Συμφωνία στο COREPER για τους κανόνες για ξέπλυμα χρήματος

Στις 20 Δεκεμβρίου 2017, οι πρεσβευτές της ΕΕ επιβεβαίωσαν την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με ενισχυμένους κανόνες της ΕΕ για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Το σχέδιο οδηγίας έχει στόχο να αποτρέψει τη χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη χρηματοδότηση εγκληματικών δραστηριοτήτων, αλλά και να ενισχύσει τους κανόνες διαφάνειας για την πρόληψη της μαζικής απόκρυψης κεφαλαίων. Ο στόχος είναι να κλείσει η χρηματοδότηση εγκλημάτων χωρίς να παρεμποδίζεται η κανονική λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και των συστημάτων πληρωμών. Με την τροποποιητική οδηγία 2015/849, το συμφωνηθέν κείμενο επιδιώκει να εξισορροπήσει την ανάγκη για αυξημένη ασφάλεια με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των οικονομικών ελευθεριών.

Οι κύριες αλλαγές στην οδηγία 2015/849 περιλαμβάνουν:

- βελτιωμένη πρόσβαση στα μητρώα κατοχύρωσης ιδιοκτησίας, ώστε να βελτιωθεί η διαφάνεια όσον αφορά την κυριότητα των εταιρειών και των καταπιστεύσεων. Τα μητρώα θα διασυνδεθούν επίσης για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Η πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία προβλέπεται ως εξής:

- πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες σχετικά με την περιουσιακή ιδιοκτησία στις εταιρείες ·
- πρόσβαση βάσει της έννοιας «νόμιμου συμφέροντος» σε πληροφορίες σχετικά με την ωφέλιμη ιδιοκτησία σχετικά με καταπίστευμα και παρόμοιες νομικές διευθετήσεις ·
- δημόσια πρόσβαση κατόπιν γραπτής αίτησης για πληροφορίες σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία σε καταπιστεύματα που κατέχουν εταιρεία που δεν έχει συσταθεί στην ΕΕ ·

- αντιμετώπιση των κινδύνων που συνδέονται με τις προπληρωμένες κάρτες και τα εικονικά νομίσματα. Το όριο για τον προσδιορισμό των κατόχων καρτών προπληρωμένων καρτών μειώνεται από 250 σε 150 ευρώ και οι απαιτήσεις εξακρίβωσης πελατών επεκτείνονται.

- βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών των κρατών μελών. Οι ΜΧΠ θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σε κεντρικά τραπεζικά και μητρώα λογαριασμών πληρωμών, επιτρέποντάς τους να εντοπίζουν τους κατόχους λογαριασμών.

- βελτίωση των ελέγχων σε επικίνδυνες τρίτες χώρες. Η Κομισιόν έχει καθιερώσει και ενημερώνει τακτικά έναν εναρμονισμένο κατάλογο χωρών που δεν ανήκουν στην ΕΕ με ελλείψεις στα καθεστώτα πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα δέουσας επιμέλειας (due diligence) για τις χρηματοοικονομικές ροές από αυτές τις χώρες.

Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου δράσης της Κομισιόν κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, το οποίο θεσπίστηκε το 2016 μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη.

"Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξάλειψη των μέσων που διαθέτουν οι τρομοκράτες", δήλωσε ο Τόμας Τονιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου. "Περιέχει νέα μέτρα που θα βοηθήσουν τις αρχές να παρακολουθήσουν καλύτερα τις χρηματοοικονομικές ροές και να διαταράξουν τη χρηματοδότηση εγκληματικών δικτύων", σημείωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Το θεμέλιο λίθο για τον τρίτο αντιδραστήρα Άκκουγιου θέτουν Ερντογάν- Πούτιν στις 10 Μαρτίου
15:20
Μεταφορά σε μεγαλύτερο νοσοκομείο για τον Πρίγκιπα Φίλιππο
15:10
Μεγάλη βουτιά κατά €2,29 δισ. ή 85,4%, στα έσοδα από τουρισμό το 2020
14:45
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡO: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
14:39
Ελλάδα: Κυρ. Μητσοτάκης: «Η έξοδος από την κρίση της πανδημίας είναι πια ορατή»
14:36
Δεν τίθεται θέμα να αλλάξει το τραγούδι συμμετοχής της Κύπρου στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ
14:25
Σε ισχύ από σήμερα η συμφωνία ΕΕ-Κίνας για τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις
14:08
Απάντηση Βίκτωρα Παπαδόπουλου στο ΔΗΚΟ
13:52
Β. Παπαδόπουλος: Θετικά θα ανταποκριθεί ο ΠτΔ στην πρόσκληση Γκουτέρες.Εβδομάδα διεργασιών για το Κυπριακό (Βίντεο)
13:50
Πυρά ΔΗΚΟ για πολιτογραφήσεις
13:40
Ελεγκτική Υπ. : Ο χειρισμός για την Μαρίνα Αγίας Νάπας έβλαψε το δημόσιο συμφέρον (Βίντεο)
13:35
Πέραν των 850.000 δικαιούχων εγγράφηκαν τους πρώτους 18 μήνες στο ΓεΣΥ
13:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand