Θετικά τα δεδομένα για Ελλάδα και Κύπρο, το eurogroup θα εξετάσει τα επομενα βήματα λέει Ντάισελμπλουμ

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε Συμφωνία σε Επίπεδο Προσωπικού με την Ελλάδα και για το γεγονός ότι έπετεύχθη στην ώρα της, κάτι το οποίο αποτελεί την εξαίρεση και αποδεικνύει ότι όλοι εργάστηκαν σκληρά σε σχέση με τις δεσμεύσεις, για τη φέρουν εις πέρας", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση των 19 Υπουργών Οικονομικών του Ευρώ.

"Σήμερα θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα, τα προαπαιτούμενα και την επίσημη διαδικασία λήψης αποφάσεων, περιλαμβανομένων φυσικά των εθνικών κοινοβουλίων, τον ESM και μετά συζητήσουμε για το ύψος της δόσης, αυτό δεν θα το κάνουμε σήμερα", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να πει αν και κατά πόσο θα καταβληθεί σε μια ή παραπάνω υπό -δόσεις.

Απαντώντας σε έτερο ερώτημα του ΚΥΠΕ σε σχέση με την έκθεση για την πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε "είναι ακόμα πολύ θετικά τα δεδομένα", συμπληρώνοντας "όπως λέμε πάντα τα Κράτη πρέπει να συνεχίζουν να επιδιώκουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουν την αντοχή και την δύναμη, αλλά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας". "Γενικά είναι πολύ θετικά τα ευρήματα - θα είναι μικρή η συζήτηση για την Κύπρο", κατέληξε.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος δήλωσε τέλος ότι το μήνυμά του στον διάδοχό του είναι να προσπαθήσει να κρατήσει το eurogroup ενωμένο.

"Στη σημερινή Eurogroup, θα ενημερώσω τους Υπουργούς για τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού όσον αφορά την 3η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Αυτό συνέβη μετά από μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων", δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί,

"Υπήρξε και υπάρχει σαφής βούληση να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή ομαλά, αποτελεσματικά και εγκαίρως", είπε. "Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά και υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις πρότερες ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό", ανέφερε ο Επίτροπος.

Σημείωσε, ενημερώνοντας τον Τύπο ότι δεν επιθυμεί να σταθεί σε λεπτομέρειες πριν από τη συζήτηση στο eurogroup. Aλλά τόνισε ότι συνολικά τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά. "Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από εννέα μήνες και οι βασικές συζητήσεις για το μέλλον - συμπεριλαμβανομένου του χρέους και της επιτήρησης μετά το πρόγραμμα - θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού", τόνισε. "Επομένως, η ταχεία πρόοδος που σημειώσαμε σε αυτή τη φάση είναι επίσης σημαντική για αυτά τα επόμενα βήματα. Και φυσικά, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές ότι τα πράγματα κινούνται θετικά στην Ελλάδα", κατέληξε.

Πηγή: Αθανάσιος Αθανασίου, ΡΙΚ Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Οκτωβρίου
Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας
16:29
Νέα διαδικτυακή απάτη σχετίζεται με τραπεζικούς λογαριασμούς
16:25
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητά πιστοποιητικό COVID-19 από τις 3/11, σύμφωνα με δημοσίευμα
16:09
Δεύτερη δασική πυρκαγιά κοντά στην Ίνεια την Πέμπτη τέθηκε υπό έλεγχο
16:07
Ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση στον αγώνα της Κύπρου εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο ΥΠΑΜ
15:02
Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια που επιβουλεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα
14:35
Ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να αντλήσει διδάγματα από το έπος του '40, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
14:31
Απαντούμε ξανά ένα μεγάλο ΟΧΙ στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ
14:30
Με στίχους του Κωστή Παλαμά το συγκινητικό μήνυμα του πιλότου του F-16 της ομάδας «Ζευς» για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
14:27
Εντός των ερχόμενων εβδομάδων ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Εκπρόσωπος
13:38
«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης
13:36
Μπεργκ: «Είμαστε απογοητευμένοι, έχουμε την ευκαιρία με Ανόρθωση» (video)
13:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand