Έλεγχος στο Τ. Φορολογίας για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα

Συνεχίζεται ο έλεγχος που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία για τον χειρισμό από πλευράς του Τμήματος Φορολογίας πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ο κ. Μιχαηλίδης ο οποίος μιλούσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για το θέμα σήμερα, είχε αρχικά ενημερώσει τους Βουλευτές ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αποσταλεί ο εμπιστευτικός πίνακας για τις ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων 157 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από το 2008 μέχρι και το 2016, στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Ωστόσο, μετά από ερωτήματα και τοποθετήσεις Βουλευτών διαφάνηκε ότι οι ίδιοι επιθυμούν να έχουν το τελικό αποτέλεσμα των ερευνών του, για το οποίο θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Μετά από παράκληση της Επιτροπής σας, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, στελέχη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έμπαιναν στο σύστημα του Τμήματος Φορολογίας για τη συλλογή στοιχείων και την ετοιμασία ενός καταλόγου, ο οποίος περιλαμβάνει την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος όλων των ατόμων που ζητήθηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Πρόκειται, όπως διευκρίνισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τους Βουλευτές και Αρχηγούς Κομμάτων από το 2008 μέχρι και το 2016.

Με μια πρόχειρη εξέταση στην οποία προέβηκε ο ίδιος, όπως ανέφερε, φαίνεται ότι υπήρξε μια συνεχής μείωση του αριθμού των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων οι οποίοι είχαν καθυστέρηση στην συμμόρφωση για υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

«Δεν νομίζω να αλλάξει δραστικά αυτή η εικόνα», είπε.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξήγησε επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις, ότι ο έλεγχος στον οποίο ήδη προβαίνει είναι πιο ενδελεχής. Θέλουμε να δούμε πως έχει χειριστεί τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα το Τμήμα Φορολογίας, είπε.  Το Τμήμα Φορολογίας πρέπει να παραδώσει τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί ως τις 11 Δεκεμβρίου, πρόσθεσε.

Νέα αναφορά σε τρόπο διοίκησης Ελεγκτικής Υπηρεσίας από Χρ. Γιωρκάτζη
---------

Απαντώντας σε ερώτηση για έλεγχο που έγινε παλαιότερα ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι επίσημα δεν έγινε κάποιος έλεγχος. Όπως ενημερώθηκα  η κ. Γιωρκάτζη σε κάποιες αναφορές της στη Βουλή έλεγε ότι υπάρχουν και Βουλευτές που δεν έχουν υποβάλει αλλά δεν είχε ελεγχθεί ποτέ δομημένα αυτό το πράγμα, σημείωσε.

Αυτό που μπορώ να σας πω, συνέχισε ο Γενικός Ελεγκτής, επειδή δεν θέλω να αποτελώ μέρος μιας λογικής συγκάλυψης, τουλάχιστον εγώ, γνωρίζω μια περίπτωση στην οποία οι συνάδελφοι είχαν εντοπίσει για άτομο που είναι πολιτικά εκτεθειμένο ότι υπήρχε καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών του δηλώσεων και το είχαν ετοιμάσει να περιληφθεί σε επιστολή προς το Φόρο Εισοδήματος τότε και δεν επιτράπηκε από την κ. Γιωρκάτζη. «Με οδηγίες της κ. Γιωρκάτζη αφαιρέθηκε από την επιστολή προς το Τμήμα Φορολογίας η αναφορά στο συγκεκριμένο πρόσωπο», πρόσθεσε. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι ήταν τότε Βουλευτής.

Είναι σημαντικό γιατί η κ. Γιωρκάτζη έδειξε και θιγμένη όταν ανέφερα ότι η Υπηρεσία δεν λειτουργούσε πάντοτε όπως έπρεπε, πρόσθεσε ο ίδιος.

Β. Έφορος Φορολογίας: Η πρόσβαση σε στοιχεία είναι ανάλογα με τα καθήκοντα
-----------

Τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής ο Βοηθός Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τις υποδείξεις του Global Forum η πρόσβαση στα στοιχεία λειτουργών γίνεται ανάλογα με τα καθήκοντα. Αν χρειαστεί κάποιος για σκοπούς καθηκόντων του να μάθει στοιχεία, αυτό μπορεί να γίνει, εξήγησε. Το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να κάνει είναι να επιβάλει φορολογίες και να διευθετήσει ενστάσεις, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των μεγάλων φορολογούμενων, διευκρίνισε ότι το  2014 μετά από εισήγηση της Τρόικας δημιουργήθηκε το γραφείο των μεγάλων φορολογουμένων, που αφορά 270 εταιρείες οι οποίες και πληρώνουν το 40% των εσόδων του τμήματος. Πρόσβαση έχουν οι 15 λειτουργοί που εργάζονται στο συγκεκριμένο γραφείο, εξήγησε. Σήμερα, ανέφερε, στο Γραφείο εντάσσονται γύρω στις 680 εταιρείες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι θυγατρικές των αρχικών εταιρειών.

Εξέφρασε την άποψη δεν πρέπει να ασχολείσαι μόνο με εκείνους που σου δίνουν έσοδα, αλλά πρέπει να βλέπεις και αριθμό προσωπικού και άλλα κριτήρια για να διενεργείς ελέγχους.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή προστίμων για καθυστερήσεις, κάλεσε τους Βουλευτές να μην ανησυχούν για τα πρόστιμα, εξηγώντας ότι αυτά «μπαίνουν από το σύστημα».

Ο κ. Μαρκίδης κλήθηκε να απαντήσει και για το θέμα του διορισμού υπαλλήλου στο Γραφείο Μεγάλων Φορολογούμενων ως προϊστάμενη την στιγμή που εναντίον της οποίας διεξάγεται έρευνα, το οποίο αποτέλεσε θέμα ερώτησης του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη και έλαβε απάντησε μετά από επτά μήνες από τον ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών ότι η Διεύθυνση του Τμήματος Φορολογίας έκρινε ότι οι εμπειρίες και οι γνώσεις της ήταν επαρκείς για να αναλάβει τα καθήκοντα». Ανέφερε ότι η εν λόγω προϊστάμενη διορίστηκε από τον Έφορο Φορολογίας. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα και ζητήθηκε να δοθεί γραπτώς η απάντηση του Εφόρου στην Επιτροπή.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:56

Τελευταιες Ειδησεις

27 Μαΐου
Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα ασφάλειας, δήλωσε η ΓΓ του ΚΣ ΟΑΣΕ
15:20
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών η ηθοποιός Λέτα Πασχούλα
15:10
Σειρά μέτρων στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ
14:47
Εκτός ελέγχου φωτιά στα κατεχόμενα Πάναγρα, οδεύει προς το δάσος
14:41
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς
14:35
ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να αναχαιτισθεί, αν δράσουμε τώρα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
14:25
Υπουργικό Συμβούλιο: Τέρμα οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εξαιρουμένων χώρων υψηλής επικινδυνότητας
14:18
Έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας – Ενας τραυματίας
14:00
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τα ΜΟΕ και τις νέες τουρκικές προκλήσεις ζητούν οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών
13:50
Σιζόπουλος: ​Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υποβαθμίζουν το κυπριακό σε δικοινοτικό πρόβλημα και απενοχοποιούν την Τουρκία
13:44
Συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις ΗΠΑ θα έχει ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης
13:36
Αρχίζουν επιθεωρήσεις παγκύπρια για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και παραβίαση των όρων εργοδότησης
13:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand