Πόρισμα καταπέλτης για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Στην ύπαρξη ακραίων ανθρώπινων αυθαιρεσιών που συνέβαλαν στην τραγωδία των φονικών πλημμυρών της Μάνδρας καταλήγει το πόρισμα κλιμακίου επιθεωρητών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα, τα καιρικά φαινόμενα ήταν μεν ακραία, με καταιγιστική βροχόπτωση στο όρος Πατέρα, ωστόσο στο φαινόμενο των πλημμυρών που οδήγησε στον θάνατο 24 ανθρώπων, συνέτειναν αυθαιρεσίες και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις των δημοσίων υπηρεσιών ως προς την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.
Κρίσιμος παράγοντας στην εξέλιξη των γεγονότων ήταν, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιθεωρητών, η ταυτόχρονη άφιξη των πλημμυρικών υδάτων των χειμάρρων Σούρες και Αγ. Αικατερίνης –και μάλιστα στη μέγιστη παροχή τους– ενώ οι κοίτες των ομώνυμων ρεμάτων είχαν επιχωματωθεί ή και χαθεί κάτω από τον οικιστικό ιστό. Επιπλέον, το ένα εκ των δύο ρεμάτων είχε μπαζωθεί, με το αυθαίρετο δημοτικό αμαξοστάσιο Μάνδρας.
Βαρύτατες ευθύνες αποδίδει το πόρισμα των επιθεωρητών στο Δασαρχείο Αιγάλεω, ως προς την υλοποίηση του έργου της εκτροπής της Αγ. Αικατερίνης. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, οι δασικές υπηρεσίες επέδειξαν «εμμονές και αγκυλώσεις επί τυπικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας», καθώς και «λανθασμένη αξιολόγηση των προτεραιοτήτων και της σημασίας και του επείγοντος της δημοπράτησης του έργου», το οποίο ήταν αναγκαίο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, κατά το πόρισμα, «θα αντιμετώπιζε σοβαρά τις αρνητικές επιπτώσεις στη Μάνδρα ενός ενδεχόμενου πλημμυρικού φαινομένου όπως αυτό που συνέβη τη 15η Νοέμβρη».
Η έκθεση καταγράφει, παράλληλα, το ιστορικό των σχετικών αποφάσεων για τη δημιουργία των αντιπλημμυρικών έργων, βάσει του οποίου προκύπτει, κατά τους επιθεωρητές, η ευθύνη των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών.
Τον Ιούλιο του 2014 εγκρίνεται, από τον τότε Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εκτροπής της Αγ. Αικατερίνης. Στην απόφαση αυτή υπάρχει ο όρος ότι «πριν από την έναρξη υλοποίησης του έργου θα πρέπει να τηρηθούν από την αρμόδια υπηρεσία της Δ/νσης Αττικής τα προβλεπόμενα (…) για τον χαρακτηρισμό της έκτασης επέμβασης όσον αφορά τον δασικό ή μη χαρακτήρα της καθώς και για τις λοιπές απαραίτητες διαδικασίες σε περίπτωση που η εν λόγω έκταση ή τμήμα αυτής είναι δασικού χαρακτήρα». Μέχρι σήμερα, παρότι «έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα (…) παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα από τη Δασική Υπηρεσία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιθεωρητές.
Τον Οκτώβριο του 2014, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής εγκρίνει τις απαραίτητες συνοδευτικές μελέτες. Τον Ιανουάριο του 2016, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επικυρώνει τον καθορισμό των οριογραμμών της μελέτης. Αυτή η επικύρωση «ήταν η αναγκαία απόφαση - προϋπόθεση για την έγκριση της μελέτης και την εκτέλεση του έργου», σημειώνεται στο πόρισμα.
Τον Φεβρουάριο του 2016, η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής βεβαιώνει την περαίωση της μελέτης. Τον Απρίλιο του 2016, τροποποιείται το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της περιφέρειας και εντάσσεται σε αυτό, για πρώτη φορά, το έργο για την εκτροπή του χειμάρρου της Αγ. Αικατερίνης, με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2017 - με σχεδόν 3 χρόνια καθυστέρηση - το Δασαρχείο Αιγάλεω, επικαλούμενο τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο περί δημοπράτησης έργων, απαντά σε εκκρεμούσα αίτηση (από τις 15 Απριλίου 2014) της αρμόδιας διεύθυνσης της περιφέρειας, λέγοντας ότι η διαδικασία που προέβλεπε προηγούμενος νόμος παύει, και έτσι η αίτηση τίθεται στο αρχείο. Επομένως, η περιφερειακή διεύθυνση έπρεπε να υποβάλει εκ νέου τα στοιχεία που αφορούσαν τις συντεταγμένες των εκτάσεων του έργου.
Το έργο, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα των επιθεωρητών, βρίσκεται σήμερα στη διαδικασία κήρυξης απαλλοτρίωσης, δηλαδή, στην προϋπόθεση που απαιτεί ο «νόμος Σπίρτζη» για τις δημοπρατήσεις.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:30

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.