Αιγαίο:Η Τουρκία ανήγγειλε ωκεανογραφικές έρευνες

Ενώ συνεχίστηκαν και χθες, Πέμπτη, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, η Άγκυρα προχώρησε και στην αναγγελία διεξαγωγής ερευνών στην περιοχή χωρίς, όπως έγινε γνωστό στην Αθήνα, να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές και να ζητήσει, ως είθισται, άδεια για τις έρευνες.Συγκεκριμένα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) εξέδωσε την Navtex 181/17 για την διεξαγωγή υδρογραφικών και ωκεανογραφικών ερευνών από το ωκεανογραφικό TCG CESME.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έσπευσε να ακυρώσει την αναγγελία, και με οδηγία προς ναυτιλλομένους που κινούνται στην περιοχή τους ζητεί να αγνοήσουν την  τουρκική Navtex, δεδομένου ότι αρμόδια για την έκδοση σχετικών οδηγιών στην συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου που προσδιόρισε η Άγκυρα, είναι η ελληνική υδρογραφική υπηρεσία.

Εν τω μεταξύ χθες, Πέμπτη, δύο τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 4 φορές τον εθνικό εναέριο χώρος της Ελλάδας με πτήσεις στο
Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο. Γνωστοποιήθηκε ότι πετούσαν σε σχηματισμό, και παραβίασαν μία φορά και τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, ενώ δεν σημειώθηκαν εμπλοκές. Αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εκδηλώνεται κυρίως με τέτοιες ενέργειες, πυροδοτήθηκε σχεδόν αμέσως μετά την δικαστική απόφαση στην Αθήνα στις 26 Ιανουαρίου για μη έκδοση 8 Τούρκων αξιωματικών που μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου κατέφυγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν πολιτικό άσυλο με την δικαιολογία ότι εάν εκδοθούν στις τουρκικές αρχές, δεν θα τύχουν καλής μεταχείρισης και δεν θα δικαστούν δίκαια.

Η Άγκυρα κατέστη σαφές εξ αρχής ότι θεωρεί την απόφαση του ελληνικού Ανωτάτου Δικαστηρίου «εχθρική ενέργεια», και υπαινίσσεται ότι η απόφαση μη έκδοσης των 8 ήταν πολιτική. Η Αθήνα, με ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, απάντησε ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Πριν τρεις μέρες, ο σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν παραδέχτηκε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο σαφώς και συνδέονται με την απόφαση μη έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Εκπρόσωπος: Ο ΓΓ απέστειλε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άτυπη διάσκεψη
08:07
Σε ισχύ από σήμερα νέες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας
07:51
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές που δεν θα κάνουν ράπιτ τεστ
07:48
Σχεδόν διπλάσιες οι καταγγελίες στη Λεμεσό για παραβίαση μέτρων το τελευταίο 24ωρο
07:30
28 Φεβρουαρίου
Νίκη για το ΑΠΟΕΛ
20:43
Νικη και στη Λεμεσό για τον Κεραυνό
20:39
Ανακοινώθηκαν 283 νέα περιστατικά COVID-19 την Κυριακή, στο 0,63% το ποσοστό θετικότητας
20:18
Νίκη και κορυφή για την Ομόνοια
18:52
Υπ.Υγείας:12 αλυσίδες κρουσμάτων- Οι πέντε εντοπίστηκαν σε σχολικές μονάδες
18:42
Προεδρικό:Το ΑΚΕΛ δεν αποφεύγει τον δρόμο του λαϊκισμού σε σχέση με την πανδημία
18:16
Ελλάδα-Κορονοϊός:1.269 κρούσματα, 391 διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι
17:47
Yπουργείο Παιδείας: Θα απαιτείται αρνητικό rapid test από μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης
17:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand