Συνομιλίες ΗΠΑ – Ν. Κορέας για συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας θα διεξαγάγουν συνομιλίες για τη διμερή συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών (KORUS) την 5η Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοίνωσαν αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των δύο κρατών.


Ο ρεπουμπλικάνος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία, η οποία είχε συναφθεί επί των ημερών του δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τραμπ απαιτεί να μεταβληθούν οι όροι της συμφωνίας ώστε να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τη Νότια Κορέα, το οποίο ανέρχεται σε σχεδόν 28 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εξέχοντες Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, το ισχυρότερο επιχειρηματικό λόμπι της χώρας, προτρέπουν τον Τραμπ να μην κάνει πράξη αυτή την απειλή αποχωρώντας από τη συμφωνία η οποία είχε συναφθεί πριν από πέντε χρόνια.

Στις συνομιλίες θα τεθούν επικεφαλής ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης για το εμπόριο (USTR) Μάικλ Μπίμαν και ο Γου Μιουνγκ-χι, ανώτερος νοτιοκορεάτης αξιωματούχος που είχε συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση για τη διμερή συμφωνία, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση και το Υπουργείου Εμπορίου της Νότιας Κορέας.

Τον Οκτώβριο, η Σεούλ συμφώνησε να αρχίσουν συνομιλίες για να εξεταστούν οι αμερικανικές απαιτήσεις.

Αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία το 2012, το έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ έναντι της Νότιας Κορέας υπερδιπλασιάστηκε φθάνοντας τα 27,6 δισεκ. δολάρια το 2016. Όμως ως τον Ιούλιο του 2017, το έλλειμμα μειώθηκε στα 13,1 δισεκ. δολάρια από τα 18,8 δισεκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016, κατά επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Στο μεταξύ, δεν υπήρχε καμιά απόδειξη ότι η Βόρεια Κορέα εξέτρεπε τους μισθούς που καταβάλλονταν στους εργάτες της από νοτιοκορεάτικες εταιρείες σε ένα βιομηχανικό πάρκο στα σύνορα προκειμένου να χρηματοδοτεί τα εξοπλιστικά της προγράμματα, τονίζει στο πόρισμά της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα μια επιτροπή ειδικών στην οποία είχε ανατεθεί να διεξαγάγει έρευνα από το Υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Η έρευνα της επιτροπής αυτής έδειξε πως ο ισχυρισμός της προηγούμενης Κυβέρνησης στη Σεούλ, κατά την οποία η ροή των μετρητών προς το βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ κατέληγε στα ταμεία του στρατού και χρηματοδοτούσε τα προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ, ήταν αστήρικτος.

Η Νότια Κορέα είχε προχωρήσει στην καταγγελία αυτή και είχε αποχωρήσει από το κοινό βιομηχανικό πάρκο πέρυσι, αντιδρώντας στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.

Όμως τον Ιούλιο, δύο μήνες αφότου εξελέγη πρόεδρος ο Μουν Τζε-ιν, κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε πως δεν υπήρχε καμιά απόδειξη που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της.

Περίπου 120 νοτιοκορεάτικοι επιχειρηματικοί όμιλοι κατέβαλαν μισθούς σχεδόν διπλάσιους από τον ονομαστικό κατώτερο μισθό στη Βόρεια Κορέα (περίπου 70 δολάρια τον μήνα) σε καθέναν από τους 55.000 βορειοκορεάτες εργαζόμενους στο Κεσόνγκ.

Το βιομηχανικό πάρκο είχε καθοριστική συμβολή για να διεξαχθεί η πρώτη σύνοδος αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων το 2000, όταν οι ηγέτες των δύο κρατών είχαν δεσμευθεί πως θα επεδίωκαν τη συμφιλίωση και τη συνεργασία. Μέχρι το κλείσιμό του πέρυσι, το Κεσόνγκ ήταν το τελευταίο σύμβολο της επαναπροσέγγισης της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, καθώς οι σχέσεις σταδιακά επιδεινώνονταν όλο και περισσότερο.

Η απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του βιομηχανικού πάρκου ελήφθη "μονομερώς και προφορικά" από την προκάτοχο του Μουν μία ημέρα μετά την πυραυλική απειλή και δεν υπήρξε καν συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την επιτροπή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:30

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.