

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι "σημαντική η επίσκεψη του ΓΓ στην Τουρκία. Θεωρούμε ότι είναι μέσα στο πλαίσιο και της επιθυμίας του να έχει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και όχι μόνο, αλλά και στα θέματα εκείνα που απασχολούν τα Ηνωμένα Έθνη", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "σίγουρα το Κυπριακό θα είναι ένα από τα δύο θέματα που θα κυριαρχήσουν των συζητήσεων. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, με τον ίδιο τον ΓΓ, υπήρξε συνάντηση την προηγούμενη βδομάδα σε επίπεδο Μόνιμου Αντιπροσώπου και ευελπιστούμε ότι από τις εκεί επαφές του θα υπάρξουν τέτοιου είδους αποτελέσματα που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια της διαδικασίας", ανέφερε.

Για τη Διάσκεψη για την Κύπρο σημείωσε πως "εκείνο που μπορούμε αυτή τη στιγμή μετά βεβαιότητας να πούμε είναι είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου".

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακκιντζί είπε ότι η διάσκεψη θα γίνει εντός της βδομάδας που ξεκινά στις 13 Μαρτίου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη ημερομηνία. Ενδεχομένως να είναι τη βδομάδα που ξεκινά στις 13. Το σίγουρο αυτή τη στιγμή, για να είμαστε ακριβείς, είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου", σημείωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Νίκη για το ΑΠΟΕΛ
20:43
Νικη και στη Λεμεσό για τον Κεραυνό
20:39
Ανακοινώθηκαν 283 νέα περιστατικά COVID-19 την Κυριακή, στο 0,63% το ποσοστό θετικότητας
20:18
Νίκη και κορυφή για την Ομόνοια
18:52
Υπ.Υγείας:12 αλυσίδες κρουσμάτων- Οι πέντε εντοπίστηκαν σε σχολικές μονάδες
18:42
Προεδρικό:Το ΑΚΕΛ δεν αποφεύγει τον δρόμο του λαϊκισμού σε σχέση με την πανδημία
18:16
Ελλάδα-Κορονοϊός:1.269 κρούσματα, 391 διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι
17:47
Yπουργείο Παιδείας: Θα απαιτείται αρνητικό rapid test από μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης
17:23
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πάφου
16:55
Γαλλία-Γερμανία: Το Παρίσι ζητεί συνομιλίες μετά την γερμανική επιβολή διασυνοριακών περιορισμών
16:49
Ισραήλ: Εμβολιάζει παλαιστίνιους που απασχολούνται εκεί ή σε κατεχόμενη Δυτική Όχθη
16:34
Στο +11 η πρωτοπόρος Apollon Ladies
16:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand