ΕΕ προειδοποεί για κλιμάκωση έντασης μετά την ανακοίνωση Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, αποκάλυψε ότι η ίδια και οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών της ΕΕ είχαν προειδοποιήσει ως προς την έντονη αντίθεσή τους, τον Αμερικανό ομόλογό τους Ρεξ Τίλλερσον για την απόφαση Τραμπ να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στη συνάντηση που είχαν μαζί του την περασμένη Τρίτη. Σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία της ΕΕ για την απόφαση Τραμπ, η οποία όπως είπε η ίδια ενδέχεται να οδηγήσει σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από τη σημερινή για τη Μέση Ανατολή.

"Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, έχει μια πολύ ανησυχητική δυναμική επίπτωση. Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη συνάφεια και η ανακοίνωση έχει τη δυναμική να μας στείλει πίσω, σε ακόμα πιο σκοτεινές εποχές από αυτές που ήδη ζούμε", είπε ο Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Η ΕΕ έχει μια ξεκάθαρη και ενομένη θέση, θεωρούμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση για την διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης βασίζεται στα δύο κράτη, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο, του κράτους του Ισραλή και του κράτους της Παλαιστίνης", τόνισε.

"Η ΕΕ και τα κράτη μέη της θα συνεχίσουν να σέβονται τη διεθνή συναίνεση στο θέμα της Ιερουσαλήμ, ώσπου το τελικό καθεστώς της Ιερής Πόλης επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε ότι αυτή η δύσκολη στιγμή καθιστά αναγκαία μια ακόμα πιο μεγάλη δέσμευση για την ειρήνη", επεσήμανε.

"Η πλέον επείγουσα δράση αυτή τη στιγμή είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης επί του εδάφους", είπε, καλώντας τον Τραμπ να αναλογιστεί τις εξελίξεις και προειδοποιώντας ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί τώρα είναι να υπάρξει κλιμάκωση. "Ότι συμβαίνει στην Ιερουσαλήμ επηρεάζει όλη την περιοχή και όλο τον κόσμο".

Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα συναντηθεί αύριο με τον Υπουργό Εξωτερικών Σαφάντι της Ιορδανίας, ενώ μίλησε ήδη με τον Μ.Αμπάς χθες τηλεφωνικά και υποσχέθηκε να βοηθήσει περεταίρω στην επίλυση της κρίσης και να διευκολύνει τον απευθείας διάλογο σε ένα διευρυμένο φόρουμ, με συμμετέχοντες όπως η Αίγυπρος και η Νορβηγία.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:55

Τελευταιες Ειδησεις

24 Μαΐου
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα.
17:45
Ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντλήσει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των αγροτών
17:20
Διαβεβαιώσεις Κ. Στιούαρτ σε Α. Νεοφύτου. Αμετάβλητη η θέση των Η.Ε. για επιστροφή της Αμμοχώστου
16:54
Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης είναι ύπουλος και άνανδρος». Το πεπρωμένο της Κύπρου είναι η «τουρκοκρατία»
16:35
Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων. Επί τάπητος καταρτισμός πλάνου αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων. (Βίντεο)
16:13
Αιφνίδιοι έλεγχοι της ΕΠΑ στα γραφεία του συνδέσμου Τυροκόμων και σε επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών/τυροκομικών προϊόντων
15:58
Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ
15:36
Ν. Δένδιας: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Άγκυρας. Διάλογος με ύβρεις και υπερπτήσεις δεν γίνεται
15:18
Στόχος οι αφίξεις τουριστών για φέτος να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια, λέει ο Σάββας Περδίος
14:57
Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία για τις ενέργειες του ψευδοκράτους στο Βαρώσι
14:48
Ανησυχία για τη γήρανση του πληθυσμού εκφράζουν μέλη της Ad Hoc Επιτροπής για Μελέτη του Δημογραφικού
14:42
Ο Ζελένσκι στις εκατό προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022 του περιοδικού Time
14:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand