Φωτίου: Δεν θέλουμε πολίτες με λιγότερα δικαιώματα

Την προοπτική της δημιουργίας «πραγματικών συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης θέλουμε να δώσουμε ειδικά στους νέους, που παραμένουν σήμερα στην Καρπασία, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», δήλωσε σήμερα ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε πολίτες με λιγότερα δικαιώματα, δεν θέλουμε εγκλωβισμένους, ούτε και πρόσφυγες, στη δική μας πατρίδα».


Σε χαιρετισμό του στη χριστουγεννιάτικη γιορτή των σχολείων του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, ο κ. Φωτίου είπε ότι αισθάνεται συγκίνηση όταν βρίσκεται «στο Ριζοκάρπασο, κοντά στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς των μαθητών που στηρίζουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειες των παιδιών τους να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για τη ζωή τους, και αυτό μέσα σε συνθήκες που δεν είναι ασφαλώς οι καλύτερες για την εκπαίδευση των νέων, συνθήκες για τις οποίες δεν έχουν καμιά ευθύνη οι ίδιοι, αλλά που δημιουργήθηκαν και επικρατούν ακόμα εξαιτίας πράξεων, λαθών και παραλείψεων του παρελθόντος».

«Θα ήθελα για μια ακόμα φόρα να εκφράσω την εκτίμηση και τον θαυμασμό μας προς το σύνολο των εγκλωβισμένων μας, οι οποίοι υπομένουν με καρτερία τα προβλήματα της κατοχής και παραμένουν ριζωμένοι στη γη των προγόνων τους, αναμένοντας τη μέρα που θα φέρει την επανένωση του νησιού μας και θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή, η οποία θα υπόσχεται πολύ περισσότερα ειδικά στις νέες γενιές που θέλουν και απαιτούν να έχουν πιο ισχυρό δικαίωμα στη ζωή», είπε.

Πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε πολίτες με λιγότερα δικαιώματα, δεν θέλουμε εγκλωβισμένους, ούτε και πρόσφυγες, στη δική μας πατρίδα».

«Θέλουμε μια χώρα στην οποία να είναι διασφαλισμένα για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες, όπως αυτό ισχύει σε κάθε κανονικό κράτος του κόσμου. Δεν μπορεί σε ένα ευρωπαϊκό κράτος να ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των πολιτών. Αυτή την προοπτική, της δημιουργίας πραγματικών συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης, θέλουμε να δώσουμε ειδικά στους νέους που παραμένουν σήμερα στην Καρπασία, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», σημείωσε ο κ. Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι «αυτό δεν είναι απλά ένα χρέος που το οφείλουμε σε εσάς, αλλά είναι και χρέος απέναντι στην ιστορία και τις ρίζες μας, είναι χρέος απέναντι σε όλες τις σημερινές και αυριανές γενιές».

«Θα ήταν ασφαλώς αδιανόητο να αποκοπούμε από τις ρίζες μας και να παραγράψουμε όσα μας συνδέουν με το παρελθόν και την ιστορία μας, και όσα επίσης οφείλουμε να πράξουμε για να φανούμε αντάξιοι της προσφοράς και των θυσιών των τόσων γενεών που προηγήθηκαν και λάμπρυναν την ιστορική διαδρομή μας σε αυτόν τον τόπο», είπε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, ορίστηκε το 2017 ως «Έτος Καρπασίας – Έτος Ριζοκαρπάσου» και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στις 31 Οκτωβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «στο εξατάξιο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, όπως και στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, συμπυκνώνονται όλα τα ιδεώδη του Ελληνισμού στην Κύπρο, γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία η δική σας πάλη να επιβιώσετε εδώ, με υπομονή, επιμονή, δύναμη και πίστη σε αυτό που αντιπροσωπεύετε και είστε, η συνέχεια της ιστορίας μας και η προσδοκία και η ελπίδα μας για το αύριο».

Τέλος, μαζί με τις δικές του ευχές για τα Χριστούγεννα και τον καινούργιο χρόνο, μετέφερε και εκείνες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, προς όλους τους εγκλωβισμένους και ευχήθηκε «η γέννηση του Θεανθρώπου και ο νέος χρόνος να ενισχύσουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για τη σύντομη επανένωση της πατρίδα μας και την επικράτηση παντού της ελευθερίας, της ειρήνης, της ασφάλειας και της δημοκρατίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:38

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
Ανευρέθηκαν κυνηγετικά όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικίες στην Πάφο
21:58
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για πρόσληψη 300 ειδικών Αστυνομικών για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
21:37
Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
21:19
Μακρόν: Επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους
21:00
Εν μέσω αντιπαραθέσεων για Γρίβα και Βοηθούς Ανεξάρτητων αξιωματούχων εγκρίθηκε ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:41
YΠΕΣ: Η Τουρκία επιδίδεται σε έναν «αλλότροπο τύπο εποικισμού» των ελεύθερων περιοχών μέσω παράτυπων μεταναστών
20:25
Καθήκον του ΑΚΕΛ η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερμού-Αναστασιάδη, λέει ο Στεφάνου
20:03
Τέταρτες θέσεις για Ποδηλασία (2) και Μικτό Σκητ
19:46
Καμπανάκι για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι στην Ευρώπη κρούει ο ΠΟΥ. Προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του
19:44
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την πορεία του ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
19:24
Περίπου 16 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
19:02
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Χρυσοχού το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πόλη Χρυσοχούς.
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand