Κλιμακώνει τον πόλεμο νεύρων η Τουρκία στο Αιγαίο

Κλιμακώνει τον πόλεμο νεύρων η Τουρκία στο Αιγαίο. Αυτή την φορά σε μια νέα κίνηση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας η Άγκυρα διέταξε Γερμανικό ερευνητικό σκάφος, που είχε λάβει άδεια από την Ελληνική Κυβέρνηση για έρευνες επιστημονικού χαρακτήρα βόρεια της Λήμνου να εγκαταλείψει την περιοχή γιατί δήθεν βρίσκεται εντός τουρκικών υδάτων , σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες από στρατιωτικές και διπλωματικές ελληνικές πηγές.

Ωστόσο η Ελληνική πλευρά επικοινώνησε αμέσως με το Γερμανικό σκάφος και ζήτησε να παραμείνει στη θέση και την πορεία του καθώς έχει νόμιμη άδεια και κινείται εντός Ελληνικής δικαιοδοσίας και αρμοδιότητας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , η φρεγάτα ΕΛΛΗ που παρακολουθούσε το τουρκικό γεωτρύπανο το οποίο διήλθε και από το Αιγαίο, διατάχθηκε να σπεύσει στην περιοχή και να παραμείνει κοντά στο ερευνητικό Γερμανικό σκάφος . Η Φρεγάτα Έλλη αναμένεται να φτάσει στην περιοχή γύρω στις 14.30 μμ.
Σύμφωνα με ελληνικές στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές το Γερμανικό ερευνητικό πλοίο “Meteor” που βρίσκεται για έρευνες βόρεια της Λήμνου από το πρωί δέχτηκε κλήσεις από τους Τούρκους μέσω ασυρμάτου και οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου καλώντας τον καπετάνιο τον καπετάνιο του πλοίου για να αποχωρήσει άμεσα , γιατί όπως ισχυρίστηκαν βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα
Στο γερμανικό πλοίο “Meteor” το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει άδεια για τη διεξαγωγή ερευνητικού πλου στην περιοχή για λογαριασμό του πανεπιστημίου του Aμβούργου. Η Ελλάδα είχε προχωρήσει και στην έκδοση NAVTEX και από χθες το πλοίο ήταν στην περιοχή. Ωστόσο, οι Τούρκοι εξέδωσαν αντί - NAVTEX τονίζοντας ότι ο ελληνικός σταθμός είναι αναρμόδιος. Όταν το πλοίο έπλεε στην περιοχή, δέχτηκε κλήση από τουρκικό ασύρματο για να απομακρυνθεί από την περιοχή.
Η φρεγάτα ΕΛΛΗ που έως και χθες το βράδυ παρακολουθούσε την τουρκική κορβέτα που συνόδευε το τουρκικό γεωτρύπανο πλέει τώρα προς την περιοχή.
Με βάση τις πληροφορίες στο ερευνητικό σκάφος επιβαίνει επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Αμβούργου , ενώ το σκάφος με βάση και την Ελληνική NAVTEX θα κινείτο εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και διεθνών σε μια περιοχή Νοτίως της Λήμνου , της Σαμοθράκης και της Ίμβρου .
Η NAVTEX που εξέδωσε η ελληνική πλευρά είναι «μέχρι νεοτέρας» και αυτό καλύπτει την διαδρομή του πλοίου και την διαδικασία επιστημονικής έρευνας μέχρι 22 Ιανουαρίου , όπως από την αρχή είχε ζητήσει το Γερμανικό Πανεπιστήμιο.

Πηγή: Αλφόνσος Βιτάλης, ΡΙΚ Ελλάδα

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Βίκτωρας Παπαδόπουλος:Δεν υπάρχει καμία απόφαση να αλλάξει η πορεία έλευσης του East Med και να παρακαμφθεί η Κύπρος
09:45
Άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για τα άτομα 69 ετών και άνω
09:24
Λάμψη Χεζόνια, αλλά ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μπαρτσελόνα, με 85-77
09:15
Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας
09:09
Καταγγελίες 166 πολιτών και ιδιοκτητών 2 υποστατικών από Αστυνομία για παραβίαση μέτρων κατά κορονοϊού
07:44
Η Γερμανία απέλασε το 2020 λιγότερους από τους μισούς μετανάστες σε σχέση με το 2019
07:36
Στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση για δημοψήφισμα στην τοπική αυτοδιοίκηση
07:00
Σαουδική Αραβία: Χωρίς εμβολιασμό δεν επιτρέπεται προσκύνημα στην Μέκκα
06:54
Γερμανία: 418 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19
06:45
Ισημερινός: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 κοντεύουν τους 11.100
06:32
Μεξικό: 1.035 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19
06:27
Βραζιλία: 1.641 νεκροί εξαιτίας της COVID-19 νέο τραγικό ρεκόρ
06:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand