ΥΠΟΙΚ: Αποζημιώνονται σχεδόν όλα τα μέλη ταμείων προνοίας

Σχεδόν όλα τα μέλη ταμείων προνοίας που κουρεύτηκαν το 2013 θα αποζημιωθούν κατά 75%, όπως ήταν και η αρχική δέσμευση της Κυβέρνησης, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας σήμερα σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.


Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε πως σε συνέχεια της πρώτης απόφασης που λήφθηκε το 2013 με αναπλήρωση με δαπάνη €300 εκατομμυρίων και της απόφασης του περασμένου Ιουλίου για επιπρόσθετη αναπλήρωση μέχρι το 75%, το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε ζητήματα που έχουν προκύψει αλλά και αιτήματα που έχουν κατατεθεί, αποφάσισε τρία πράγματα.

Όπως σημείωσε το πρώτο αφορά τη διαφοροποίηση της ρύθμισης όσον αφορά τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που έχουν λάβει τα επηρεαζόμενα μέλη ταμείων προνοίας ούτως ώστε αντί της μεταβίβασης τους στο κράτος ως προϋπόθεση για την αναπλήρωση της απώλειας να υπολογίζεται απλώς η αξία αυτών των μετοχών στη βάση της χρηματιστηριακής τιμής του περασμένου Ιούλη, της ημερομηνίας δηλαδή που ανακοινώθηκε αυτό το σχέδιο. Έτσι, εξήγησε, με αυτή τη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κρατήσουν τις μετοχές τους και απλοποιείται αισθητά η διαδικασία.

Το δεύτερο, όπως δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης, είναι η τιμαριθμοποίηση αυτής της αναπλήρωσης. Δηλαδή, όπως εξήγησε, αν κάποιος είναι ακόμα σε νεαρή ηλικία και θα αφυπηρετήσει μετά από 20 χρόνια, η αναπλήρωση που θα λάβει τώρα δεν θα είναι με βάση τις σημερινές αξίες αλλά θα προσαρμοστεί και θα τιμαριθμοποιηθεί για να λάβει υπόψη τη διαχρονική άνοδο ουσιαστικά των τιμών του πληθωρισμού, τη μείωση της αξίας του χρήματος όπως αυτή προκύπτει λόγω πληθωρισμού . «Είναι μια ρύθμιση που θα ωφελήσει με τρόπο ουσιαστικό τα επηρεαζόμενα μέλη» υπέδειξε.

Η τρίτη απόφαση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, αφορά τον καθορισμό του ποσού των €75.000 ως επιπρόσθετη αναπλήρωση γι’ αυτούς που έχουν αποχωρήσει από το 2013 μέχρι το 2017. «Κατά κάποιο τρόπο εισακούγοντας τη θέση ότι κάποιοι εξ αυτών έχουν ή είχαν αποχωρήσει θεωρώντας ότι θα λάμβαναν το πλήρες ποσοστό του 75%» σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι παράλληλα καθορίζονται ως ανώτατο όριο οι €250.000. Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, αυτοί που έχουν αποχωρήσει, κατά κύριο λόγο τραπεζικοί υπάλληλοι, οι οποίοι υπερβαίνουν το όριο των €100.000 θα ικανοποιηθούν.

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ωστόσο ότι από την απόφαση εξαιρούνται οι εν ενεργεία υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου. «Θεωρούμε πως δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αναπλήρωση με δημόσιο χρήμα της σύνταξης που δικαιούνται ή θα δικαιούνται εν ενεργεία υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου από τη στιγμή που η απομείωση των καταθέσεων τους έγινε για να στηριχτεί η ίδια η Τράπεζα Κύπρου» τόνισε.

Πρόσθεσε όμως ότι αυτό το ζήτημα, που αφορά δηλαδή τους εν ενεργεία υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου, έχει συζητηθεί με την τράπεζα και μάλιστα εκτενώς και ο ίδιος αντιλαμβάνεται και έχει επισήμως ενημερωθεί ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει και να εφαρμόσει ένα πανομοιότυπο σχέδιο αναπλήρωσης της απώλειας για τους δικούς της υπαλλήλους, στα πλαίσια ενός διαλόγου που αφορά και ευρύτερα εργασιακά ζητήματα, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συνοψίζοντας, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως με αυτή την απόφαση από το σύνολο των 60 χιλιάδων επηρεαζομένων μελών ταμείων προνοίας, που είχαν επηρεαστεί από το κούρεμα, σχεδόν όλοι αποζημιώνονται, αναπληρώνεται η απώλεια τους σε ποσοστό 75% με εξαίρεση ένα πολύ περιορισμένο αριθμό των 200-300 ατόμων οι οποίοι, όπως είπε, είναι ανώτατα στελέχη της τράπεζας και οι οποίοι έχουν ήδη διασφαλίσει ταμείο προνοίας μεγαλύτερο από €250.000.

Επανέλαβε ότι όλοι οι υπόλοιποι, και τραπεζικοί υπάλληλοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, σχεδόν στο σύνολο με εξαίρεση αυτό τον πολύ περιορισμένο αριθμό, αποζημιώνονται όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση σε ποσοστό 75%.

Ερωτηθείς σε σχέση με το επιπρόσθετο κόστος των σημερινών αποφάσεων ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει προφανώς μια αυξημένη δαπάνη €45 εκατομμυρίων που θα καλύψει όσους έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους, όμως από την άλλη υπάρχει μια εξοικονόμηση λόγω της αφαίρεσης της αξίας της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου.

Εξήγησε ως εκ τούτου πως συνυπολογίζοντας τα δύο, το κόστος αυξάνεται κατά €20 περίπου εκατομμύρια σε σχέση με το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί και εφαρμοστεί τον περασμένο Ιούλιο.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:56

Τελευταιες Ειδησεις

25 Μαΐου
Ελληνική Τράπεζα: Λυπηρή και απογοητευτική η απόφαση της ΕΤΥΚ να προχωρήσει σε απεργιακά μέτρα
13:16
Λευκωσία: Καταγγελία-σοκ για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση μαθήτριας σε ώρα λειτουργίας του σχολείου (ΒΙΝΤΕΟ)
13:11
Σε έλλειψη «ενότητας» στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρεται ο Ζελένσκι στο Νταβός
12:39
Υπό εξέταση η αναστολή της υποχρέωσης χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους
12:32
Στον 5ο τελικό θα κριθεί ο τίτλος
12:00
Επιδόθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ η έκθεση της Σου Γκρέι για το partygate
11:52
Θελεί να μιλήσει επευθείας μόνο με τον Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών, ξεκαθαρίζει ο Ζελένσκι
11:41
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για την υγεία της Υπουργού Εργασίας - Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)
11:26
Ακόμα μια υπόθεση πολιτογράφησης ενώπιον της ΝΥ, θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή, λέει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας
11:20
Νέες προκλητικές ενέργειες ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την Τουρκία
11:15
Υπό κράτηση δύο άτομα για τις απαλλαγές από την Ε.Φ. έναντι χρηματικής αμοιβής
11:04
Βρετανικό Υπ. Άμυνας: Στις αποθήκες μένουν σημαντικές ποσότητες ουκρανικών σιτηρών λόγω του ρωσικού ναυτικού αποκλεισμού
10:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand