Έρευνα:Μικρή μείωση στη μετανάστευση παρά το Brexit

Περιορισμένη θα είναι η έκταση της μείωσης του αριθμού των νέων μεταναστών προς τη Βρετανία μετά από το Brexit, σύμφωνα με έρευνα της νέας δεξαμενής σκέψης Global Future.

Βασικός παράγοντας που έκλινε την πλάστιγγα υπέρ του Brexit στο περσινό δημοψήφισμα ήταν η προοπτική ελέγχων στη μετανάστευση από την ΕΕ. Δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης είναι ο συνολικός καθαρός αριθμός των μεταναστών προς τη Βρετανία να πέσει σε λιγότερο από 100.000 το χρόνο.

Ωστόσο, η έρευνα συμπεραίνει ότι ο καθαρός αριθμός των μεταναστών προς τη χώρα θα πέσει από τις 335.000 το χρόνο, όπως έδειξαν τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, σε 285.000 – δηλαδή θα καταγραφεί μια μείωση που δε θα υπερβαίνει το 15%.

Πρόκειται για μία από τις λίγες μέχρι στιγμής έρευνες που έχουν εξετάσει τις προοπτικές αλλαγών στη μετανάστευση οι οποίες θα προκληθούν από το συνδυασμό των αναγκών της αγοράς εργασίας και των ελέγχων στα σύνορα.

Η Global Future επισημαίνει ότι οι μελλοντικές διμερείς συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου με χώρες εκτός ΕΕ είναι πολύ πιθανό να περιορίσουν ακόμα περισσότερο την έκταση της μείωσης στον αριθμό μεταναστών.

Ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει γνώση κάποιας διμερούς συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου που δεν περιλαμβάνει και κάποια ρύθμιση για ελεύθερη εκατέρωθεν μετακίνηση εργαζομένων από τις δύο χώρες. Ήδη Αυστραλία και Ινδία έχουν πει ότι στο πλαίσιο της επιθυμητής νέας διμερούς σχέσης με τη Βρετανία θα επιδιώξουν και προνομιακή πρόσβαση στη βρετανική αγορά εργασίας για τους πολίτες τους.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για τους υπολογισμούς της ως προς το πόσο θα μειωθεί η μετανάστευση λόγω του Brexit. Δεν έχει επίσης δώσει λεπτομέρειες ούτε για το είδος των μεταναστευτικών ελέγχων που θα επιβληθούν για τους Ευρωπαίους πολίτες.


Η έρευνα λαμβάνει ως βάση εργασίας το δεδομένο ότι η μεγαλύτερη δυνατή άμεση μείωση στον καθαρό αριθμό των μεταναστών που έρχονται στη Βρετανία μετά από το Brexit είναι 182.700 άτομα, όσος δηλαδή ήταν ο καθαρός αριθμός των Ευρωπαίων που ήρθαν στη χώρα το 12μηνο έως τον Ιούνιο του 2016.

Εκτιμά στη συνέχεια ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων φοιτητών δε θα μεταβληθεί δραματικά, καθώς και ότι θα διατηρηθεί σταθερός γύρω στις 25.000 ο αριθμός των Ευρωπαίων που έρχονται κάθε χρόνο στη Βρετανία για λόγους οικογενειακούς, επειδή παντρεύονται Βρετανούς πολίτες κτλ.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η έκθεση εκτιμά αρχικά ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να μειωθεί από 204.000 σε 125.000, κατά βάση σε θέσεις ανειδίκευτης εργασίας όπου απασχολείται το 56% των Ευρωπαίων μεταναστών που εργάζονται (το 22% απασχολείται σε θέσεις καταρτισμένων επαγγελματιών και το υπόλοιπο 22% σε θέσεις ειδίκευσης).

Ωστόσο, με βάση τα αιτήματα εργοδοτών για διατήρηση περίπου 80.000 εποχικών εργαζομένων, το 90% των οποίων προέρχεται από την ΕΕ, η έκθεση υπολογίζει ότι η μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων μεταναστών θα είναι τελικά ακόμα πιο μικρή. Αδύνατη θεωρεί η έκθεση τον πλήρη αποκλεισμό Ευρωπαίων από τομείς όπως ο κατασκευαστικός, η φιλοξενία και οι μεταφορές.

Προβλέπεται επίσης μείωση του αριθμού των Ευρωπαίων που θα φεύγουν από τη Βρετανία προς την ΕΕ λόγω φόβου ότι δε θα μπορούν στο μέλλον να αλλάξουν γνώμη και να επιστρέψουν.

Οι επικριτές της έκθεσης λένε ότι βασίζεται σε πολλές εικασίες και ότι δε λαμβάνει υπόψη την επιθυμία των Βρετανών πολιτών για έλεγχο των συνόρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι το τέλος Μαρτίου με εξαιρέσεις
16:22
Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί
15:37
Το θεμέλιο λίθο για τον τρίτο αντιδραστήρα Άκκουγιου θέτουν Ερντογάν- Πούτιν στις 10 Μαρτίου
15:20
Μεταφορά σε μεγαλύτερο νοσοκομείο για τον Πρίγκιπα Φίλιππο
15:10
Μεγάλη βουτιά κατά €2,29 δισ. ή 85,4%, στα έσοδα από τουρισμό το 2020
14:45
Ευρωβαρόμετρο: Η κοινωνική Ευρώπη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα
14:39
Ελλάδα: Κυρ. Μητσοτάκης: «Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή»
14:36
Πρόεδρος Δ.Σ ΡΙΚ: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής της κυπριακής συμμετοχής στη Γιουροβίζιον, ανεκτή κάθε κρίτικη, προωθούμε την παράδοση και ντόπιους καλλιτέχνες
14:25
Σε ισχύ από σήμερα η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις
14:08
Απάντηση Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο ΔΗΚΟ
13:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand