Πρόταση Κομισιόν για νέα εργασιακά δικαιώματα

Πρόταση με την οποία επιδιώκει να αυξήσει την προβλεψιμότητα και τη διαφάνεια των συνθηκών και των συμβάσεων εργασίας, παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, η αρμόδια Επίτροπος Μαριάν Τάισεν. Η απόφαση και οι κανόνες που τη συνοδεύουν εγκρίθηκαν χθες από το Κολέγιο των Επιτρόπων και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την απαγόρευση της "ρήτρας αποκλειστικής απασχόλησης" από τα συμβόλαια ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων.

Η Πρόταση επί της ουσίας διατάσσει όλους τους εργοδότες να δίνουν στους εργαζομένους τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν τα δικαιώματά τους, ανεξαρτήτως συμβολαίου. Οι εργοδότες οφείλουν να ενημερώνουν γραπτώς ή σε ψηφιακή μορφή τους εργαζομένους, το αργότερο την πρώτη μέρα της εργασίας τους.

Η Κομισιόν μάλιστα εισαγάγει με την νέα της πρόταση 5 νέας δικαιώματα των εργαζομένων, που αν υιοθετηθούν από τα Κράτη Μέλη, η μη απόδοσή τους στους εργαζομένους θα επισείει ποινές (τις οποίες όπως διευκρίνισε η Επίτροπος θα καθορίσουν τα Κράτη Μέλη). Αναλυτικά τα νέα δικαιώματα είναι τα εξής:

- Η περίοδος "μαθητείας" περιορίζεται στους 6 μόνο μήνες.
- Απαγορεύεται στους εργοδότες να αποτρέπουν τους εργαζομένους τους από το εργάζονται σε δεύτερη δουλειά (η Επίτροπος διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι μπορεί να προβλεφθούν εξαιρέσεις για πολύ συγκεκριμένες και ευαίσθητες θέσεις εργασίας).
- Οι εργαζόμενοι πρέπει να ενημερώνονται για της υποχρεώσεις που τους ανατίθενται πολύ νωρίτερα (πχ έγκαιρη ειδοποίηση πιλότων αερογραμμών κτλ)
- Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να ζητούν μόνιμη θέση στην επιχείρηση που δουλεύουν όταν παρουσιάζεται κενή θέση στην εν λόγω επιχείρηση και η επιχείρηση αν το αρνηθεί θα πρέπει να ενημερώνει γραπτώς για τους λόγους (η απάντηση δεν θα πρέπει να είναι απαραιτήτως θετική, διευκρίνισε η Επίτροπος στο ΚΥΠΕ).
- Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στη δωρεάν εκπαίδευση που προσφέρουν οι εργοδότες.

Σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, η πρόταση αυτή θα εξεταστεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ως προς το νομικό σκέλος η Κομισιόν αποσκοπεί στο να μειώσει τον κίνδυνο ανεπαρκούς προστασίας των εργαζομένων με τους εξής τρόπους:

Ευθυγραμμίζοντας την έννοια του εργαζομένου με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τους ισχύοντες κανόνες, οι ορισμοί μπορεί να διαφέρουν, με αποτέλεσμα ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων να εξαιρούνται. Η οδηγία, χρησιμοποιώντας τον ορισμό του εργαζομένου από τη νομολογία του Δικαστηρίου, θα διασφαλίσει ότι καλύπτονται οι ίδιες ευρείες κατηγορίες εργαζομένων.

Εισάγοντας στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας μορφές εργασίας που συχνά αποκλείονται σήμερα. Σ' αυτές περιλαμβάνονται οι οικιακοί βοηθοί, οι περιθωριακοί εργαζόμενοι σε μερική απασχόληση ή όσοι εργάζονται με ιδιαίτερα σύντομες συμβάσεις εργασίας, αλλά και οι νέες μορφές απασχόλησης, όπως οι κατά παραγγελία εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι βάσει δελτίου και οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες.

Εξασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους ένα επικαιροποιημένο και εκτενές πακέτο ενημέρωσης απευθείας από την πρώτη κιόλας ημέρα της απασχόλησής τους, και όχι δύο μήνες ύστερα από την ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης, όπως ισχύει σήμερα.

Δημιουργώντας νέα ελάχιστα δικαιώματα, όπως π.χ. το δικαίωμα για μεγαλύτερη προβλεψιμότητα της εργασίας για όσους εργάζονται κυρίως με μεταβλητό ωράριο εργασίας, τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι να αιτούνται τη μετάβαση σε πιο σταθερή μορφή απασχόλησης και να λαμβάνουν απάντηση γραπτώς, ή το δικαίωμα υποχρεωτικής κατάρτισης χωρίς μείωση του μισθού.

Ενισχύοντας τα μέσα επιβολής της νομοθεσίας και την έννομη προστασία ως έσχατη λύση για την επίλυση πιθανών διαφωνιών, στην περίπτωση που δεν επαρκεί ο διάλογος.

Η πρόταση οδηγίας θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εφαρμοστεί στα κράτη μέλη, είτε μέσω νομοθεσίας είτε μέσω των συλλογικών συμβάσεων των κοινωνικών εταίρων. Οι κοινωνικοί εταίροι, καθώς αναγνωρίζουν πλήρως τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου, θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τα ελάχιστα δικαιώματα που προτείνονται από την οδηγία, εφόσον γίνεται σεβαστό το συνολικό επίπεδο προστασίας.

Παρουσιάζοντας την πρόταση η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας εργατικού δυναμικού Μαριάνε Τάισεν, πρόσθεσε τα εξής: «Με τη σημερινή πρόταση δρούμε για τη βελτίωση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας των όρων εργασίας. Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει γρήγορα, καθώς εμφανίζεται ένας αυξανόμενος αριθμός μη τυπικών θέσεων και συμβάσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο να μην καλύπτονται πλέον από βασικά δικαιώματα, με πρώτο το δικαίωμα να γνωρίζουν τους όρους υπό τους οποίους εργάζονται. Η αυξημένη διαφάνεια και η προβλεψιμότητα θα ωφελήσουν τόσο τους εργαζομένους όσο και τις επιχειρήσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:38

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 27 Απριλίου 2024
07:00
ΠτΔ: Ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η κλιματική κρίση
06:44
Διαμαρτυρήθηκαν χθες οι Τουρκοκύπριοι για την οικονομική κρίση και τη διαφθορά στα κατεχόμενα
06:41
Ξανά σε λειτουργία η "Αμάλθεια" - αναχώρησε χθες βράδυ το "Jennifer"
05:50
Επιβεβαίωση Λευκού Οίκου για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
05:47
Οι Χούθι ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου
05:46
Με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο ο Πετρούνιας
05:44
Πρόοδο στα ζητήματα Θετικής Ατζέντας δηλώνουν ότι έκαναν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
05:35
Πρόταση Αιγύπτου προς Ισραήλ για μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
05:29
Παρέμβαση Αμερικής ζητά δικομματική ομάδα για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή ΜΚΟ προς τη Γάζα
05:27
26 Απριλίου
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.