ΕΕ προειδοποεί για κλιμάκωση έντασης μετά την ανακοίνωση Τραμπ για Ιερουσαλήμ

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, αποκάλυψε ότι η ίδια και οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών της ΕΕ είχαν προειδοποιήσει ως προς την έντονη αντίθεσή τους, τον Αμερικανό ομόλογό τους Ρεξ Τίλλερσον για την απόφαση Τραμπ να ανακοινώσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στη συνάντηση που είχαν μαζί του την περασμένη Τρίτη. Σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία της ΕΕ για την απόφαση Τραμπ, η οποία όπως είπε η ίδια ενδέχεται να οδηγήσει σε μια κατάσταση πολύ χειρότερη από τη σημερινή για τη Μέση Ανατολή.

"Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, έχει μια πολύ ανησυχητική δυναμική επίπτωση. Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη συνάφεια και η ανακοίνωση έχει τη δυναμική να μας στείλει πίσω, σε ακόμα πιο σκοτεινές εποχές από αυτές που ήδη ζούμε", είπε ο Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Η ΕΕ έχει μια ξεκάθαρη και ενομένη θέση, θεωρούμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση για την διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστίνης βασίζεται στα δύο κράτη, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο, του κράτους του Ισραλή και του κράτους της Παλαιστίνης", τόνισε.

"Η ΕΕ και τα κράτη μέη της θα συνεχίσουν να σέβονται τη διεθνή συναίνεση στο θέμα της Ιερουσαλήμ, ώσπου το τελικό καθεστώς της Ιερής Πόλης επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε ότι αυτή η δύσκολη στιγμή καθιστά αναγκαία μια ακόμα πιο μεγάλη δέσμευση για την ειρήνη", επεσήμανε.

"Η πλέον επείγουσα δράση αυτή τη στιγμή είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης επί του εδάφους", είπε, καλώντας τον Τραμπ να αναλογιστεί τις εξελίξεις και προειδοποιώντας ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί τώρα είναι να υπάρξει κλιμάκωση. "Ότι συμβαίνει στην Ιερουσαλήμ επηρεάζει όλη την περιοχή και όλο τον κόσμο".

Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα συναντηθεί αύριο με τον Υπουργό Εξωτερικών Σαφάντι της Ιορδανίας, ενώ μίλησε ήδη με τον Μ.Αμπάς χθες τηλεφωνικά και υποσχέθηκε να βοηθήσει περεταίρω στην επίλυση της κρίσης και να διευκολύνει τον απευθείας διάλογο σε ένα διευρυμένο φόρουμ, με συμμετέχοντες όπως η Αίγυπρος και η Νορβηγία.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:55

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
«Υπέκυψαν» στους Ταλιμπάν οι τηλεπαρουσιάστριες- Εμφανίστηκαν με καλυμμένα πρόσωπα (φώτο)
19:17
Στόχος του Παρισιού είναι «να μην υπάρξει ρωσική νίκη», λέει ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
18:48
Αλ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο-Στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού
18:24
Ουκρανία: Ρωσικό σφυροκόπημα σε κέντρα διοίκησης, στρατό και αποθήκες πυρομαχικών
18:02
Eλλάδα: Αύριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων
17:42
Η κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
17:19
Ουκρανία: Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος για άλλους 3 μήνες
16:56
Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης
16:37
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρίσκεται δίπλα στα χωριά της ορεινής Λάρνακας, ανέφερε η Α. Δημητρίου
16:12
Ευλογιά των πιθήκων: Ένα παιδί μεταξύ των 20 κρουσμάτων στη Βρετανία – Νοσηλεύεται στην εντατική
15:39
Πολωνός πρόεδρος: Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της
15:17
Ν. Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την Αν. Μεσόγειο
14:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand