Απόφαση καταπέλτης κατά εταιρείας που εξέπεμπε τοξικά και καρκινογόνα αέρια

Απόφαση καταπέλτη, εναντίον της εταιρίας Αστρασόλ, του διευθυντή της εταιρίας, Φοίβου Λιασή, αλλά ιδιαίτερα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Τμήματος Πολεοδομίας, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε σχέση με εικοσι-μία αγωγές περιοίκων της περιοχής του εργοστασίου στα Λατσιά.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι, από το 1976 μέχρι το 2009 η συστηματική εκπομπή του τοξικού αερίου Διχλωρομεθάνιο Αρ-Σαράντα, που είναι δυνητικά καρκινογόνο, δημιούργησε σύμπλεγμα καρκίνου στην περιοχή, στο οποίο αποδίδονται τα κρούσματα καρκίνου που εμφανίστηκαν σε δεκατέσσερις από τις αγωγές.

Το Δικαστήριο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το κράτος ευθύνεται έναντι όλων των εναγόντων για παράβαση καθηκόντων της δημοκρατίας όπως προκύπτουν από δύο νόμους, σε σχέση με τον έλεγχο της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Επισημαίνεται ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, για πέντε χρόνια, από το 1999 έως το 2004, παρέλειψε να προβεί σε οποιαδήποτε μέτρηση εκπομπής των αερίων αποβλήτων του εργοστασίου Αστρασόλ. Όταν, προστίθεται στην απόφαση, διαφάνηκε από μετρήσεις σημαντική υπέρβαση των ορίων διχλωρομεθανίου, το υπουργείο Εργασίας παρέλειψε να λάβει οποιοδήποτε μέτρο για να τερματιστεί η λειτουργία του εργοστασίου.
Παράλληλα, το Τμήμα Πολεοδομίας, δεν πήρε οποιοδήποτε μέτρο για να τερματιστούν οι παρανομίες του εργοστασίου, αν και γνώριζε ότι, το εργοστάσιο χρησιμοποιούσε δυνητικά καρκινογόνο υλικό και ότι το εργοστάσιο δεν είχε εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια για μαζική παραγωγή σολών υποδημάτων, με τη χρήση του συγκεκριμένου υλικού και ούτε ήταν εφικτή η χορήγηση τέτοιας άδειας.
Η απόφαση, που καταγράφεται σε εκατόν-εβδομηντα-μία σελίδες, αναγνωρίζει την ευθύνη, του διευθυντή της Αστρασολ, της εταιρίας και των Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας και Πολεοδομίας, έναντι των εναγόντων για οποιαδήποτε ζημιά έχουν υποστεί λόγω της συμπεριφοράς και της παραβίασης συγκεκριμένων νόμων από τους συγκεκριμένους εναγόμενους. Για το ύψος των αποζημιώσεων, που εξαρτάται από τη ζημιά και τη βλάβη της υγείας που υπέστη ο κάθε ενάγοντας, θα γίνουν ξεχωριστές δίκες.

Πηγή: Πανίκος Χατζηπαναγής 

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαρτίου
Επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Δένδια για τον σεισμό στην Ελασσόνα
16:22
Πιέσεις για ταχύτερη άρση του lockdown στη Βρετανία λόγω καλύτερων του αναμενόμενου δεικτών
16:16
Υπουργικό: Επίδομα σε εκπαιδευτικούς Επιμορφωτικών και Συνεργάτες Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης
15:56
Η Ελένη Θεοχάρους ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης για τις βουλευτικές εκλογές
15:54
Ντεμίρ: Η Άγκυρα δεν επιδιώκει απαραιτήτως να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35
15:53
Σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων
15:27
Η Πρέσβειρα της Ολλανδίας επιβεβαίωσε στον Πρόεδρο της Βουλής τη στάση αρχών στο Κυπριακό
15:23
Ορμπάν προς Βέμπερ: Αποχωρούμε αμέσως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ
15:19
Στην Ολομέλεια της Βουλής στις 11 Μαρτίου οι διαρροές στο Al Jazeera για τις πολιτογραφήσεις
15:17
Το σχέδιο «Ηρακλής» για δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια εξήγγειλε ο ΟΧΣ
15:14
Δημοσκόπηση:Υπέρ της χαλάρωσης του lockdown η πλειοψηφία των Γερμανών
15:12
Η πνευματική ελευθερία δεν μπορεί να περιορίζεται λόγω του τίτλου ενός τραγουδιού, λέει η Κυβέρνηση
15:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand