Συμφωνία στο COREPER για τους κανόνες για ξέπλυμα χρήματος

Στις 20 Δεκεμβρίου 2017, οι πρεσβευτές της ΕΕ επιβεβαίωσαν την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με ενισχυμένους κανόνες της ΕΕ για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Το σχέδιο οδηγίας έχει στόχο να αποτρέψει τη χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη χρηματοδότηση εγκληματικών δραστηριοτήτων, αλλά και να ενισχύσει τους κανόνες διαφάνειας για την πρόληψη της μαζικής απόκρυψης κεφαλαίων. Ο στόχος είναι να κλείσει η χρηματοδότηση εγκλημάτων χωρίς να παρεμποδίζεται η κανονική λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και των συστημάτων πληρωμών. Με την τροποποιητική οδηγία 2015/849, το συμφωνηθέν κείμενο επιδιώκει να εξισορροπήσει την ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των οικονομικών ελευθεριών.

Οι κύριες αλλαγές στην οδηγία 2015/849 περιλαμβάνουν:

- βελτιωμένη πρόσβαση στα μητρώα κατοχύρωσης ιδιοκτησίας, ώστε να βελτιωθεί η διαφάνεια όσον αφορά την κυριότητα των εταιρειών και των καταπιστεύσεων. Τα μητρώα θα διασυνδεθούν επίσης για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Η πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία προβλέπεται ως εξής:

- πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες σχετικά με την περιουσιακή ιδιοκτησία στις εταιρείες ·
- πρόσβαση βάσει της έννοιας «νόμιμου συμφέροντος» σε πληροφορίες σχετικά με την ωφέλιμη ιδιοκτησία σχετικά με καταπίστευμα και παρόμοιες νομικές διευθετήσεις ·
- δημόσια πρόσβαση κατόπιν γραπτής αίτησης για πληροφορίες σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία σε καταπιστεύματα που κατέχουν εταιρεία που δεν έχει συσταθεί στην ΕΕ ·

- αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με τις προπληρωμένες κάρτες και τα εικονικά νομίσματα. Το όριο για τον προσδιορισμό των κατόχων καρτών προπληρωμένων καρτών μειώνεται από 250 σε 150 ευρώ και οι απαιτήσεις εξακρίβωσης πελατών επεκτείνονται.

- βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών των κρατών μελών. Οι ΜΧΠ θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σε κεντρικά τραπεζικά και μητρώα λογαριασμών πληρωμών, επιτρέποντάς τους να εντοπίζουν τους κατόχους λογαριασμών.

- βελτίωση των ελέγχων σε επικίνδυνες τρίτες χώρες. Η Κομισιόν έχει καθιερώσει και ενημερώνει τακτικά έναν εναρμονισμένο κατάλογο χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ με ελλείψεις στα καθεστώτα πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα δέουσας επιμέλειας (due diligence) για τις χρηματοοικονομικές ροές από αυτές τις χώρες.

Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου δράσης της Κομισιόν κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, το οποίο θεσπίστηκε το 2016 μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη.

"Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξάλειψη των μέσων που διαθέτουν οι τρομοκράτες", δήλωσε ο Τόμας Τονιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. "Περιέχει νέα μέτρα που θα βοηθήσουν τις αρχές να παρακολουθήσουν καλύτερα τις χρηματοοικονομικές ροές και να διαταράξουν τη χρηματοδότηση εγκληματικών δικτύων", σημείωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 13:38

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.